Despre concedierile masive din IT
Am vazut toti ca in ultima vreme tot mai multe companii din zona tech au concediat mii de angajati. Avem compania Meta care a concediat 11.000 de oameni, Twitter 3700, Coinbase si Stripe cate 1000, Lyft 700 si asa mai departe. Ce inseamna asta? E inceputul sfarsitului pentru IT? Urmeaza concedieri masive si in Romania?
Credibilitatea media
Cu siguranta ne aducem aminte cum parintii nostri spuneau “daca a zis la televizor, trebuie sa fie adevarat”. Ei bine, noi suntem exact ca ei doar ca luam de bun orice apare in mediul online. Azi e mult mai usor sa pui un site de stiri pe picioare decat o televiziune, prin urmare si dezinformarea se poate face mai usor. Si cand spun dezinformare ma refer si la lipsa de context sau la omiterea unor informatii. Fara un context (ce se intampla in general in lume sau in Romania legat de IT) sau omitand informatii (cati din cei 11.000 de angajati concediati erau IT-isti sau programatori) apocalipsa IT-ului anuntata de Internet pare reala. Prin urmare as vrea sa te rog sa iti faci mereu auto-documentarea cand vine vorba de vreo stire alarmista si sa nu mai crezi tot ce ti se livreaza.
Detaliile concedierilor
In general, cand vine vorba de concedieri discutam de companii de produs (nu outsourcing) care au avut diferite probleme financiare sau legate de utilitatea produselor pe care le dezvolta. Recesiunea globala, veniturile in scadere si “consumul” de facebook sau utilitatea NFT au venit sa regleze piata. Intr-o recesiune se pierd joburi, nu e nimic iesit din comun. Business-urile cresc dar nu la infinit, dupa o vreme scad daca nu se transforma. Tepele crypto si scaderea tuturor asseturilor blockchain arata utilitatea unor produse. Cam acestea ar fi cauzele concedierilor dar mai bine sa discutam cateva punctual.
Meta – compania e de 3 quarters pe scadere cu incasarile. Scandalurile recente prin care a trecut compania nu au fost uitate. Scaderea incasarilor uneia dintre cele mai mari companii din lume nu are cum sa nu se rasfranga si peste angajati.
Twitter – o compania cu un mod discutabil de generarea a veniturilor, care e greu sa fie profitabila si care nu reuseste sa mai creasca. Scandalul numarului mare de conturi false si preluarea de catre Musk sunt reteta unui dezastru care ar putea urma. E logic sa aiba loc concedieri in aceste conditii.
Coinbase – o companie care activeaza in zona crypto/nft care nu aduce o valoare reala in lume. Piata crypto e in picaj, tepele multe continua sa apara. Niste concedieri sunt de inteles.
Stripe – a crescut mult in pandemie, o data cu cresterea platilor online dar e ceva ciudat la ei. Avand o evaluare de 90+ miliarde la incasari de 16 miliarde, compania a cazut brusc cu 28% si a fost nevoita sa concedieze oameni. Care e situatia profitului companiei la o asemenea evaluare/incasari? Nu stim.
Despre romani si outsourcing
Partea buna in Romania este ca avem extrem de mult outsourcing (asta e si partea rea dar e un alt subiect). Outsourcing inseamna soft pentru primarii (nu neaparat din Romania), pentru fabrici, autoturisme, contabilitate si business management, agricultura, sistemul medical etc. Nevoia de soft precum cel enumerat mai inainte este tot mai mare, iar daca analizam nevoia globala de retele sociale ne dam seama ca e limitata (daca nu esti in top 3-5 in lume, nu e prea bine). In concluzie, Romania e intr-o zona ok cand vine vorba de programare. Nu o sa avem concedieri masive in IT-ul autohton.
Angajari in zona tech
In general, companiile de outsourcing angajeaza mereu pentru ca avem nevoie de digitalizare peste tot (agricultura, medicina, logistica, alimentatie, guvernare etc). Pe langa asta avem si companii de produs care angajeaza masiv pentru ca acele business-uri au o valoare mare/reala in societate si sunt in crestere. Mai jos am extras cateva nume de companii care au angajar in 2022:
- Asana a angajat 600 de oameni
- Accenture a crescut cu ~100.000 de persoane (outsourcing)
- Adobe a angajat 3400
- Salesforce a angajat 17000
- SAP a angajat 5200
- Lista poate continua…
Concluzia este ca nu, nu e inceputul sfarsitului pentru IT ci e doar o etapa.