Interviu cu Rungutan – prima platforma romaneasca de Load Testing prin API

Salut, aș vrea să vă întreb pentru început ce este și ce face Rungutan?

Rungutan e un produs de testare a capacității site-urilor sau aplicațiilor ce poate simula un trafic de până la 10 milioane de utilizatori pe minut din 15 regiuni globale în același timp. Platforma generează rapoarte în timp real, iar companiile pot vedea dacă infrastructurile pe care le au sunt pregătite pentru scalare.

De unde v-a venit venit ideea pentru acest produs?

După ce am lucrat atât de mult în mediul corporate, acum 5 ani am decis să înființăm chiar noi o companie ce furnizează servicii de consultanță DevOps în toată lumea. Acest lucru ne-a ajutat să înțelegem provocările pe care le au companiile din mediul digital, ceea ce ne-a făcut să realizăm că putem oferi și mai multă valoare adăugată prin crearea de produse tehnologice inovatoare.

Rungutan, primul nostru produs lansat, este o platformă inovativă de testare a performanței prin API a aplicațiilor mobile și platformelor digitale, disponibilă ca SaaS, oferind caracteristici tehnice utile pentru simularea de trafic, până la simularea atacurilor de tip DDoS (Distributed Denial of Service). Promovăm conceptul de testare a performanței în 3 minute datorită tehnologiei 100% Serverless și a designului simplu, care diferențiază produsul de concurenți prin rapiditate și eficacitate, oferind un instrument inovator care va schimba modul în care este testat și simulat traficul online.

Nu suntem străini de provocările derulării unei afaceri digitale pentru un IMM, pentru un startup care vrea să se extindă sau pentru un antreprenor care nu vrea să-și dezamăgească clienții online. A avea un site de comerț electronic sau o aplicație mobilă în vremuri de pandemie (cum era fix în perioada în care noi ne-am lansat) este esențial pentru ca o afacere să supraviețuiască. Partea înfricoșătoare este faptul că, chiar și cu o prezență online, există aspecte pe care nu le putem controla tot timpul și care ne pot afecta vânzările.

Studiile arată că aproape jumătate dintre utilizatori abandonează un site web după un delay de numai 3 secunde în încărcarea unei pagini. Aceasta este o problemă serioasă care afectează site-urile de comerț electronic de Black Friday Sales, aplicațiile mobile Fintech în anumite perioade ale lunii când se creează facturile sau când se plătesc facturile, sau chiar site-urile cu servicii esențiale de care depind viața oamenilor (cum ar fi un algoritm de rutare a ambulanței cu întârzieri de încărcare din cauza solicitărilor multiple, pe care sistemul lor nu le poate procesa).

Într-o lume în care avem nevoie de totul mai bun și mai rapid, testarea performanței poate ajuta la identificarea mai precisă a naturii sau a locației unei probleme de performanță legate de software. Soluția pentru aceasta este să fie făcute teste de loading și stress testing în fiecare zi, și nu numai înainte de lansări mari sau campanii programate importante, așa cum multe companii încă procedează în acest moment.

Rungutan a pornit de la ideea că vrem să comunicăm mai întâi specialiștilor ce fac Performance Testing, pentru că ei sunt cei care în fiecare zi au de-a face cu tehnologii vechi, care nu mai fac față cerințelor pieței, care consumă mult timp pentru a scrie, edita, rula teste și interpreta rapoartele de performanță. Însă, toți aceștia fac parte oricum din echipe mai mari din cadrul companiilor, deci problema trebuie rezolvată și ca întreg. Din acest motiv, pe langă abonamentul individual Freelancer cu care ne-am lansat (și care oricum permite accesul a 5 membri), anul trecut am creat și două abonamente de echipă, numite foarte descriptiv Startup & Scaleup și Enterprise care sunt recomandate pentru echipe de până la 10 membri, respectiv până la 30 de membri.

Legat de inspirația pentru numele Rungutan (Pronunție: /rʌngutan/) și pentru descriptor (Fastest Load Tester in the Jungle) aceasta a venit de fapt din caracteristicile sale: numele reprezintă ceea ce face platforma (runs tests) și cum face acest lucru (while running very fast in the performance testing jungle). Aceste trăsături au fost inspirația pentru nume și pentru întreaga identitate, create cu măiestrie de Raluca Gavrilescu și echipa de la Electromicina.

În afară de QA (software testers) pentru cine mai e destinat produsul?

Utilizatorii noștri sunt Developeri, Testeri, QAs și ingineri DevOps care au în sine responsabilități de a face Performance Testing, precum și Project Manageri sau CTOs care au nevoie de acces la platformă pentru a putea vizualiza rapoartele geneate în timp real.

Care sunt cele mai utile funcționalități? Sau atuurile produsului?

Pe lângă faptul că oferim metodologia de Performance Testing în 3-Minute, Rungutan are 4 caracteristici tehnice esențiale care garantează succesul unui proces de Performance Testing fără cusur, dorindu-ne în acest fel să schimbăm modul în care testarea și simularea de trafic este realizată:

  • Simulăm trafic de până la 10 milioane de utilizatori pe minut din 15 regiuni globale în același timp.
  • Am conceput, dezvoltat și perfecționat propriul nostru mod de a crea scripturi de teste ce nu necesită abilități de programare intensive.
  • Generăm rapoarte de performanță în timp real, iar clientul este în complet control al datelor sale în orice moment.
  • Oferim integrare pentru procesele CI/CD astfel încât este posibilă testarea în fiecare zi sau după fiecare release cu ajutorul GitLab, Jenkins, GitHub sau orice alt tool similar.

Puteți să ne povestiți despre un “success story” bazat pe Rungutan?

Dacă vorbim de industriile care ar beneficia de platforma noastră, vă putem da un exemplu mai concret: acum ceva timp am publicat un studiu de caz alături de cei de cei de la Pago, o aplicație mobile de Fintech, ajutându-i să își pregătească infrastructura pentru o viitoare creștere a traficului pe care o așteptau, ei fiind și în curs de scalare. Cele aproape 100 de teste create de echipa lor de testare a performanței, formată din 5 membri (2 Developeri, 1 Tester, 1 inginer DevOps și CTO-ul), au contribuit la definirea mecanismelor de stocare de tip cache și a comportamentului infrastructurii, făcând platforma lor să se încarce cu 62% mai repede. De asemenea, cu ajutorul rapoartelor generate, au adunat informații valoroase despre infrastructura lor și au reușit să reducă costurile de server cu aproximativ 40%.

Un alt tip de clienți sunt companiile mari de tipul IT Outsourcing, E-commerce, Cyber Security, Telecom, pe care îi putem ajuta să își eficientizeze procesul de Performance Testing al lor sau al clienților lor, de la simulare a fluctuațiilor de trafic și generare de rapoarte de performanța în timp real (facile de vizualizat și interpretat), până la a simula cu ajutorul Rungutan chiar atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service).

Care este roadmap-ul produsului. Ce planuri de viitor aveți pentru dezvoltarea sa?

Momentan lucrăm la redesign-ul părții de UX al platformei. În scurt timp va fi lansată o nouă versiune a sa, care va permite rularea de teste doar prin simpla completare a unor câmpuri configurate deja, fără a fi nevoie de interacțiune în vreun fel cu linia de cod. În acest fel, platforma va fi facilă de folosit chiar și de clienții clienților noștri direcți (cum ar fi companiile de Telecom, care au clienți IMM-uri), care vor să aibă posibilitatea să își testeze singuri aplicațiile sau magazinele online, fără a avea cunoștințe extensive de programare și care au o echipă de IT de sub 5 membri. Puteți observa mai jos câteva imagini din cum va arăta formularul prin care se vor crea testele pe noua platformă:

Rungutan-Preview-New-Platform-Test-Page
Platform Test Page
Rungutan-Preview-New-Platform-Results-Page
Platform Results Page
Rungutan-Preview-New-Platform-Billing-Page
Platform Billing Page

De asemenea, un milestone pe care îl aveam pe roadmap era să putem oferi Rungutan ca și PaaS (platform as a service), companiilor și corporațiilor care au ca focus pricipal securitatea informațiilor, iar acum putem face acest lucru și e un important pas pentru noi la nivel B2B.

Find Rungutan on:
Youtube: Rungutan Demo Channel
Website: rungutan.com
LinkedIn: Rungutan
Medium: medium.com/rungutan

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post