Titlurile sub care e intalnit jobul de QA

In cadrul industriei IT&C, jobul de QA poate fi intalnit sub o diversitate foarte mare de denumiri si titluri, unele mai simpliste, altele poate ceva mai pompoase. De regula, dar nu intotdeauna, numele sub care e prezentat jobul respectiv din sfera de Quality Assurance reflecta in diferite proportii atributiile acelui post in compania respectiva. In continuare o sa vedem sub ce denumiri e intalnit in piata jobul de QA si ce importanta au acestea.

Conteaza sau nu denumirea postului in sine?

O intrebare aparent simpla la care majoritatea am spune ca nu conteaza titlul, ci activitatile si responsabilitatile din spatele acesteia. Ceea ce intr-o proportie destul de mare este corect, situatia fiind destul de fluida in aceasta sfera.

Totul porneste de la faptul ca din punct de vedere al legislatiei muncii, nu exista in sine ocupatia de QA, standardizarea ocupatiilor in Romania presupunand denumiri si roluri mult mai formale, precum programator, programator-ajutor, analist sau inginer de sistem software, conform COR.

In practica, multi developeri sau QA sunt trecuti in acte drept ”programatori” sau ”programatori-ajutor” (daca nu au neaparat studii in domeniul Informaticii), ceea ce conduce la o dubla demarcare a rolului respectiv: una foarte generala incadrata de legislatia romana a muncii, si una mult mai aplicata si particulara oferita de organizarea interna a companiei respective.

De aici rezulta fluiditatea denumirilor efective pe care un QA le poate avea in contractul de munca, iar elementul-cheie care conteaza sunt atributiile sale efective si ce face concret la locul de munca respectiv, si mai putin titlul in sine.

Sub ce denumiri putem identifica jobul de QA

E important sa fim contienti ca jobul de QA se poate identifica sub mai multe denumiri, toate valide si care pot sa reflecte in context detalii relevante despre atributii, tipul de testare predominant sau senioritate.

Exemplu de job-uri de tester care relecta senioritatea si atributiile. Sursa imaginii: juniors.ro

Cunoasterea acestora poate fi de folos atunci cand dorim sa cautam pe platformele specializate astfel de job-uri, cum ar fi pe LinkedIn, sa ne diversificam aria de cautare si sa identificam mai usor oportunitatile potrivite. Sa vedem deci cum mai e cunoscut rolul de QA.

1. (Software) Tester

O prima denumire extrem de raspandita sub care putem intalni ocupatia celui care se ocupa cu verificarea si validarea produselor software este cea de Software Tester. Aceasta este si cea mai comuna, fiind probabil si cea mai usor de inteles de catre persoanele care nu au neaparat un background in IT („ce face un tester? – simplu, testeaza”).

De multe ori acest rol cuprinde sarcinile cele mai basic din zona de QA, de la parcurgerea documentatiei proiectului, la scriere si executare de testcases, raportarea bug-urilor din aplicatii etc. Aceasta denumire poate fi de multe ori completata cu termeni care sa reflecte mai bine senioritatea sau sarcinile de lucru corespunzatoare, precum Manual Tester, Junior Tester, Software Mid Tester, Performance Tester etc.

Un rol particular care apare de cele mai multe ori marcat distinct in anunturile de recrutare este cel de Game Tester. Acest rol este prin excelenta unul entry-level, si se ocupa dupa cum ii zice si numele de testarea (preponderent manuala) a jocurilor, fiind deci un job de inceput in testare.

2. Quality Assurance Engineer

O a doua denumire extrem de intalnita pentru aceste roluri este propriu-zis cea de QA Engineer. Aceasta este putin mai sofisticata decat cea simpla de Tester prin faptul ca se refera la intregul domeniu al asigurarii calitatii ca un intreg, iar numele rolului nu mai este chiar atat de intuitiv de inteles de catre cei care nu au o tangenta reala cu zona IT (”inginer de asigurare a calitatii”).

In general din ce am putut constata in anunturile de job-uri care intitulau rolul drept QA engineer, atributiile sunt ceva mai dezvoltate si mai extinse decat in cazul ”software tester”. Mai exact, aici pot sa fie trecute si skill-uri legate de zona de testare automata, ce tool-uri ar trebui sa cunosti, accentul fiind pe intelegerea produsului si pe capacitatea de a veni cu sugestii de imbunatatiri.

Tot in categoria asta mai apare si titlul de QA Analyst, destul de asemanator cu formula generala, sau chiar combinatii precum QA Tester. Atributiile pot sa fie mai nisate in functie de specificul echipei sau al companiei, asa ca acestea trebuie corelate si cu job description-ul.

3. Software Developer in Test (SDET)

Un alt titlu intalnit relativ frecvent pentru job-urile din sfera asigurarii calitatii produselor IT este cel de Software Developer in Test (SDET). Aceasta denumire mai speciala de regula e folosita de anumite companii pentru a distinge mai bine in organigrama proprie pozitiile de testare automata, ce necesita competente si aptitudini tehnice mai avansate, de cele de testare preponderent manuala care nu se ocupa cu automatizarea scenariilor de testare.

Ca mod de lucru, unele metodologii mentioneaza ca un SDET lucreaza mai indeaproape cu developerii in corectarea problemelor din aplicatii si in automatizarea posibilelor cazuri. Insa acest lucru nu ar trebui sa se aplice doar la cei care efectiv fac testare automata, ci la toti inginerii QA, indiferent cum se cheama ei si ce experienta au. Colaborarea cu programatorii si cu restul echipelor este esentiala pentru a asigura pe deplin calitatea unui produs si a preintampina defectele.

In orice caz, in ciuda denumirii care poate parea putin inselatoare celor neinitiati, rolul de SDET este unul ce apartine zonei de QA prin excelenta, acesta nefiind programator.

4. Automation Test Engineer

Destul de frecvent intalnit pe LinkedIn si pe platformele dedicate locurilor de munca din IT este si titulatura de (Automation) Test Engineer. Aceasta se aplica de regula (dar sunt si exceptii, desigur) rolurilor mai tehnice din testare, care presupun competente mai avansate pe partea de programare, pe intelegere a scripturilor de testare automata, si pe necesitatea de a folosi diferite tool-uri de lucru din aceasta sfera.

Personal am intalnit mai frecvent aceasta denumire a job-ului de QA in domeniul Automotive or in cele care presupun o apropiere ceva mai mare si de latura hardware, insa in mod evident nimic nu e batut in cuie si se pot gasi job-uri numite astfel si in alte companii.

5. Quality Control (QC)

Ceva mai rara dar totusi observata printre diversele anunturi sau organigrame din anumite firme de software este si titulatura de Quality Control (QC). Traducerea ar suna pe undeva drept ”verificator / controlor de calitate”, ceea ce nu ne-ar duce cu gandul in mod direct la testare.

Aceasta pozitie este una de regula entry-level, precum cea de game tester. Se adreseaza de cele mai multe ori celor la inceput de cariera, fara prea multa experienta, si presupune in cele mai multe cazuri task-uri basics in ale testarii: scriere si executare de tescases, testarea primara a aplicatiilor software, identificare de bug-uri. Desigur, apar si denumiri ca Senior QC Tester, demonstrand inca o data ca aceste nume sunt relative si nisate in functie de context.

La nivel teoretic, mai multe opinii aserteaza ideea unei diferente clare intre quality control, testare (testing) si quality assurance, primele fiind axate mai degraba pe produs si pe task-urile low-level, pe cand ultima e focusata preponderent pe procese si pe finalitatea oferita clientilor.

Concluzii

In incheiere, denumirile pe care le poate lua rolul de QA sunt extrem de diverse. In acest articol le-am prezentat pe cele mai importante si mai intalnite, alaturi de ceea ce ar presupune fiecare in parte, pe baza observatiilor din ultimii ani a job description-urilor.

E important sa cunoastem aceste denumiri mai ales atunci cand dorim sa cautam noi oportunitati in sfera testarii, sa fim constienti de ce ar presupune fiecare si sa nu dam cu piciorul din start anumitor sanse din cauza necunoasterii sau a neinspiratiei.

La final, las aici un thread pe Reddit unde poti vedea in mai multe situatii cum sunt structurate denumirile jobului de QA in functie de echipa / companie.

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *