Despre interviurile de angajare
Daca vrei sa lucrezi in IT, ai nevoie sa stii cateva particularitati despre interviurile de angajare.
De obicei interviurile au mai multe parti
- In functie de companie si de postul pentru care aplici poti sa ai de la 1 la 5-6 interviuri pe parcursul a catorva luni. Poate sa dureze si doar cateva zile, dar de cele mai multe ori cel putin 2 saptamani.
- Primul interviu e de cele mai multe ori cu oameni de la HR care vor sa te cunoasca; ei reprezinta un prim filtru, asigurandu-se ca te potrivesti ca personalitate cu restul echipei; acestia vor sa se asigure ca esti o persoana agreabila, ca nu esti agresiv(a) sau ai alte probleme de atitudine.
- Urmatoarele interviuri sunt tehnice pentru evaluarea skill-urilor tale – daca esti pregatit sa lucrezi cu anumite tehnologii, ce limbaje de programare cunosti, la ce nivel; daca esti tester, vei primi intrebari teoretice, de ex. “cum se scrie un bug?”, sau practice ce tin de logica, de exemplu cum ai aborda testarea unei functionalitati, etc. Daca total merge bine, va urma discutia legata de asteptarile salariale.
Cum sa te pregatesti pentru interviu
- Fa research despre firma; site-uri precum undelucram.ro sau Glassdoor te pot ajuta sa-ti faci o idee despre firma si despre mediul de lucru. E important sa stii si cateva lucruri despre companie precum ce proiecte au, ce produse dezvolta, ce servicii ofera, in ce tara e compania mama, etc. pentru ca de cele mai multe ori vei fi intrebat la interviu. Daca ai cunostinte care lucreaza in aceeasi companie, intreaba-i mai multe detalii.
- Imbraca-te corespunzator! In functie de pozitia pentru care ai aplicat, trebuie sa tii cont de cateva reguli. De obicei in IT tinuta este casual, asa ca si la interviuri o pereche de blugi si un tricou sunt adecvate, dar pentru pozitii de management se recomanda smart casual – blugi, o camasa si un sacou. Interzis slapi, maiou sau alte elemente care ies in evidenta de exemplu bocanci in timpul verii, tricouri cu mesaje ciudate, lanturi si alte accesorii, etc.
- Pregateste-ti cateva intrebari. La sfarsitul interviurilor, vei fi intrebat daca si tu la randul tau ai intrebari despre companie sau job. Este bine sa ai intrebari precum: “Cat va dura proiectul pe care voi lucra?”, “Care au fost realizarile cu care se mandreste compania?” si alte intrebari care sa iti arate interesul fata de companie si job.
- Indiferent de intrebari, incearca sa oferi raspunsuri cat mai diplomate.
Intrebari stupide din partea angajatorilor
- “Unde te vezi peste 5 ani?” Majoritatea oamenilor nu isi fac planuri pentru o perioada asa indelungata deoarece e dificil sa prevada ce se va intampla, dar totusi intervievatorii tin mortis sa puna aceasta intrebare de cele mai multe ori. Un raspuns potrivit ar fi ca te vezi evoluand in companie pe o pozitie mai inalta, castigand cat mai multa experienta si abilitati pe care le vei aplica tot in cadrul companiei.
- “De ce iti schimbi job-ul sau de ce vrei acest job?” E bine sa eviti raspunsuri de genul “Seful meu actual e idiot”, “Vreau mai multi bani” sau “Nu-mi place ca nu sunt apreciat”. Desi multe din aceste motive sunt adevarate, raspunsul tau trebuie mai degraba sa fie “La job-ul actual m-am plafonat si as vrea sa invat lucruri noi. Am nevoie de o noua provocare.”, “Vreau sa evoluez mai rapid si job-ul acesta imi ofera aceasta oportunitate.” Daca e primul job ai putea sa spui ca ai facut research despre companie si ai gasit doar lucruri pozitive, ca iti place proiectul, samd.
- “Care este cea mai mare slabiciune a ta?” E o intrebare capcana. Vor sa te testeze ca sa vada daca nu esti luat prin surprindere si ai un raspuns care sa dezvaluie vreun obicei ciudat sau trasatura de caracter dubioasa. Raspunsul safe la aceasta intrebare e in general un “defect” pozitiv, de exemplu “Ma implic foarte mult in anumite task-uri, probleme si nu renunt pana nu le rezolv; nu pot lasa lucrurile neterminate.”
Posibile intrebari de logica
Fii pregatit sa raspunzi la intrebari de logica precum cele folosite la companii precum Google sau Facebook. E posibil ca in viitor sa apara si la noi.
- “De ce sunt capacele de canal rotunde?” Raspuns: ca sa nu cada inauntru. Daca e patrat si trece o masina, se poate rasturna si poate cadea inauntru pe diagonala.
- “De cate ori se intersecteaza limbile unui ceas in 24 h?” Raspuns: de 22 ori.
- “Cate benzinarii sunt in Romania?” Raspuns: trebuie aproximat din aproape in aproape. De ex. in Cluj-Napoca sunt 15-20 benzinarii. In tot judetul sunt 4-5 orase mari, fiecare avand cate 1-2 benzinarii, atunci in judetul Cluj aproximez 40-50 benzinarii. Inmultim cu 41 de judete, deci numarul aproximativ e de 1600 benzinarii. In 2016 erau 1450 benzinarii, deci raspunsul e destul de apropiat. Ideea e ca intervievatorii vor sa vada cum ai calcula, care este logica ta.
In final, cei care tre intervieveaza ar trebui sa vada potentialul tau si nu neaparat cat esti de bun pe moment. De aceea e important sa-ti arati entuziasmul si sa demonstrezi ca vrei sa inveti.
Alte resurse utile: Quora.com