Ce este Vibe Coding si cat e de util?

Vibe Coding este un termen care a apărut relativ recent, prin februarie 2025 de la unul dintre cofondatorii Open Ai și anume Andrej Carpathy acesta mentionand într-un tweet acest termen.

Vibe coding este o tehnică de dezvoltare a aplicațiilor – nu e neapărat o tehnică de programare pentru că nu programezi ci folosești un AI specializat pe partea de coding pentru a crea aplicații de orice fel prin prompturi. Deci în teorie o persoană care nu știe deloc programare ar putea crea aplicații de la zero până în punctul în care ele să fie lansate, folosite de utilizatori, monetizate chiar, fără să știe absolut deloc ce se întâmplă în acel cod generat.

Cum poti incepe Vibe Coding?

Această tehnică are și câțiva pași esențiali de care trebuie să ții cont pentru a-ti fi utila. În primul rând trebuie să ți creezi niște user stories folosind un AI precum Chat GPT. Pornește de exemplu de la o idee simpla: vreau să construiesc o aplicație pentru motocicliști prin care aceștia să adauge locuri interesante pe care le au vizitat în România cu poze, cu locație, cu diferite informații utile pentru ei. Acesta ar fi un prim prompt de aici trebuie să ne creăm niște user stories specifice pe funcționalitățile aplicației noastre.

Pasul al doilea este colaborarea cu un tool sau un AI specializat pe partea de cod. Aici putem să folosim poate fi Copilot, WindSurf sau Cursor care să îți scrie codul pe baza acestor user stories. Spre exemplu, iei primul user Story care e despre pagina de login sau secțiunea de administrare a contului îl dai ca prompt. Acest AI specializat îți va scrie acea funcționalitate și pe urmă tu vei putea testa acea functionalitet și să o imbunătățești oferind detalii extra.

Beneficiile Vibe Coding

  • Un beneficiu major e acela ca o persoană care știe doar marketing sau e pe parte de business development ar putea să și lanseze o aplicație în câteva zile sau câteva săptămâni.
  • Un alt beneficiu ar fi pentru oamenii care știu deja programare. Ei ar putea să și dezvolte mult mai rapid aplicațiile fara sa scrie 100% din codul necesar.
  • Al treilea beneficiu este acela de a avea posibilitatea de a-ti crea MVP-uri foarte foarte rapid pentru a testa anumite idei de business înainte să investești foarte mult timp in dezvoltarea lor.

Dezavantajele Vibe Coding

  • Deși pare usor e nevoie de niște cunostințe minime de dezvoltare a aplicațiilor pentru a întelege cum trebuie să le construiești.
  • Dacă stai să analizezi ce rezultă în urma acestor sesiuni de Vibe Coding poți să vezi că rezultatul nu e 100% așa cum ți-ai dorit tu sau nu e la un nivel la fel de bun ca atunci când aplicația e construită de un profesionist.
  • Ajungem și la partea de (Exponential) “Tech Debt” care reprezintă suma problemelor/lucrurilor pe care nu ai apucat să le repari pe care n-ai apucat să le faci sau să le construiești prea bine.

Momentan Vibe Coding e o tehnică, e un mod de lucru care ne ajută parțial nu e cel mai bun, nu e ceva perfect. Putem profita de Vibe Coding dar trebuie să ne și pricepem puțin la partea tehnica și să avem idee despre cum se construiesc aplicațiile pentru că s-ar putea să existe anumite probleme dacă lansăm aplicații scrise doar de AI.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post