Pe scurt despre Blockchain

Blockchain este o tehnologie bazata pe blocuri de informatie care sunt legate intre ele. Block-urile reprezinta tranzactiile pe care noi vrem sa le facem, iar chain-ul reprezinta modul in care se leaga fiecare tranzactie de celelalte.

Cel mai bine putem explica asta printr-un exmplu. Sa presupunem ca fiecare tranzactie financiara pe care o facem noi cu cardul este un block. Un asemenea block contine mai multe informatii precum ID-ul tranzactiei curente (pe care il numim hash si este calculat de fiecare data cand modificam ceva in block), hash-ul tranzactiei precedente dar si datele specifice precum suma tranzactiei, cine primeste banii, cine ii trimite, data tranzactiei, produsul si altele.

Hai sa vedem cum ar arata o zi in care noi facem 3 tranzactii folosind blockchain. La inceputul zilei avem 100 de unitati monetare pe card si vrem sa cumparam o cafea. Platim cafeaua cu cardul si in acel moment se creaza un block nou care spune faptul ca eu i-am oferit 10 unitati vanzatorului pentru cafea. In momentul urmator, acest block este trimis retelei de oameni care au chain-ul (adica lantul complet al tuturor tranzactiilor de la inceput si pana acum). Acestia aproba tranzactia si o adauga in chain dupa care vanzatorul va primi in cont si banii. Apoi mai tarziu cumparam un tricou ce costa 20 de unitati si aceasta noua tranzactie trece iar prin etapele de mai sus. A treia tranzactie fiind achizitia unui kg de banane care costa 5 unitati. La final aceste 3 tranzactii vor fi legate intre ele.

In momentul in care un block nou e adaugat in chain, acesta are si un hash, iar dupa el vin alte tranzactii care se leaga fiecare de ID-ul anterior. Astfel nu se pot scoate aceste block-uri din chain. In plus, faptul ca chain-ul e distribuit face orice modificare invalida / imposibila (aproape). Degeaba modifica vanzatorul cafelei acel block marind suma de la 10 unitati la 15 daca ceilalti 10-100-1000 de oameni care au chain-ul mentin tot valoarea 10. In plus, orice modificare cat de mica dintr-un block duce la crearea unui hash nou. Acest lucru duce la ruperea unor legaturi dintre aceste block-uri si invalidarea modificarii.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *