Ce cursuri se pot studia la facultatile de informatica din Romania? [2024]

Inceputul verii marcheaza in mod traditional si debutul perioadei in care elevii absolventi de liceu si nu numai, daca nu s-au hotarat deja la ce facultate vor sa aplice, trebuie sa o faca si se pregatesc de sezonul admiterilor la facultate.

La randul lor, facultatile de informatica incep si ele sa se pregateasca de sezonul admiterilor, in urma carora isi vor atrage viitorii studenti pentru urmatorul an universitar cu planificarea programelor de studiu si a disciplinelor ce vor fi parcurse.

Pentru a nu avea surprize neplacute, e bine sa ne informam asupra disciplinelor ce un viitor student la Informatica le va avea, de aceea in articolul de astazi vom incerca sa vedem ce discipline mai interesante si deosebite de la caz la caz avem la principalele facultati de Informatica din Romania in anul de gratie 2024.

Ce cursuri mai deosebite prezinta principalele facultati de Mate-Info din Romania in 2024?

Pentru a vedea ce anume se studiaza la specializarea Informatica, cea mai simpla metoda este sa consultam site-urile proprii ale facultatilor de Matematica-Informatica din orasul in care am fi tentati sa mergem la studii.

In articolul de fata ne vom axa pe facultatile de Informatica din marile orase ale Romaniei, Cluj-Napoca, Bucuresti, Iasi, Timisoara si Brasov, si vor fi trecute in revista acele cursuri mai deosebite, nu cele standard care sunt valabile peste tot precum Algebra / Analiza matematica, OOP sau Baze de date. La finalul articolului voi lasa link-uri catre toate programele de studii si fisele disciplinelor, astfel incat sa poata fi consultate de toata lumea dupa preferinte.

1. Facultatea de Matematica-Informatica Cluj-Napoca

Din punct de vedere al planificarii de studio, facultatea de Informatica din Cluj-Napoca are o structura destul de standard a disciplinelor din trunchiul comun, nelipsind vreuna dintre cele consacrate.

Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca. Sursa imaginii

Putem remarca existenta unui curs cu laborator de Inteligenta Artificiala in anul 2 de studiu de la licenta, semestrul 2.  Acest lucru este o bila pozitiva, si dupa cum vom mai vedea in continuare, reprezinta adaptare mica, dar esentiala si pozitiva a facultatilor noastre la noile tendinte din domeniul Tech. Este important ca oamenii, cu atat mai mult viitorii specialisti software sa fie macar familiarizati cu conceptele de baza ale AI-ului.

In anul 3, semestrul 2 de studiu exista un curs cu laborator de Verificare si validare a sistemelor software unde studentilor li se predau notiunile fundamentale ale QA-ului: ce inseamna testarea unui soft, raportarea bug-urilor, tipuri de testare si instrumente de automatizare a testarii (Selenium WebDriver).

Acest lucru este iar o bila alba deoarece viitorii programatori vor cunoaste importanta asigurarii unui cod de calitate, iar cei care nu doresc sa devina neaparat developeri pot accesa latura de quality assurance.

Pe partea de optionale, facultatea din Cluj prezinta si aici niste optiuni foarte utile si interesante precum cursul de Securitate software ce ii familiarizeaza pe studenti cu diverse vulnerabilitati de security, un curs de Game development pentru pasionatii care vor dori sa dezvolte jocuri video, o nisa destul de restransa dar totusi populara inclusiv in Romania prin prezenta unor mari studiouri de gaming precum Ubisoft sau EA.

Si la optionale este trecut un curs de Tehnici de testare software, iarasi util pentru cei interesati mai degraba de testare software decat de programare. Un alt curs optional ce suna foarte aplicat si unic este cel de Modele de Inteligenta Artificiala in Schimbarea Climatica, ceea ce ne arata adaptarea continuturilor la probleme concrete ale prezentului.

2. Facultatea de Matematica-Informatica Bucuresti

Facultatea de Matematica-Informatica din Bucuresti prezinta si ea cateva cursuri destul de interesante spre care merita sa ne aplecam atentia, dincolo de cele clasice precum Algebra sau Retele de calculatoare.

La fel ca in cazul facultatii din Cluj-Napoca, si facultatea omonima din Bucuresti are trecuta in programa sa un curs de Inteligenta Artificiala, intr-o directie evidenta de aliniere la tendintele mondiale cu acest trend tehnologic.

Universitatea Bucuresti. Sursa imaginii

Securitatea sistemelor informatice este un alt curs prezent in programa si destul de util, mai ales daca este dublat de practica la firmele de profil din Capitala, printre care se numara BitDefender sau Crowd Strike. 

Mai interesant este ca in anul 1 de studiu regasim un curs obligatoriu (nu optionl sau facultativ ca in alte cazuri) de Gandire critica si etica academica in informatica. Acest lucru este unul extrem de bun, deoarece arata ca facultatea nu doar ca vrea sa ii invete notiuni tehnice pe studenti, dar si sa gandeasca intr-o maniera critica, sa aiba o etica a muncii si sa fie constienti de implicatiile morale ale muncii lor.

Despre etica in IT am mai discutat in trecut pe blog intr-o mini-serie, si din pacate inca este un domeniu mult subapreciat in Romania. Desigur, cu un curs nu se face primavara, dar e un inceput super bun.

La partea de optionale, regasim si aici cursul de Tehnici de testare software, util pentru cei interesati de directia de QA in cariera. Pe langa acesta, apar mai multe cursuri inspre partea de automatica, roboti si AI: Introducere in Robotica, Concepte si Aplicatii in Vederea Artificiala, Invatarea Retelelor Neurale Adanci. Deci facultatea de Informatica a Universitatii Bucuresti propune si ea o serie de cursuri ce pot starni interesul multor studenti aflati la inceput de studiu si de cariera.

3. Facultatea de Informatica Iasi

In principalul centru economic si de studiu al Moldovei, Facultatea de Informatica din cadrul UAIC este separata de Facultatea de Matematica, ceea ce poate reprezenta un mic avantaj prin faptul ca este o distinctie mai buna intre cele 2 domenii, iar Informatica nu cuprinde chiar atat de multe discipline (optionale) din sfera matematicii.

Si aici regasim cursurile adaptate vremurilor de Inteligenta Artificiala si Securitatea Informatiei, ceea ce ofera sudentilor bazele necesare inspre aceste directii, precum celelalte centre universitare.

UAIC Iasi. Sursa imaginii

Exista de asemenea cursuri aplicate si inspre partea de hardware si robotica precum Dezvoltarea sistemelor fizice utilizand microprocesoare, Retele neuronale, Animatie 3D: algoritmi si tehnici fundamentale. Pentru cei interesati de game development exista cursul de Proiectare de jocuri, pentru cei de masini / automotive – Inginerie software specifica automobilelor, iar pentru latura de IoT – Introducere in internetul lucrurilor.

Ca discipline facultative, facultatea propune 2 cursuri mai mult decat necesare care pot fi valoroase in orice moment al unei cariere in IT: Strategii eficiente de invatare si Antreprenoriat si inovare in IT. Ca programator / QA / DevOps etc., mereu vom fi nevoiti sa invatam lucruri noi cu care nu suntem familiarizati deloc, iar inovarea in industire este un skill care ne poate ajuta sa fim relevanti pe piata, lucru ce lipseste preponderent in Romania unde IT-ul este orientat spre servicii de outsourcing, si mai putin spre produse cu valoare ridicata.

Tot ca niste cursuri mai deosebite regasim in programa de studii Psihologia comunicarii profesionale in domeniul IT-lui, iarasi de apreciat deoarece comunicarea este o competenta cheie in aceasta industrie unde munca se desfasoara preponderent in echipa; Cloud computing si Analiza retelelor media sociale tot pentru a acoperi directii de profil in zona respectiva.

4. Facultatea de Matematica-Informatica Timisoara

Ne mutam in vestul Romaniei, la Facultatea de Matematica si Informatica din Timisoara. Aici programa de studiu se aseamana destul de mult cu Cluj-Napoca si Bucuresti, in sensul ca regasim de asemenea cursurile de Inteligenta Artificiala, Introducere in securitatea cibernetica sau Introducere in robotica, astfel incat nici cei care aleg centrul de studii din Banat nu vor fi vaduviti de a acumula cunostinte in aceste ramuri.

Universitatea de Vest Timisoara. Sursa imaginii

Zona de robotica este bine reprezentata existand diferite cursuri si laboratoare dedicate acesteia, unul dintre ele fiind Sisteme inteligente si invatare automata, sau cel de Introducere in robotica. – Programarea sistemelor de timp real (PSTR).

Extrem de interesant este faptul ca spre deosebire de celelalte mari centre universitare, la Timisoara regasim un curs de Introducere in tehnologii Blockchain. Aceasta este o bila alba pentru ca studentii de la Informatica vor putea intelege foarte bine cum functioneaza acesata tehnologie, si ea la moda si destul de raspandita in zilele noastre, numai daca ne gandim la Crypto-monede.

Exista si aici un curs de Testare a sistemelor software, un plus pentru ca si directia de QA este partial acoperita, chiar daca vorbim doar de un singur curs si acesta optional (deci posibil sa nu fie ales neaparat de studenti), dar in orice caz e mai bine decat nimic.

Tot un plus sunt si cursurile de Programarea jocurilor pe calculator si realitate virtuala (pentru zona de game dev), dar si Tehnologii software in telecomunicatii, o nisa iarasi mai putin acoperita in facultatile de Informatica, ea fiind mai degraba apanajul celor de la Politehnica unde exista specializari dedicate.

5. Facultatea de Matematica-Informatica Brasov

Ultima facultate cu profil de Informatica analizata aici este cea de la Universitatea Transilvania din Brasov. Chiar daca poate nu e un centru unde se duc la fel de multi studenti ca in celelalte mari orase universitare, Brasovul merita luat in calcul ca o optiun buna, de rezerva sau principala.

Universitatea Transilvania Brasov. Sursa imaginii

Destul de previzibil, si aici intalnim in programa de studii pentru Informatica cursurile de Inteligenta Artificiala sau Dezvoltarea jocurilor pe calculator. Insa nu regasim niciun curs pe zona de Security ori pe testare software.

Exista mai multe cursuri din zona de Cloud Computing si Internet of Things (IoT), ceea ce e un lucru pozitiv pentru aceste ramuri. Insa apar si multe cursuri axate pe dezvoltarea limbajului C++, ceea ce este putin discutabil din perspectiva cererii pe piata.

Un fapt foarte intersant si placut este ca exista aici mai multe cursuri din zona de Management de proiecte IT. Apar astfel cursuri precum Dezvoltarea aplicatiilor in Cloud si managementul proiectelor IT, si Managementul sistemelor informatice, ceea ce pot sa ofere studentilor bazele spre a intelege si aceasta parte din industria IT, cum se gestioneaza un proiect, si chiar sa ocupa in timp astfel de pozitii mai bine pregatiti precum Product Owner sau Project Manager.

Concluzii

In incheiere, se poate vedea ca oferta principalelor facultati de informatica din Romania in 2024 este compusa in general dintr-un trunchi comun de discipline care sunt exact la fel peste tot (Algebra, Fundamentele programarii, OOP, Sisteme de Operare etc.), dar contextual apar si cursuri mai deosebite care pot sa faca studiul mai placut si atractiv.

Exista in mod cert o tendinta reprezentata de introducerea in toate facultatile a unor cursuri introductive de Inteligenta Artificiala, robotica si dezvoltare de jocuri, extrem de utile deoarece vin sa satisfaca cererea in aceste nise, prezente in mod consistent in Romania.

Pe langa acestea, la fiecare facultate in parte regasim anumite cursuri mai speciale, care te pot pregati intr-o ramura sau alta, sau care iti pot dezvolta anumite soft skills universal valabile pe piata muncii, inclusiv in IT, precum comunicarea sau gandirea critica.

Resurse utile

Site-ul Facultatii de Matematica-Informatica din Cluj-Napoca si programa de studii in Informatica

Site-ul Facultatii de Matematica-Informatica din Bucuresti si programa de studii in Informatica

Site-ul Facultatii de Informatica din Iasi si programa de studii in Informatica

Site-ul Facultatii de Matematica-Informatica din Timisoara si programa de studii in Informatica

Site-ul Facultatii de Matematica-Informatica din Brasov si programa de studii in Informatica

Top 5 facultati de informatica din Romania

Despre ce studii ar fi necesare pentru a fi QA

Mini-seria despre Etica in IT de pe blog

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *