Programele electorale ale partidelor politice despre IT si digitalizare (2024)
Anul 2024 a fost si este un an electoral total, fiind perioada in care in Romania au loc absolut toate tipurile de alegeri: am avut alegeri locale si europarlamentare in iunie, si urmeaza cele prezidentiale si parlamentare (nationale) la final de noiembrie – inceput de luna decembrie. Din acest motiv, 2024 este un an decisiv pentru directia in care o poate lua Romania ca dezvoltare economica si ca statut geopolitic intr-o lume extrem de imprevizibila.
Politicienii nostri au fost in mod evident cu gandul doar la competitia electorala in ultimul an si jumatate, astfel ca orice alte reforme au fost amanate pentru anii urmatori (eufemism pentru “nu se vor face”), iar deficitul bugetar a ajuns la cote alarmante, fara a se lua masuri de limitare a indatorarii publice.
In tot acest festival de promisiuni mai mult sau mai putin desarte, cu previziuni despre situatia economica globala si contextul geopolitic cu 2 zone de razboi active (Ucraina si Orientul Apropiat), domeniul IT pare ca este prins cumva la mijloc, intre o economie care stagneaza sau creste lent si un context politic care genereaza instabilitate si pe alocuri ingrijorari serioase cu privire la viitorul pe care l-ar putea contura castigarea alegerilor de catre anumiti candidati in statele occidentale (a se vedea situatia din SUA).
In articolul de astazi discutam despre contextul alegerilor din tara noastra de pe finalul acestui an si despre ce prevad si promit partidele politice autohtone pentru domeniul IT, despre digitalizare sau orice tine de dezvoltarea tehnologiei in urmatorii 4 ani de guvernare.
De ce depinde industria IT de alegerile din 2024?
Industria IT&C, ca oricare alta ramura a economiei, este legata de contextul economiei globale, pe de-o parte, dar si de situatia interna dintr-o anumita tara care poate lua masuri general-fiscale, pe de alta parte.
Astfel, exista o relatie de interdependenta destul de simpla: daca majoritatea domeniilor eeconomice merg slab, IT-ul nu are cum sa prospere in mod individual si separat, deoarece depinde de cererea de proiecte de digitalizare si implementarea de proiecte software.
In acelasi registru, daca guvernul dintr-o tara decide sa sporeasca nivelul taxelor si impozitelor peste un nivel suportabil de catre populatie si companii, atunci industria IT este si ea direct afectata ca urmare a faptului ca trebui sa scoata mai multi bani pentru a-i vira la buget, si nu mai poate investi in alte proiecte, sa angajeze oameni noi, sa mareasca salariile etc.
Astfel, chiar daca de multe ori vrem sa ne inchidem in bula noastra si sa nu ne intereseze ce zic politicienii, faptele acestora de la guvernare se reflecta, mai devreme sau mai tarziu, in vietile noastre si ne impacteaza traiul de zi cu zi, prin faptul ca influenteaza sectorul economic in care lucrezi, IT-ul fiind un exemplu.
Un exemplu concret in acest sens a fost limitarea scutirii de impozit pe venit pentru salariile IT-stilor care depasesc 10.000 lei brut din noiembrie 2023. Mai precis, Statul Roman a intervenit cu un impozit de 10% suplimentar pe acea parte din salariul de baza care depaseste nivelul de 10.000 lei brut. Astfel, daca un programator are salariul 15.000 lei brut, cei 5000 lei diferenta au fost impozitati suplimentar cu 10%.
Ce prevad programele electorale ale partidelor pentru domeniul IT in urmatorii ani?
Chiar daca nu reprezinta nici cea mai distractiva activitate, nici cel mai placut tip de lectura, este foarte important ca cetateni sa cunoasca discursul si propunerile concrete pe care partidele politice si candidatii la diferite functii le propun asumat in mod public prin programele de candidatura sau de guvernare.
In continuare am analizat programele de guvernare propuse de principalele partide politice pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie (2024) pentru a vedea ce propuneri au ele pentru domeniul IT in ansamblu.
1. PSD
Fiind auto-proclamat cel mai mare partid din Romania dupa numarul de membri si de alesi, Partidul Social-Democrat (PSD) are un program de guvernare extrem de stufos si detaliat, cu diverse masuri ce in aparenta suna extrem de bine in toate domeniile principale (Educatie, Economie, Sanatate etc.).
Partea de Digitalizare e cuprinsa intr-un capitol separat si detaliaza mai multe masuri care in prima faza suna extrem de bine, chiar idilic am putea spune. Sintetizandu-le, acestea sunt:
- Proiectele „Digitalizarea la sat – DIGICOUNTY” și „DIGILAND”
- Internet in zonele fara acces din Romania
- Servicii digitale pentru romanii din Diaspora
- Sprijin pentru digitalizarea IMM-urilor
- Centrul European pentru Competente in domeniul Securitatii Cibernetice
- Implementarea unui regim IP/Patent Box
- Flexibilizarea cadrului achizițiilor publice de tehnologie software (adica mai direct cu o spaga?)
- Diverse alte proiecte de digitalizare
Unele dintre acestea sunt destul de inovative ca idee pe hartie, cum ar fi deschiderea Centrul European pentru Competente in domeniul Securitatii Cibernetice, caz care ar fi prima institutie europeana cu sediul in Romania.
Insa cam toate aceste masuri sunt puternic discutabile din perspectiva realizarii lor. Motivul e dat de faptul ca la toate este prevazuta ca sursa de finantare banii din PNRR. Conform datelor oficiale, Romania nu a indeplinit decat foarte putine jaloane asumate pentru a putea atrage banii din PNRR, practic guvernul PSD-PNL din ultimii 3 ani nu a intreprins nicio actiune concreta in acest sens, si astazi avem atras mai putin de 15% din cele 27 miliarde din PNRR ce le aveam alocate. Situatia din fondurile europene standard e si mai proasta.
Chiar daca PSD vrea sa digitalizeze administratia si multe alte institutii ale Statului Roman, fara o dovada a lor in practica, raman niste idei frumoase pe hartie venite din partea partidului care desi a fost cel mai mult la guvernare, nu a reformat administratia publica, ba dimpotriva.
Totusi, de apreciat ca au incercat sa mentioneze o sursa de finantare a propunerilor de guvernare. Legat de taxari suplimentare sau de scoaterea anumitor scutiri, nu se mentioneaza nimic (ar fi fost cu adevarat inedit).
2. PNL
Al doilea partid ca numar de alesi si structuri in teritoriu dupa PSD, Partidul National Liberal (PNL) se declara cu aproape fiecare ocazie ca fiind un partid de dreapta, care vrea sa sustina economia privata, libera initiativa si progresul economic al antreprenorilor.
De aici m-as fi asteptat sa aiba in programul de guvernare prevederi serioase si bine articulate in ceea ce priveste dezvoltarea IT-ului si a digitalizarii. Insa realitatea documentara e mult mai arida.
Programul de guvernare al PNL a fost prezentat sambata, 2 noiembrie, la Sinaia si pana la ora scrierii acestui articol nu l-am gasit intr-o forma compacta si unitara, asa ca am luat drept reper declaratiile presedintelui PNL, Nicolae Ciuca, care legat de digitalizare a zis urmatoarele:
“PNL va continua procesul de digitalizare pentru ca toate serviciile publice sa fie accesibile online. Oamenii si companiile vor putea interacționa cu institutiile mai ușor. […] Nu trebuie sa-i punem pe drumuri pe românii din diaspora prin birocratie. Digitalizarea administratiei va raspunde acestei asteptari.”
Deci in afara de clasica optiune a digitalizarii serviciilor publice, in rest nu s-a mentionat nimic mai deosbit cu privire la stimularea acestui sector. Indirect, N. Ciuca a vorbit si de “mentinerea cotei unice”, ceea ce ar putea elimina ipotetic cel putin spectrul impozitarii progresive, care ar afecta si mai mult salariile lucratorilor din industria software.
In schimb, ceva cu mai multa substanta am gasit in programul de candidatura a lui Nicolae Ciuca la alegerile prezidentiale, unde legat tot de capitolul digitalizare, acesta formuleaza urmatoarele:
“Voi propune Guvernului sa susțina un program national pentru integrarea tehnologiilor de varf, precum Inteligenta Artificiala, Data Science, Robotica și Automatizari in procesul educațional, care sa se adreseze nu doar tinerilor, ci mai ales celor de varsta medie, activi in domenii care sunt imediat vizate de transformari ca urmare a raspandirii utilizarii IA.”
Aici apar niste concepte mai clare precum Inteligenta Artificiala si Robotica, insa nimic coerent legat de implementarea lor, ci doar o propunere adresata viitorului guvern (care va fi controlat de care partid politic? ). Cu alte cuvinte, PNL a mentionat si el digitalizarea in linii mari, doar sa apara acolo precizata, si desigur, tot cu “bani din PNRR”.
3. USR
Partidul de la care o buna parte a populatiei astepta sa fie o reala alternativa la partidele de sistem bine ancorate in administratia publica, Uniunea Salvati Romania (USR) prezinta un program de guvernare sub forma unui document extrem de stufos, ce numara nu mai putin de 211 pagini, format PDF.
Din cele 211 pagini totale, capitolului intitulat “Digitalizare” ii sunt dedicate…. 4 pagini, din care una e pagina de titlu deci nu o punem la socoteala, a doua este o descriere generica a viziunii USR despre acest domeniu si urmatoarele 2 contin cateva idei de propuneri referitoare la acest domeniu. Toate acestea de la un partid care se dorea modern, cu o viziune progresista asupra viitorului si economiei, si care doreste sa fie “altceva” fata de partidele baronizate, conservatoare.
Ca propuneri efective, se pot extrage 2 directii majore:
- Digitalizarea administratiei publice, aici incluzand toate domeniile, de la Fisc, la serviciile juridice, protejarea mediului etc.
- Crearea unei platforme digitale nationale care sa permita cetatenilor un acces mai facil la serviciile statului, si sa nu li se mai ceara documentele pe care statul le detine deja.
Nu suna rau, dar este extrem de putin pentru un domeniu care ar trebui sa fie prioritar in viziunea lor pentru dezvoltarea Romaniei. Apare mentiunea ca USR a pus bani in PNRR pentru cloud-ul guvernamental, dar nicio alta referire la posibilele surse de finantare pentru aceste initiative.
Accentul cade pe alte domenii, nimic de contestat ca Sanatatea sau Educatia nu trebuie tratate foarte serios, dar m-as fi asteptat ca viziunea despre IT si digitalizare sa fie mai coerenta.
4. AUR
Venind cu un capital semnificativ de incredere din partea celor nemultumiti de PSD, PNL sau USR si cu o viziune nationalista / suveranista, Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) prezinta un program de guvernare diametral opus ca dimesniuni, de circa ~20 pagini, cu 15 capitole pe care ei le considera “puncte esentiale”.
La asa program care seamana cu o revista de liceu, si mentiunile despre IT / digitalizare sunt la fel de numeroase, adica lipsesc cu desavarsire. In tot programul lor, a carui parcurgere nu ia mai mult de 10 minute, apare o singura mentiune ce mi s-a parut de interes, la capitolul 10 “Eficientizare administrativa”:
“Promovam o relatie mai buna intre cetateni si institutiile statului prin integrarea tehnologiei in toate procedurile administrative disponibile cetatenilor romani.”
Ce inseamna o “relatie mai buna” intre cetateni si institutii? Despre ce tehnologie e vorba? Cum va fi ea integrata “in toate procedurile administrative disponibile cetatenilor romani”? Cat de repede se va intampla acest lucru si cu ce resurse financiare?
Desigur, nu ni se spune, si acest lucru indica ca de fapt digitalizarea si industria software nu reprezinta deloc o prioritate pentru AUR, asa cum o reprezinta partea de identitate nationala care sa se manifeste inclusiv in scoli si care are alocate mai mult de o singura fraza in asa-zisul lor program de guvernare.
5. SOS
Partidul concurent pe aceeasi zona ideologica, Partidul S.O.S Romania nici macar nu a publicat pana la momentul scrierii acestui articol un program de guvernare, asa cum au facut celelalte partide. Acest lucru ne impiedica sa vedem ce propuneri ar avea ei concrete pentru Romania in urmatorii ani, si implicit nu stim nici ce viziune ar avea despre IT si digitalizare.
Nici in programul lor politic general nu am gasit nicio referinta cat de cat minimala la aceste domenii, sau macar la economie ca mod de dezvoltare in general. Singurele lucruri care sar in evidenta pe site-ul lor sunt comunicatele de presa neactualizate, link-uri care nu merg si desigur scandalurile din zona publica ce o implica pe presedinta partidului, Diana Sosoaca.
6. Partidul Forta Dreptei
De la Partidul Forta Dreptei condus de Ludovic Orban am gasit relativ greu documentele lor de campanie electorala. Mai precis, programul lor de guvernare nu se cheama asa, ci e intitulat “program politic”, si doar daca il deschizi ca PDF iti dai seama ca aici sunt propunerile lor de campanie. Normal dupa logica lor, programul de guvernare trebuie sa fie cat mai greu de gasit de catre cetatenii care vor sa afle ceva despre ei…
Revenind insa la digitalizare, aceasta este mentionata de nu mai putin de 10 ori in 28 de pagini de document, si in principal se refera la aplicarea ei la serviciile administrative ale statului (Justitie, Sanatate etc.), insa fara un context detaliat si fara a se indica un plan coerent de actiune si implementare: cand se incepe si cand se va termina, cu ce bani va fi facuta digitalizarea, domenii prioritare etc.
In mod evident, aceasta ramura a fost aruncata in program doar pentru a da bine si pentru a exista la o simpla cautare, insa intr-o maniera extrem de neconvingatoare.
De la Partidul Miscarea Populara cu care se afla in alianta Forta Dreptei nu am gasit pana in momentul scrierii acestui articol program de guvernare care sa ne arata o viziune despre digitalizare.
In loc de concluzii…
Dincolo de modul foarte superficial in care s-a purtat si se poarta campania electorala din 2024, ea tradeaza o oferta destul de slaba a partidelor politice consacrate atat pentru partea de alegeri prezidentiale unde jocul pare sa fie mai degraba “cine face mai putine greseli”, nu cel care e mai bine pregatit, cat si pentru alegerile parlamentare, despre care dezbaterea e cvasi-inexistenta.
Sectorul IT ca parte a economiei si digitalizarea ca proces de integrare a beneficiilor software in diversele sfere publice sunt tratate extrem de superficial de catre majoritatea partidelor, care fie o mentioneaza doar ca sa fie, si se limiteaza la “digitalizarea administratiei” ca pilon esential, fie cum e cazul PSD care dezvolta mai multe idei (unele dintre ele chiar interesante), dar nu detaliaza cum le va implementa, iar finantarea lor exclusiv din PNRR este cel putin fantezista.
Indiferent de cum va evolua situatia electorala pe parcursul lunii noiembrie, important este ca fiecare dintre noi sa se documenteze despre candidati si partide, sa isi formeze o opinie proprie si, fundamental, sa mearga la vot.
Surse
Programul de guvernare 2025-2028 al PSD
Programul de guvernare/ prezidential al PNL
Programul de guvernare 2025-2028 al USR
Programul de guvernare 2025-2028 al AUR