Game tester – un job de inceput in QA
Pe masura ce industria IT&C a evoluat iar produsele software create in cadrul acesteia au devenit din ce in ce mai diversificate, si domeniul testarii s-a diversificat pentru a acoperi aceasta vastitate de aplicatii. Aici putem enumera aplicatii din aproape toate domeniile: medical, financiar-bancar, auto, educational si asa mai departe.
Unul din domeniile care a cunoscut o evolutie spectaculoasa in ultimii ani este reprezentat de dezvoltarea de jocuri, sau industria gaming mai pe scurt. Din toate ocupatiile pe care le presupune nisa dezvoltarii de jocuri, exista si pozitia de game tester. Pentru a intelege mai bine detaliile despre acest tip de job, trebuie sa intelegem contextul general.
Detalii despre industria de gaming si nevoia implicita de game testeri
Industria dezvoltarii jocurilor, ca parte integranta a domeniului general IT, a cunoscut in ultimii ani un avant de-a dreptul spectaculos din toate punctele de vedere. Jocurile create si puse in vanzare s-au dezvoltat si diversificat pentru toate gusturile si pentru majoritatea categoriilor de varsta. Dispozitivele si tipurile de console s-au inmultit si ele, aparand constant noi versiuni lansate de marile companii din domeniu, precum Microsoft, Nintendo sau Sony.
Jocurile au devenit din ce in ce mai complexe, cu tot mai multe feature-uri interesante, precum grafica mai realista, componenta audio mai buna si experiente de joc tot mai atractive, care sa ii incante pe fanii pasionati de acestea. Pe langa programatorii care dezvolta codul si grafica acestor jocuri, in cadrul procesului de gaming development s-a dezvoltat simultan si testarea acestor jocuri, realizata de catre game testeri. Pe masura ce jocurile, privite ca niste produse software tot mai complexe s-au dezvoltat, si testarea a crescut in volum din perspectiva necesitatii, si implicit a crescut nevoia pentru acest job, de game tester.
Ce anume face un game tester?
Asa cum am inceput sa dezvolt inca din paragrafele precedente, sarcinile unui game tester vizeaza verificarea calitatii unui joc ce urmeaza sa fie lansat pe piata intr-un anumit orizont de timp. Aceasta verificare este centrata pe mai multe aspecte ale jocului respectiv, care trebuie inspectate pe mai multe directii prin jucarea acelui joc, de la inceput si pana la finalul sau (daca e un astfel de joc). Perceptia generala si eronata care priveste jobul de game tester este aceea ca oamenii respectivi sunt oricum extrem de pasionati sa se joace orice fel de joc toata ziua, si pentru acest lucru primesc, pur si simplu, niste salarii mari. Aceasta perceptie este insa una gresita.
In primul rand, un game tester trebuie sa fie atent la toate detaliile jocului respectiv, si la cele mari si vizibile, dar si la cele mai mici si care tin de finete, care poate sunt trecute cu vederea de catre majoritatea celor care joaca de placere. Un game tester trebuie sa fie atent la functionarea corecta a jocului, modul in care se desfasoara cursul jocului, cum este structurat, si sa aiba deci o viziune de ansamblu asupra lui, nu sa reduca totul doar la flow-ul principal. Apoi, un game tester trebuie sa fie atent si la detaliile care tin de cum se comporta jocul in sine si pe diferite console si dispozitive (una e pe PC, altceva se poate intampla pe PlayStation). Grafica, sunetul si senzatiile transmise in timpul parcurgerii jocului sunt de asemenea detalii importante care trebuie avute in vedere la acest job.
In al doilea rand, un game tester trebuie sa cunoasca si sa aplice mai multe metode si tipuri de testare, astfel incat sa descopere si sa raporteze pe cat posibil toate bug-urile semnificative din acel joc, pentru a fi corectate si pentru a creste calitatea produsului. Un prim tip de testare pe care trebuie sa il faca este Balancing Testing. Acesta este un tip de testare functionala care presupune parcurgerea cat mai completa si detaliata a nivelurilor din acel joc pentru a verifica experienta generala pentru utilizator, si daca jocul este bine echilibrat pe partea de dificultate. Cu alte cuvinte, acel joc nu trebuie sa fie nici exagerat de greu, pentru ca gamerii isi vor pierde motivatia, dar nici prea usor, pentru ca nu ar mai exista nicio miza sau placere a succesului.
Pe langa aceasta, un game tester se ocupa si de partea de Sound Testing si Hardware Testing, unde verifica daca sunetele din joc sunt cele care trebuie sa existe, daca se aud cum trebuie si cu claritate, iar pe partea de componente hardware sunt vizate detaliile care tin de cum se comporta jocul din punct de vedere al performantei grafice, pe diferite procesoare, placi video sau sisteme de operare. Acest lucru e necesar deoarece categoriile de gameri sunt extrem de vaste: unii prefera sa se joace exclusiv pe PC cu sistem de operare Windows, altii prefera Xbox sau PlayStation portabil. Datorita acestui lucru, multe companii de gaming au mai multe departamente pentru testarea jocurilor: departament de testare pe PC, pe PlayStation, pe Xbox sau pe Nintendo.
Un alt palier al testarii de jocuri este dat de Localization Testing. Acest concept se refera, pe scurt, la a verifica daca variantele jocului in alte limbi decat cea originala sunt la fel de calitative si bine articulate pentru utilizatori, astfel incat acestia sa se descurce la fel de usor si fara sincope majore. Acesta e un aspect foarte important, care pe langa limba de utilizare, mai vizeaza si integrarea anumitor detalii de cultura sau internationalizare a unor detalii din joc, pentru a oferi o experienta finala cat mai buna.
Se poate deci observa ca un game tester trebuie sa fie atent la multe detalii in cadrul jocului, nu doar sa se joace ca sa treaca prin joc si atat. Game testerul trebuie sa se joace in multe feluri, sa incerce diverse lucruri care poate in mod normal nu sunt incercate de catre gamerii obisnuiti si sa verifice diferite situatii si zone din joc (niveluri adiacente, bonusuri, scheme si strategii mai deosebite) unde se pot ascunde defectele.
De ce anume ai nevoie ca sa fii game tester?
In ciuda faptului ca este un job din sfera IT, a fi game tester e un job care necesita relativ putine skilluri tehnice sau aptitudini mai speciale, ceea ce il face un job entry-level, destul de accesibil pentru cei aflati la inceput.
In general, prin cerintele pentru acest loc de munca se enumera cunoasterea limbii engleze macar la un nivel mediu, deoarece majoritatea jocurilor de astazi sunt dezvoltate in aceasta limba (daca nu au mai multe versiuni, dupa cum am vazut la Localization); de asemenea, documentatiile tehnice sunt si ele redactate preponderent in engleza, iar daca compania respectiva are echipe distribuite in mai multe tari, atunci cunoasterea ei este indispensabila.
De asemenea, desi nu sunt neaparat obligatorii, dar orice cunostinte legate de calculatoare, pe partea de software sau hardware pot constitui un avantaj, deoarece te pot ajuta sa intelegi global cum functioneaza si cum se comporta jocul testat pe consola respectiva. Ca aptitudini mai generale, de tip soft skills, conteaza foarte mult daca esti o persoana organizata, cu o gandire analitica si aplecata spre o intelegere globala a unei anumite probleme, pentru a o rezolva. Atentia la detalii, obiceiul de a invata continuu si comunicarea cu ceilalti colegi din echipa de testare sunt, de asemenea, extrem de folositoare.
Insa probabil unul din avantajele cele mai mari este dat de pasiunea reala de a te juca diverse jocuri si de a fi la curent cu noutatile in domeniu. Dat fiind faptul ca activitatea ta presupune sa fii 8 ore activ intr-un joc, daca nu erai interesat de acestea inainte, iti va fi mai greu cel putin la inceput, nefiind familiarizat sau pasionat de aceste produse.
Nu este insa obligatoriu sa ai anumite studii intr-un domeniu de specialitate pentru a fi game tester. Jobul este suficient de accesibil pentru a putea fi accesat de foarte multi oameni care nu au terminat facultatea de exemplu, dar isi doresc acest loc de munca.
Perspective profesionale: avantajele si dezavantajele de a fi game tester
Desi industria de gaming este intr-o continua expansiune si creste in volum si complexitate, acest lucru nu este echivalent si pentru jobul de game tester, referitor la perspectivele profesionale pe care le poti avea. Mai exact, acest loc de munca presupune ca vei ramane ancorat doar in nisa jocurilor, si ca nu vei testa alt tip de produse software, lucru ce reprezinta o limitare pe termen lung daca scopul vizat este acela de a avea o cariera in testare software, de a invata tehnici mai avansate si de a avea un parcurs profesional mai solid.
Dupa cum am mentionat si in sectiunea anterioara, este destul de accesibil sa obtii un astfel de loc de munca, deoarece conteaza sa ai doar un nivel bun de limba engleza si o gandire structurata logic si orientata pe detalii. Insa, ca orice alt lucru, aceasta ocupatie are avantajele si dezavantajele sale, confirmate direct de catre prieteni de-ai mei care au lucrat pe aceasta pozitie.
Printre avantajele oferite putem aminti ca este un job destul de lejer, perfect pentru cei pasionati cu adevarat de gaming, oferindu-le sansa sa fie conectati direct la acest fenomen mondial. Tot din aceasta perspectiva, ai sansele cele mai mari sa intalnesti persoane apropiate sau nu de varsta ta, pasionate de asemenea de jocuri si sa legi mai multe conexiuni amicale si profesionale. Mai mult, daca esti pasionat de testare, daca vrei sa obtii un prim job pe aceasta componenta sau pur si simplu vrei sa faci pasul spre industria IT, jobul de game tester este o optiune buna pentru a incepe fiind un prim pas important.
Munca depusa te poate invata conceptele de baza ale testarii, cu ce se ocupa aceasta si cam cum trebuie privite lucrurile, dar fara a intra in profunzime din punct de vedere al noilor cunostinte. Testarea jocurilor este o testare aproape in intregime manuala, cu tehnici de testare Black Box (care nu ne ofera acces la codul sursa). Din acest motiv nu prea se pot realiza teste automate, si deci nici nivelul cunostintelor tehnice de automatizare nu e necesar, lucru ce se reflecta ulterior in salarizarea acestor testeri.
Acesta din urma este probabil cel mai important si mai mentionat dezavantaj al jobului de game tester, impreuna cu lipsa posibilitatilor de avansare pe aceasta nisa. In Romania, salariul unui game tester depinde, desigur, de mai multe variabile precum compania, proiectele derulate, experienta si vechimea in cadrul companiei. Chiar si asa, castigurile pornesc de la nivelul salariului minim pe economie, si cresc pana in jurul valorilor de 2500 – 3000 lei (sume nete), la care se pot adauga in unele cazuri anumite bonusuri de performanta sau bonuri de masa.
Din acest motiv, vechimea celor care lucreaza ca game testeri nu este foarte mare, multi dintre ei prefera sa se orienteze pe alte domenii (sa invete programare ca sa dezvolte jocuri) sau sa invete mai multe despre software testing si sa aplice la companii de soft generalist ori de outsourcing, unde salariile de inceput sunt semnificativ mai mari, un junior putand sa castige si dublu fata de un game tester. Acestea sunt principalele doua directii pe care ti le poate oferi acest loc de munca, fie sa te dezvolti lateral pe game development si sa faci tu jocuri, fie sa devii un tester cu mai multe cunostinte (lucruri ce pot fi dobandite pe cont propriu sau in urma unui curs de testare software).
Concluzie
In incheiere, se poate spune despre jobul de game tester ca este un loc de munca bun la inceputul cariere tale, daca nu mai ai alta experienta practica si vrei sa ai ceva in CV, suficient de accesibil pentru liceeni, studenti sau persoane fara calificari inalte de a porni intr-o anumita directie in IT, sau pur si simplu de a strange niste bani. Insa desi munca presupusa nu este una extrem de grea, game testingul ramane un job provizoriu, de inceput, de unde sa faci ulterior tranzitia spre alte nise.
Recomandabil ar fi ca dupa 6 – 12 luni sa te dezvolti in alte directii, pentru ca altfel jobul de game tester te poate plafona destul de usor. Oportunitatile profesionale si financiare nu sunt cele mai mari, in schimb poate fi o poarta de acces buna catre testarea software in companiile non-gaming, unde poti evolua ca tester manual sau de automatizare.
Surse consultate si aditionale
Resurse despre ce presupune jobul de game tester si de unde poti invata gasesti 👉 aici si 👉 aici.
Evolutia generala a industriei de gaming
Detalii despre ce inseamna Localization in testarea de jocuri
Salarii la Ubisoft pentru game testeri si salariile in IT in Romania, 2023.