Domenii non-Tech cu un viitor digital

Chiar daca deja aceasta idee suna putin a cliseu, totusi lumea in care traim la inceputul secolului XXI evolueaza intr-un ritm extrem de accelerat in contextul dezvoltarii fulminante a tehnologiei de orice fel. In mod cert acest lucru are impact asupra activitatilor noastre cotidiene, mai banale sau mai complexe.

Insa tehnologia si procesul de digitalizare nu vor avea impact doar asupra sferei personale, ci si a celei profesionale, astfel ca in viitorul nu foarte indepartat vor exista multe domenii asupra carora tehnologia se va rasfrange si le va transforma. In continuare ne propunem sa aruncam o privire asupra catorva domenii care nu au neaparat legatura cu sfera Tech, dar care se vor transforma, daca nu au inceput treptat deja, si vor capata o forma mult mai digitalizata.

De ce e important sa fim atenti la domeniile mai putin digitalizate?

De regula cand suntem interesati de ceva subiect Tech si vream sa cautam oportunitati de dezvoltare si evolutie profesionala, tindem sa ne uitam direct la acest domeniu si la companiile care il alcatuiesc, de la corporatiile gigantice Microsoft, Google sau Amazon, pana la startup-urile de tehnologie care vin cu diferite solutii software si care ajung, unele dintre ele, sa fie inghitite de companiile mai mari, a se vedea cazul OpenAI.

Insa tehnologia se extinde in valuri si la alte domenii, care poate nu lasa impresia ca ar fi prea digitalizte sau ca ar avea vreo deschidere spre zona IT. Tocmai aici se ascunde marea oportunitate. Anumite domenii se vor digitaliza foarte mult in viitorul apropiat si mediu, astfel incat vor oferi o dubla sansa: de a oferi oportunitati de cariera si reconversie profesionala spre IT intrucat va fi nevoie de solutii software si de a oferi sansa unei dezvoltari mai accentuate prin diversificarea optiunilor pentru cei care deja au experienta in IT, dorind poate sa incerce sau sa descopere altceva.

Daca incidental ai lucrat intr-un domeniu care nu avea in mod direct legatura cu IT-ul, si vrei sa te reprofilezi in urmatorii ani, cand se va linisti situatia actuala din piata, atunci anumite domenii pot oferi oportunitati foarte interesante, daca ai experienta directa in ele si ai invatat in paralel si ceva programare, testare sau design. Sau, daca ai deja experienta in IT, indiferent pe ce pozitie, si te-ar tenta antreprenoriatul spre un alt domeniu non-Tech dar pentru gasirea de solutii digitale pentru acestea, atunci iarasi exista optiuni de business excelente.

Ce domenii non-Tech se vor digitaliza in viitor?

Sa trecem deci la miezul discutiei, si sa vedem in continuare cateva domenii foarte importante care nu sunt neaparat legate de cel Tech, dar care se digitalizeaza treptat. De mentionat ca aceasta este doar o selectie a catorva domenii care mi s-au parut mai importante si care se incadreaza in acest subiect, dar de fapt lista lor este cu mult mai mare, iar oportunitatile pot fi la fel de numeroase.

Viitorul multor domenii este unul digital, cu precadere. Sursa: Pexels.com

1. Agricultura

Un prim domeniu extrem de important care deja se afla in prim planul unei digitalizari importante la nivel mondial este agricultura. Perceptia generala si super simplificata probabil inca este aceea ca in agricultura este multa munca fizica si prea putin se lucreaza cu computer-ul. Desigur, exista si un efort fizic, dar agricultura moderna are cu siguranta un viitor digital.

La nivel oficial, un exemplu sugestiv este strategia de digitalizare a agriculturii elaborata de Uniunea Europeana, publicata cu ceva ani in urma si care inca este de actualitate la nivelul comunitatii. Acesta prevede, printre alte detalii birocratice, ce tehnologii se vor implementa in agricultura europeana (speram ca si in Romania): robotii agricoli si utilajele industriale automatizate, inteligenta artificiala (AI) care va fi integrata in multe locuri precum in sistemele de irigatii ce vor putea optimiza de la hectar la hectar apa folosita, senzori si sisteme de monitorizare a culturilor care se vor baza pe diverse programe software si chiar tehnologie 5G, pentru a le conecta la o retea si a superviza dintr-un singur loc cum stau culturile agricole, si multe altele.

Se poate observa deci ca agricultura are nevoie foarte mare de digitalizare, iar aceasta nu se poate face fara specialisti software de pe toate palierele, experienta directa in domeniu fiind foarte valoroasa deoarece ajuta la identificarea problemelor si la optimizarea acestora.

2. Arhitectura si constructii

O alta sfera ce deja foloseste si va utiliza si mai mult tehnologia software pentru executarea activitatilor este cea a arhitecturii si a constructiilor. La fel ca la agricultura, chiar daca poate perceptia este a unor domenii in care nu se foloseste asa mult partea software, realitatea e cu totul alta.

Printre tehnologiile ce se folosesc sau se vor dezvolta in viitor si mai mult putem enumera robotii si imprimantele 3D pentru executarea anumitor sarcini de constructii relativ complexe si periculoase, sau pentru dezvoltarea anumitor materiale de constructii intr-o formula mai rapida, ieftina si ecologica. Un alt exemplu sunt sistemele de monitorizare a santierelor care pot avea la baza tehnologie AI, astfel incat progresul sa fie observat constant si depistate eventualele blocaje.

Un alt exemplu interesant se refera la Building Information Modelling (BIM). Aceasta tehnologie implementata deja de unele companii de constructii sau arhitectura ajuta la crearea unor modele digitale a viitoarelor cladiri, astfel incat sa poata fi vizualizate de catre clienti, si sa se decida mai usor ce modificari sa se aduca si cum sa se execute lucrarile.

Asadar, arhitectura si constructiile sunt domeniul perfect in care tehnologia software va digitaliza si simplifica multe sarcini, astfel incat poate oferi sanse bune in viitorul nu foarte indepartat.

3. Dreptul si serviciile juridice

Un domeniu cu specific umanist de aceasta data care se afla intr-o tranzitie interesanta pe partea de digitalizare si de implementare a unor tehnologii software moderne este cel al dreptului si al serviciilor juridice.

Aici tehnologia vine sa transforme domeniul juridic dintr-unul clasic birocratic, cu multe hartii cu semnaturi, stampile si parafe fizice intr-unul actual, digitalizat, cu documente si proceduri digitalizate, termenul general care denumeste aceasta noua tendinta fiind de LegalTech, abrevierea de la Legal Technology.

Ca exemple concrete, digitalizarea sferei juridice se poate face in primul rand la scanarea si transmiterea documentelor online, nu fizic, intr-o maniera mai rapida si mai securizata prin tehnologia Blockchain (da, aceasta nu se foloseste doar la crypto), si la semnarea in mod digital cu semnaturi electronice acreditate a documentelor oficiale. Sa ne gandim doar ca in loc de a prezenta 10 copii legalizate (din care 3 pentru buletin), am putea trimite online toate documentele scanate frumos si semnate digital, fara a mai fi nevoie de copii autorizate fizice care costa oricum prea mult?

De asemenea, dezvoltarea unor softuri pe baza de AI sau altele, care sa scaneze si sa rezume documentele foarte stufoase la doar cateva paragrafe, cum ar fi dosarele juridice din instantele de judecata, astfel incat procesele sa nu mai dureze din acest motiv ani multi, ci cateva luni sau chiar saptamani. Asa ca daca cunosti lumea dreptului si ai valente si cu partea de IT, vor exista optiuni de lucru sau de afaceri foarte interesante.

4. Turismul si industria „ospitalitatii”

Facand trecerea spre un alt domeniu in care lucreaza extrem de multi oameni, digitalizarea se va manifesta si la nivelul turismului, si in general a intregii industrii a „ospitalitatii”.

Un factor semnificativ care a impulsionat procesul de digitalizare si implementare a noilor tehnologii aici a fost pandemia de COVID din anii 2020-2022. Turismul a fost atunci grav afectat in special din cauza restrictiilor foarte dure de calatorie interne si internationale, iar anumite business-uri au inceput dupa aceasta perioada sa accentueze implementarea de tehnologii moderne.

Ca exemple interesante aici putem aminti programele de digitalizare a operatiunilor zilnice precum programarile, actualizarea ofertelor de vacante, mentinerea calendarelor actualizate la zi sau dezvoltarea de chatbot-uri pe baza de AI pentru asistenta in alegerea calatoriilor. De asemenea, dezvoltarea de platforme web sau mobile cat mai bine actualizate prin care clientii sa poata verifica destinatiile de calatorie, sa faca rezervari (booking), sa urmareasca eventual rutele de transport si sa primeasca sugestii personalizate in functie de anumiti factori (buget, daca au copii sau animale de companie, preferinte la cazare etc.).

Astfel, TravelTech este un domeniu extrem de ofertant unde dubla calificare, si in turism si pe partea de programare sau testare, va prinde foarte bine pe masura ce afacerile din domeniu vor implementa tot mai mult tehnologiile software.

5. Moda si designul vestimentar

Chiar daca pare un domeniu mai sofisticat si care poate nu lasa impresia ca aici s-ar preta folosirea unor tehnologii software prea avansate, totusi domeniul modei si al design-ului vestimentar reprezinta si in prezent, dar si pentru viitor o poarta catre digitalizare.

Aici una dintre tehnologiile cele mai uzitate ce se va raspandi si mai mult in sfera modei este cea a realitatii virtuale / augmentate (VR / AR). Aceasta va ajuta enorma la vizualizarea, inspectarea si chiar probarea articolelor vestimentare de catre potentialii clienti, sau de catre designeri in cadrul procesului creativ, de dezvoltare a hainelor. Iar implementarea unui sistem de realitate virtuala cu siguranta presupune nevoia de programatori bine pregatiti si aici.

Si aici intalnim vechea noastra cunostinta numita AI, care poate sta la baza unor platforme de consultanta vestimentara care sa ajute oamenii in alegerea celor mai buna haine si accesorii, tot asa in functie de anumiti parametri dati (pret, context, necesitate etc.). De asemenea, articolele vestimentare trebuie expuse si vandute undeva, deci avem si aici o nevoie de platforme de e-commerce si prezentare online.

Asa ca Channel sau Dolce & Gabbana s-ar putea sa nu mai insemne doar parfumuri si haine luxoase, ci si sanse de solutii software.

6. Domeniul imobiliar

Ultimul domeniu non-Tech care va prezenta insa multe oportunitati software despre care vorbim in acest articol este cel imobiliar. PropTech, sau Property technology (tehnologia in imobiliare) este un alt trend extrem de interesant si ofertant ca urmare a faptului ca mult timp domeniul imobiliar nu a fost vazut ca un domeniu cu potential digital, ci sa zicem mai traditional.

Aceasta perspectiva insa se poate schimba fundamental daca ne gandim la fie la platformele online dedicate imobiliarelor, care sa puna cumparatorilor la dispozitie cat mai multe oferte relevante, si sa existe posibilitati de vizionare de la distanta prin realitate augmentata si conexiuni 5G sau chiar 6G. De asemenea, si partea de evaluare imobiliara s-ar putea realiza tot cu ajutorul unor softuri AI, legate la diverse baze de date si care sa compare si sa evalueze respectivele proprietati, la nivelul pietei.

Important aici ar mai putea fi de mentionat si existenta caselor inteligente (Smart buildings) care sa aiba aproape toate mecanismele din interior automatizate si digitalizate, lucruri care vor presupune mult Internet of Things (IoT), inteligenta artificiala si desigur specialisti software care sa le implementeze. Deci imobiliarele s-ar putea transforma intr-un domeniu cu o cu totul alta fata, mult upgradata.

Concluzii

In incheiere, lumea pe care o stiam se schimba usor usor spre una cu o interfata mai digitala, si la propriu, si la figurat. Extrem de multe domenii care in mod initial nu erau legate de Tech / IT vor face un salt urias spre digitalizarea proceselor si implementarea unor solutii software care sa permita dezvoltarea afacerilor intr-un mod mai eficient si sustenabil pe termen lung.

Iar oportunitatile de cariera pentru cei care vin din aceste domenii sau care vor sa se indrepte spre acestea sunt extrem de promitatoare, combinatia de knowledge atat in domeniu cat si in zona de programare sau testare fiind esentiala. Exista deja multe startup-uri in toate domeniile amintite care cauta solutii digitale, mentionez aici cateva gasite la o prima cautare pe internet in arhitectura, LegalTech, TravelTech si PropTech.

Surse pe subiect

Topic pe blog-ul Quora despre viitorul celor calificati in domenii non-Tech

Ce este agricultura digitala?

Strategia de Digitalizare a agriculturii in Uniunea Europeana

Ce este arhitectura digitala?

Detalii despre Building Information modeling

Despre LegalTech

Despre turismul digital si era post-COVID

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *