Teoria „internetului mort” – intre mit si realitate
Ultimele 3-4 decenii au marcat intr-un mod incredibil dezvoltarea lumii in care traim din punct de vedere tehnologic. Probabil una dintre cele mai importante inventii (dupa unii oameni cea mai importanta) care ne-a schimbat viata in mod decisiv atat din punct de vedere personal, cat si profesional este internetul.
Reprezentand reteaua globala prin care sunt legate calculatoarele si serverele pe care se gazduiesc si distribuie informatiile, internetul in mod clar a evoluat si el, de la niste forme incipiente, mai mult locale, la o forma cu adevarat globala, rafinata si complexa.
Insa o data cu evolutia internetului, si a lumii noastre in general, au aparut in prim plan anumite teorii despre starea in care a ajuns internetul, teorii mai mult sau mai putin discutabile. Una dintre ele asupra careia ne vom apleca in articolul de fata se cheama „teoria internetului mort”.
Contextul teoriei „internetului mort”
Cand vorbim si ne gandim despre cum functioneaza aceasta vasta retea numita Internet, de regula ne imaginam oameni avand la dispozitie un device propriu (laptop, PC, tableta, telefon etc.) interactionand liber si nemijlocit in acest spatiu virtual, cautand si producand informatii care sunt ulterior schimbate cu alti internauti: articole, muzica, filme, jocuri, tutoriale, retele sociale si multe altele.
Insa aceasta imagine aparent normala, chiar idilica a fost pusa la indoiala in ultimii ani prin aceasta teorie, care afirma ca internetul „a murit”. Mai precis, in anul 2021 a aparut un articol (mai corect zis o postare, caci nu poate fi neaparat vorba de un articol in sens stiintific) intitulat “Dead Internet Theory: Most Of The Internet Is Fake” (in traducere Teoria Internetului mort: cea mai mare parte a internetului e fals). Acesta a fost postat pe forumul Agora Road’s Macintosh Café de catre un utilizator al carui nume de fatada era “IlluminatiPirate”.
Care era ideea propusa de aceasta teorie? Incepand cu anii 2016-2017, activitatea umana de pe Internet (deci efectiv interactiunile oamenilor reali) a fost inlocuita treptat cu o activitate artificiala generata preponderent de boti si de un continut generat si coordonat de catre algoritmi pentru a manipula masele de oameni intr-o directie sau alta. De aici explicatia sintagmei provocatoare si putin improprie, ca Internetul a murit – nu partea tehnica din spatele acestei retele globale, ci specificul uman al acesteia prin care oamenii erau principalul factor care generau continut informational.
Teoria, dupa cum au observat cei care au analizat-o de-a lungul timpului, are 2 componente majore, doua sub-idei: prima e ca activitatea umana pe internet a fost inlocuita de boti si algoritmi, iar a doua e ca anumite state se afla in spatele acestei situatii din dorinta de a-si manipula si controla mai usor proprii cetateni.
Toate aceste elemente care compun teoria internetului mort (mai corect ar fi internetul fake) au pornit de la dezvoltarea diferitelor ramuri Tech precum Machine Learning-ul sau AI-ul, si aparitia anumitor boti care aveau la inceput un rol complet nevinovat, mai mult de amuzament, dar care i-au facut pe oameni sa se gandeasca daca nu cumva ceea ce vad ei pe net mai e „pe bune” sau e generat artificial.
Este sau nu adevarata aceasta teorie?
Dupa cum destul de usor ne-am putut da seama pana acum, „Internetul mort” este o teorie a conspiratiei, avand toate caracteristicile uneia. Ea este extrem de surprinzatoare, chiar senzationala, porneste de la un context real, pune niste intrebari relevante, dar ofera niste explicatii extrem de simpliste, care prezinta realitatea in tuse de alb sau negru, fara nuante sau pozitii de mijloc. De dovezi palpabile prezentate in cadrul postarii unde s-a mentionat prima data aceasta teorie nici nu poate fi vorba.
Ca orice teorie a conspiratiei, exista si in cazul „Internetului mort” un sambure de adevar. Acest sambure de adevar e dat de faptul ca Internetul cu siguranta nu mai este acelasi ca cel din anii 1980-1990, a devenit mult mai mare, mai complex, si atrage mai mult interes din partea actorilor statali, privati sau civili decat atunci.
Teoria ca atare nu poate fi crezuta, mai ales ca a fost studiata inclusiv stiintific in cadrul univeristatilor serioase din toata lumea (nu la Ecologica), si a fost de multe ori demontata punct cu punct, cautandu-se explicatii corecte pentru evolutia actuala a Internetului. Exista in mod evident argumente si pro, si contra.
Din partea taberei pro, sa ii zicem asa, putem observa ca exista intr-adevar boti care au rolul sa redirectioneze anumite continuturi pe internet spre oameni, plus destul de mult continut generat artifical acuma de Inteligenta Artificiala si care se amesteca cu cel creat de oameni, de multe ori nemaifiind diferentiabil. In acelasi timp, Internetul este puternic reglementat (ca sa nu zic ca e controlat pe fata) in anumite state cu regimuri autoritare precum Rusia, China sau Coreea de Nord, si unde deci continutul nu e unul la liber, politicul interferand in informatiile pe care oamenii le pot gasi acolo.
In sens contrar teoriei, cum aminteam si mai sus, „Internetul mort” este o teorie a conspiratiei care nu da posibilitatea unor nuante de mijloc, mai echilibrate. Activitatea umana de pe Internet nu are cum sa dispara cu totul, cu totii suntem constienti ca nu suntem boti si ca avem o activitate proprie care face parte din acest ansamblu. De asemenea, chiar daca Internetul este puternic controlat in multe state autoritare / comuniste ale lumii, in majoritate statelor exista institutii care reglementeaza transparent activitatea pe Internet, astfel incat sa nu se ajunga la derapaje, excese sau monopoluri ale anumitor companii in acest spatiu virtual.
Un factor extrem de important care a influentat existenta si credibilitatea acestei teorii este Inteligenta Artificiala. In ultimii 2 ani, o data cu aparitia chat bot-urilor AI si a tot mai multor astfel de instrumente cu diverse functionalitati de creare de continut (precum Midjourney) a intarit ideea ca majoritatea informatiilor si continuturilor pe care le vedem pe net nu mai sunt create de oameni. Si aici trebuie sa privim lucrurile echilibrat, deoarece o foarte buna parte din informatii (precum acest articol) inca sunt produse de oameni pe bune.
De ce trebuie sa fim atenti la astfel de idei
Ideile cu iz conspirationist precum cea a „Internetului mort” apar in special atunci cand oamenii nu mai au increderea in starea de fapt a lucrurilor si a institutiilor menite sa gestioneze astfel de situatii cand lucrurilor pot scapa de sub control, cum a fost in timpul pandemiei de Covid din 2020-2021.
Fondul principal care conduce aproape intotdeauna la teorii ale conspiratiei este lipsa unei gandiri critice si a unei documentari insuficiente in speta respectiva. Coroborat cu aceste aspecte, graba si lipsa unei educatii critice adecvate conduc spre formularea de explicatii sterpe si extrem de simpliste, care ne pot schimba foarte usor perceptia asupra realitatii daca nu suntem atenti.
Manipularea treptata a oamenilor este un alt motiv care sta in spatele acestor teorii reductioniste, deoarece sunt multe grupuri de interese care cauta sa provoace instabilitate, sa dea nastere la neincredere, mai ales in fata statelor.
Oamenii mai tind de multe ori sa creada o teorie noua pe care o intalnesc deoarece vad ca e sustinuta la randul ei de alte multimi. Dar daca acei „oameni” care sustin teoria sunt de fapt boti programati sa „zica” ca aia e adevarata cand de fapt nu e, propaganda virtuala e aproape completa.
Fiind inca de actualitate, cazul manipularii din turul 1 de alegeri al alegerilor prezidentiale din Romania din 2024 este extrem de elocvent, ca urmare a faptului ca destul de probabil acestea au fost influentate (in sensul manipularii electoratului) prin propagarea materialelor electorale pe reteaua Tik Tok. Iar daca lipsa de informare si gandire critica poate conduce la schimbarea rezultatului din niste alegeri nationale, atunci consecintele pe termen lung pot fi cu adevarat grave.
Internetul este principala arena virtuala a vietilor noastre, si chiar daca in mod obiectiv acesta a evoluat si s-a schimbat de-a lungul ultimilor ani, trebuie sa fim atenti la ce citim si la ce credem de acolo. Cu siguranta exista boti si programre care raspandesc fake-news-uri pe retelele sociale, iar daca nu suntem atenti de putem trezi ca avem credinte neintemeiate si nedovedite. De aceea trebuie sa verificam absolut orice informatie in mod critic, din cat mai multe surse relevante.
Concluzii
In incheiere, teoria „Internetului mort” reprezinta o idee cu trasaturi evidente de conspiratie care prevede ca activitatea umana de pe Internet nu mai este cea principala, ci cea coordonata de boti, in vederea controlarii si manipularii populatiei de catre actorii statali.
Avand o vechime doar de vreo 3 ani, ea nu este inca cea mai bine cunoscuta in randul publicului, de aceea familiarizarea cu ea si demontarea ei este un pas esential pentru a putea preveni si intelege de ce nu e bine sa credem tot ce vedem la prima citire pe Internet.
Surse pe subiect
Articol pe ResearchGate.net despre teoria „internetului mort”
Wikipedia despre aceasta teorie
Doua articole bune despre „internetul mort” de la revista Forbes si LiveScience
Un video de la TechVocados pe subiect