Unde putem cauta joburi in IT?

Unul dintre momentele cele mai importante si firesti in viata noastra profesionala, dupa ce am absolvit un ciclu de studii sau ne-am decis sa facem o reconversie spre un alt domeniu, este cautarea si gasirea locurilor de munca potrivite. In ziua de astazi, metodele si locurile prin care putem cauta si gasi locuri de munca mai ales in domeniul IT sunt destul de variate, deci avem de unde alege.

Insa e foarte important de stiut care sunt aceste optiuni, care ar fi cele mai potrivite pentru fiecare om in parte, si cum sa maximizam aria de cautare in materie de joburi. De aceea, in continuare voi prezenta mai multe optiuni care pot fi folosite fara probleme in procesul de cautare de locuri de munca in IT, mai ales daca suntem la inceputul carierei.

LinkedIn

De departe, una dintre platformele cele mai cunoscute in materie de networking si de locuri de munca din sfera IT sau „white collars” este LinkedIn. Celebra platforma detinuta de Microsoft este printre cele mai folosite instrumente unde specialistii din diverse domenii, inclusiv din IT, isi construiesc un profil si o identitate proprie care sa ii ajute in cautarea de joburi.

Recrutorii sunt si ei foarte activi pe LinkedIn, pe reteaua de socializare profesionala fiind postate constant locuri de munca de la diferite companii, stagii de pregatire sau internshipuri. De aceea, e important ca profilul de LinkedIn sa fie completat corespunzator experientei tale, sa te puna intr-o lumina pozitiva si sa scoata in evidenta proiectele personale, abilitatile si interesele profesionale.

Multe locuri de munca sunt postate direct pe LinkedIn, si poti aplica direct la acestea cu ajutorul profilului tau, de unde iti sunt preluate automat o parte din informatii. Aceste joburi sunt marcate cu eticheta „Easy Apply”. Cele care nu au aceasta eticheta sunt joburi postate pe site-urile companiilor, si vei fi redirectionat acolo pentru aplicare.

Astfel, LinkedIn e una dintre cele mai bune optiuni sa cauti companii si joburi in IT, diversitatea fiind foarte mare, si poti sa intri mai usor in contact cu recrutorii.

Site-urile dedicate pentru locuri de munca

Desigur, LinkedIn nu este singurul website unde poti sa cauti locuri de munca, exista numeroase optiuni din aceasta categorie, a paginilor web dedicate celor care vor sa gaseasca oportunitati profesionale. Printre cele mai cunoscute locuri de pe web unde poti gasi joburi sunt: eJobs, BestJobs, Indeed, Hipo, Stagii pe bune, Juniors, Unde lucram, Pe viitor, si multe altele. Se pot vedea si website-urile cu locuri de munca in IT din strainatate.

In cazul acestora, exista si avantaje, si dezavantaje. Un avantaj ar fi acela ca sunt site-uri dedicate doar pentru locuri de munca, fara alt tip de continut, iar diversitatea domeniilor este destul de mare. Din perspectiva cealalta, trebuie sa iti faci un cont pentru fiecare in parte, ceea ce poate ingreuna procesul de aplicare si cautare a joburilor.

De asemenea, cu anumite exceptii precum Indeed, aceste site-uri nu sunt dedicate exclusiv pentru domeniul IT, iar functia de cautare de multe ori nu este cea mai bine finisata, putand fi intercalate alte locuri de munca care nu sunt de interes.

Trebuie mentionat si ca unele companii de IT prefera sa posteze pozitiile deschise in cadrul lor strict pe unul sau pe altul dintre aceste site-uri, deci daca arunci un ochi si peste acestea, ai putea gasi joburi noi, care probabil nu apar pe LinkedIn, de exemplu.

Site-urile facultatilor de informatica

O alta optiune destul de buna si interesanta unde putem arunca o privire pentru a gasi diferite oportunitati de IT, precum internshipuri sau programe de pregatire profesionala, sunt site-urile facultatilor de informatica din Romania.

In mod constant, primavara si la inceputul verii pe paginile web ale facultatilor de profil din Romania incep sa apara anunturi de la diferite companii care deschid programe de internship in IT, pe diferite ramuri si tehnologii (programare, testare software, design UI/ UX, Web Development, Python etc.). Astfel, pot fi consultate site-urile celor mai importante facultati de profil din Romania:

Eventual, si institutiile de invatamant cu profil economic, precum FSEGA UBB, FEAA UAIC sau ASE pot prezenta oportunitati pe paginile proprii, pentru studentii de la specializarile de Informatica economica. Desigur, nu uita si de universitatile tehnice din Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara si Bucuresti; si acolo pot aparea oportunitati interesante.

Targurile de Cariera

Pe langa cautatul locurilor de munca in mediul online, o varianta ce merita a fi luata in calcul pentru gasirea unor oportunitati profesionale este data de Targurile de Cariere. Acestea reprezinta evenimente ce se desfasoara de regula fizic intr-o anumita locatie pe parcursul a 1-2-3 zile, conform unui calendar prestabilit, si unde participa diversi angajatori care isi prezinta ofertele. De regula, sunt anuntate pe retelele de social media, pe site sau in presa, ori pe site-urile facultatilor de profil.

Uneori participarea la astfel de targuri este conditionata de o inscriere prealabila cu un formular online, dar de cele mai multe ori accesul este complet liber. Aici poti intra in contact direct cu recrutorii, poti descoperi companii noi de care nu ai mai auzit, si poti testa piata.

Interactiunea la targurile de joburi este utila pentru a scapa de tracul de a vorbi liber cu persoane necunoscute, si e important sa te pregatesti cu cateva fraze despre tine si statusul tau profesional (experiente, interese, abilitati etc.). Aici poti obtine pliante cu datele de contact, si sa aplici ulterior la pozitiile interesate, pe site sau prin email, bazat si pe detalii aflate direct la fata locului.

Evenimentele Open Doors („Ziua portilor deschise”)

Printre companiile din industria IT exista practica de a organiza in mod regulat (de exemplu o data pe an), un eveniment de tip Open Door, sau Ziua Portilor Deschise, asemanator ca la unele institutii de invatamant. Aceste evenimente sunt anuntate cu ceva timp inainte pe paginile si conturile de social media ale companiei respective (LinkedIn in special, Facebook, Instagram), de aceea e important sa urmaresti cat mai multe dintre aceste pagini ale firmelor de IT.

Pentru a participa, de regula trebuie completat un formular de inscriere pana la o anumita data, deoarece locurile pot fi in numar limitat. In cadrul evenimentelor Open Doors se prezinta compania respectiva, isi prezinta proiectele cele mai interesante, directiile de lucru, oferta de joburi si internshipuri, si se poate face turul sediului central.

De cele mai multe ori intri in contact direct aici cu cei de la HR, cu cei care lucreaza in diferite departamente si poti pune intrebari legate de organizare, de tehnologii folosite, si despre cerintele de la testele tehnice si interviuri, de aceea e bine sa fii inarmat cu cateva intrebari dinainte. E o sansa de a face o prima impresie pozitiva.

Uneori pot avea loc si diferite workshop-uri sau prezentari cu lucruri utile, despre cum sa lucrezi in echipa, time management sau pregatirea pentru interviul de HR / tehnic. E recomandat sa ii retii pe cei cu care interactionezi, ca sa te poti conecta cu ei pe LinkedIn si sa ii poti apela in viitor, daca va fi nevoie.

Aplicatii generale pe site-ul companiei

O alta modalitate prin care putem sa ne interesam si sa aplicam la locuri de munca este tipul de aplicare neceruta, generala, pe site-ul companiei. Ce reprezinta asta mai exact? Cele mai multe companii de IT, la sectiunea de pe site dedicata Carierei, au un formular separat unde poti aplica la nivel general, mai degraba indirect, si fara o tinta pe unul dintre locurile de munca care sunt vacante in momentul respectiv.

Principiul e simplu: nu esti sigur ca te potrivesti unui anumit job din cele prezentate pe site, aplica la formularul general cu un CV actualizat si daca prezinti interes, te va contacta compania respectiva, macar la o discutie initiala, de cunoastere.

Un exemplu de la compania Fortech

Desigur, acesta nu este cel mai sigur mod de a primi oferte in mod garantat, dar este un mod de a intra in vizorul recrutorilor, de a face o prima impresie si de a fi trecut in baza lor de date. Nu se stie niciodata de unde poate aparea o oportunitate interesanta.

Concluzii

In incheiere, cautatul de joburi si aplicarea la acestea reprezinta etape importante, care presupun o pregatire corespunzatoare.  Ca timp, pot dura mai mult sau mai putin, in functie de fiecare situatie in parte.

Modalitatea de aplicare, precum si locurile in care putem gasi joburi in IT sunt extrem de diverse, iar asta trebuie sa fie un atu esential pentru candidati: diversificarea optiunilor de cautare, pentru a largi cat mai mult sansele de reusita. Constanta in aplicari creste si ea sansele de succes, uneori fiind necesar sa faci un pas in lateral pentru a inainta.

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *