Job-ul de game tester – intre necesitate si placerea de a munci
Daca iti place sa joci jocuri sau sa stii cum functioneaza acestea la un nivel mai avansat, poate un job game tester este pentru tine. Ce este mai exact un game tester?
Game tester-ul este acel profesionist care verifica functionalitatea jocurilor inainte ca acestea sa fie lansate, cu scopul de a descoperi bug-uri in faza de productie astfel incat user-ul final care va utiliza acel joc sa aiba o experienta cat mai placuta, fara erori.
A testa un joc presupune a juca acel joc de la inceput pana la final, explorand toate nivelurile acestuia precum si extensiile si modificarile aduse jocului pe parcurs.
Contrar perceptiei multora dintre noi, un job de game tester nu presupune doar a te juca ca in cazul unei sesiuni de gaming care doar te relaxeaza dupa o zi grea, ci testerul trebuie sa il joace in moduri cat mai diverse si neobisnuite, sa gandeasca diferite scenarii care ar putea duce la erori contrare felului in care un joc este conceput sa functioneze.
Orice eroare intalnita in tot acest proces este raportata echipei de dezvoltare cu ajutorul diferitelor tool-uri la care are acces tester-ul. Jobul de game tester este potrivit in general pentru studenti avand in vedere salariile din domeniu, dar despre asta vom discuta mai jos.
De ce skill-uri are nevoie un game tester bun?
- sa ii placa sa joace jocuri, iar daca un tester este bun in acest domeniu, se poate considera un avantaj important, dar nu este definitoriu pentru un job game tester
- o mentalitate de a gandi si rezolva probleme
- sa inteleaga procesul de asigurare a calitatii unui produs
- sa aiba capacitatea sa lucreze sub presiune si sa indeplineasca termenele limita
- sa fie atent la detalii si capabil sa indeplineasca sarcini repetitive
- sa fie perseverent
Tipuri de game testeri
Game tester-ul poate lucra pe diferite platforme, depinzand in primul rand de cerintele proiectului pe care este asignat. Astfel, exista mobile game testeri care lucreaza numai cu jocurile de pe telefon (Android/iPhone), game testeri pentru jocurile de desktop si consola, testeri pentru realitatea virtuala etc.
Partea de testare a jocurilor nu se opreste la gameplay ci trebuie sa acopere si partea de sunet, performante hardware sau balancing (cat e de greu sau de usor jocul).
Cat castiga in medie un game tester?
- Junior: de la 1500 lei in sus
- Senior: 3500 – 5000 lei in medie
In cazul in care vezi sa vezi mai multe salarii IT am un articol special cu sume.
Game tester vs software tester
Spre deosebire de un job testare unde media salariala este mult mai buna deoarece un software tester castiga incepand de la 4000 lei si ajunge pana 13000 lei, la un job game tester se castiga mai putin si nici nu se poate avansa asa de usor in cariera asa cum se intampla pentru un software tester (vezi aici ce perspective de avansare ai).
Un job game tester este mult mai complex si necesita o mai mare concentrare la detalii si nu necesita asa mult colaborarea in echipa, cum se intampla pentru un software tester. Partea de automatizare este ca si inexistenta pentru un game tester asa incat acesta va trebui sa se foloseasca de skill-urile sale innascute de a testa jocul.
Ca si expertiza, un game tester nu dispune de o vasta cunoastere a tehnologiilor asa cum o face sofware tester-ul (de aici si motivul pentru care acesta castiga mai mult si are o mai mare deschidere catre diferitele oportunitati de job-uri).
Ca si asemanari, amandoua job-urile sunt la mare cautare si continua sa creasca an de an. Aceste doua job-uri sunt absolut indispensabile oricarei companii care se respecta.