Ce este Quiet Quitting?

Desi termenul Quiet Quitting este relativ nou, ideile din spatele acestuia exista de mult timp. Quiet quitting inseamna sa iti faci treaba intr-un mod profesionist si cu niste limite clare fara sa iti mai pese prea mult de compania la care lucrezi, de valorile ei, de sefi si munca in general. Practic iti faci treaba si atat.

Suna putin ciudat acest lucru pentru ca e normal in ziua de azi sa stai putin peste program cand nu ai terminat ceva, e normal sa faci partial sau total munca unui coleg sau sa acoperi inca 1-2 roluri zi de zi. Ei bine, nu e chiar asa.

Exemple de Quiet Quitting

  • Sa nu faci overtime
  • Nu vrei munca on-site ci full-remote
  • Iti faci treaba pentru care esti platit si atat
  • Refuzi sa faci treaba a 1-2 oameni (faci doar ce tine de pozitia ta chiar daca te pricepi si la altele)
  • Refuzi sa iei constant atributii extra
  • Nu intri in jocul promovarilor (nu te zbati pentru a fi promovat)

De la “above and beyond” la “quiet quitting”

Toti am auzit de expresiile “a rupe usa” sau “go above and beyond” care care fac parte din limbajul corporatist. Nu e ok sa “rupi usa” la ora 18 desi programul de munca e pana la ora 18, nu e ok sa spui ca nu e treaba ta desi chiar nu tine de tine. Managementul deficitar a ajuns sa tipareasca angajatilor pe creier aceste sintagme, iar cei din urma sa acopere/preia greselile managerilor asupra lor.

Din fericire lucrurile incep sa se schimbe incet-incet. Datorita noilor generatii de angajati care gandesc si traiesc altfel avand si valori diferite in viata fata de mileniali munca nu mai e unul dintre cele mai importante lucruri in viata. Bineinteles ca si pandemia a contribuit la schimbarea asta de atitudine. Atunci cand toata planeta era inchisa in casa si rupta de multe placeri/libertati, companiile aveau cele mai mari profituri din istorie. Ceva nu se leaga atunci… Daca tuturor ne este greu (trebuie sa fim mai flexibili, sa muncim mai mult si sa dam mai mult) cum se face ca toate corporatiile au cifre record?

Inflatia si starea proasta a economiei a contribuit la quiet quitting prin maririle salariale si bonusurile oferite de companii. Angajatii care au trecut prin niste ani grei, care au fost loviti de inflatie si care au mers “above and beyod” pentru a face proiectele sa mearga bine au avut scaderi salariale. In momentul in care inflatia este 10%, compania are profit in crestere de 15-25% (venituri de +30-50%) dar angajatul primeste o marire de doar 7% e clar ca jobul scade mult in prioritate.

Concluzii

Desi poate suna a delasare sau a lipsa de implicare nu e asa. Quiet quitting nu inseamna sa nu iti mai faci treaba ca un profesionist ci inseamna sa iti faci treaba intr-un mod echitabil. Sa oferi atat cat primesti si daca oferi cu 1% in plus sa fii recompensat. Sper ca acest moment sa aduca sfarsitul ideilor de genul “iti dam niste responsabilitati in plus si peste 3 luni vedem daca meriti acea marire”.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post