Munca de la birou vs. remote – unde suntem mai eficienti?
In ultimii 4-5 ani, s-a conturat o dezbatere tot mai evidenta si pe alocuri destul de aprinsa pe bloguri, forumuri (Reddit), sau retelele de social media (LinkedIn in special) despre cele 2 modele principale de lucru, de la birou sau de acasa, bineinteles si cu variatiunile hibride ale acestora.
De multe ori aceste discutii ajung sa expuna anumite opinii foarte puternice, pasionale si in mare masura aparent ireconciliabile intre cele doua lumi care reprezinta aceste doua modele de lucru principale in domeniul IT la nivel global. Asa ca astazi aruncam si noi o privire la aceasta discutie, sa vedem ce reprezinta aceste tipuri diferite si daca se poate indica un anume model ca fiind mai eficient ca celalalt.
Contextul dezbaterii
Pana acum aproximativ 5 ani, munca in IT nu se deosebea aproape cu nimic fata de alte domenii corporatiste, white-collar cum s-ar spune in limbaj sociologic: firmele de IT aveau toate sedii mai mari sau mai mici, oamenii care lucrau in IT fie ca erau programatori, QA sau din departamentele non-tehnice veneau zilnic la birou, si acolo isi desfasurau activitatea.
Cazurile de ingineri software care lucrau full remote erau destul de rare, si in general se aplicau celor care faceau mai mult freelancing, care lucrau pentru mai multe proiecte si isi organizau altfel programul. Nici statele nu aveau o legislatie prea clara si coerenta care sa reglementeze telemunca, cum exista astazi in Codul Muncii din Romania, in unele cazuri nici nu exista acest concept. Implicit, nici oamenii nu se gandeau la posibilitatea macar teoretica, aceea sa muncesti de acasa.
Factorul principal care a condus la schimbarea fortata, literalmente peste noapte, a fost izbucnirea pandemiei de Covid in martie 2020, o pandemie extrem de grava ce nu a mai fost experimentata de un secol. Aceasta a condus pe de-o parte la suspendarea activitatii multor afaceri (ex: frizeriile) cat timp au fost impuse carantina si starea de urgenta, pe de alta parte la reorganizarea activitatii altor business-uri.
In aceasta a doua categorie s-a regasit si industria IT, in toate tarile lumii. Munca a fost mutata efectiv peste noaptea de la birou acasa, toate activitatile tehnice sau non-tehnice fiind de acum realizate din locuintele oamenilor prin mijloace exclusiv digitale.
Acest moment a produs o schimbare fundamentala de paradigma in desfasurarea muncii software, aratand ca „se poate si in acest fel”. Ulterior, si dupa incheierea carantinei / a starii de urgenta si a pandemiei, multe companii IT au pastrat modelul de lucru remote sau au trecut la un regim hibrid cu 1-2 zile de la birou, dar optional pentru angajati. Multi oameni au imbratisat modelul full remote, deschizandu-le numeroase oportunitati si organizandu-si altfel vietile.
Insa in ultimii 1-2 ani s-a conturat treptat o alta tendinta, si anume trendul de return to office (RTO) al multor companii mari din IT precum Amazon, Google sau Disney. Acesta presupune stabilirea unei politici interne explicite prin care angajatii sunt obligati in a fi prezenti la sediul companiei un anumit numar de zile pe saptamana.
Amazon e cazul cel mai strict, unde s-a impus o prezenta de 5 zile pe saptamana, deci full from office. Majoritatea companiilor au setat un RTO de 3 zile / saptamana, si mai sunt unele cazuri cu 2 sau 4 zile, ori altele ceva mai flexibile (ex: 30% dintr-o luna la birou, cu alegerea libera a zilelor).
Deci situatia modelelor de lucru a devenit una destul de diversa in peisajul post-pandemic din industria IT, neexistand un mod predominant, fiecare subtip avand propriile sale avantaje si dezavantaje.
Modelul muncii de la birou (Work from Office)
Incepem cu primul model in ordine cronologica, si anume munca desfasurata exclusiv fizic la un birou. Acesta era modelul consacrat de lucru inclusiv in industria IT din intreaga lume. Indiferent ca vorbeam de mari corporatii sau startup-uri de apartament, oamenii veneau in fiecare zi la birou si munceau in birouri distincte sau de tip open-space alaturi de ceilalti colegi.

Printre avantajele acestui model de lucru on-site se numara:
- Socializarea cu restul colegilor: faptul ca oamenii se vad mai des reprezinta o sansa de a mai sta si la o poveste la o cafea despre diverse alte subiecte, nu doar munca, ceea ce mai poate relaxa atmosfera de lucru.
- Colaborare ceva mai stransa si rapida pe anumite subiecte: cand apare un blocker, e putin mai usor sa ceri sfatul unui coleg mai experimentat si sa te ajute pe moment (daca are timp), si sa nu ramai blocat pe acel task prea mult timp.
- Beneficii de birou: unele companii de IT pun la dispozitia angajatilor la birou anumite beneficii precum snacks-uri, fructe sau racoritoare, corelate in anumite zile cu anumite evenimente ce se pot lasa cu pizza sau alte asemenea.
- Separarea foarte clara a spatiului de lucru fata de cel personal: faptul ca veneai si munceai strict de la birou crea o distinctie foarte clara intre spatiul si timpul de lucru in raport cu cel personal, fara a fi nevoie sa le amesteci (desigur, intr-un mod ideal, fara urgente).
- Utilizarea anumitor resurse fizice: in general la birou se pot regasi anumite resurse si echipamente de lucru care pot fi mai greu duse acasa, precum servere sau echipamente ce ajuta la testare.
In categoria dezavantajelor modului de lucru de la birou regasim:
- Durata potential mare de deplasare: in multe situatii oamenii nu locuiesc exact langa sediul companiei, si atunci trebuie sa petreaca zilnic o anumita durata in trafic, durata ce poate fluctua de la cateva zeci de minute pana la peste o ora. Iar acesta este un dezavantaj major, sa pierzi zilnic sa zicem 2 ore in trafic, ceea ce conduce si la cheltuieli de transport mari pentru oameni.
- Anumite reguli mai stricte: prezenta la birou impune anumite reguli care tin de protocol si munca. Trebuie respectat un anume dress code (nu poti munci in pijamale ca acasa), de regula programul e unul mai strict, cu o anumita ora de inceput si de sfarsit, si nu te poti indrepta spre alte activitati casnice care sa mai reduca din sarcinile personale (ex: sa pui o masina de haine la spalat).
- Organizarea spatiului: de multe ori avem anumite preferinte cand vrem sa ne organizam spatiul de lucru: un coleg vrea lumina aprinsa, altul mai degraba stinsa, cineva vrea aerul conditionat mai tare, altul mai incet etc. Colaborarea zilnica intr-un birou poate da nastere la astfel de situatii ce trebuie „negociate”.
- Stresul muncii la birou: venitul la birou zilnic, relationatul fizic cu alti oameni, petrecutul de ore fizic in sala de sedinte pot fi factori care in timp sa creasca anumite afectiuni de natura psihica ale oamenilor, precum stresul si anxietatea.
Modelul muncii remote
Trecand la al doilea model de lucru ce a devenit aproape universal in industria IT de la izbucnirea pandemiei de Covid, munca remote a devenit o marca aproape sinonima cu industria dezvoltarii software. In mentalul colectiv se incetatenise ideea ca „esti IT-ist? Si cum e sa muncesti de pe plaja?”, adica ca daca ai un laptop si o conexiune buna la internet, poti munci literalment de unde vrei pe Pamant.
Desigur, acesta e mai mult un mit, deoarece exista si aici anumite limitari practice (nu peste tot ai internet ok) sau legale (chiar si remote, trebuie declarat oficial un loc de unde lucrezi preponderent, pentru a clarifica potentiale situatii legale precum accidentele de munca).

Cu siguranta, exista si cazuri de oameni care vor sa experimenteze sa lucreze din cat mai multe locuri, precum nomazii digitali, dar adevarul e ca sunt relativ putini si nu toata lumea vrea sa lucreze in public de la cafenea, ci poate mai degraba in confortul casei proprii.
Din seria avantajelor muncii remote se regasesc:
- Timpul castigat: faptul ca muncesti de acasa presupune economii mari de timp legate de aspectul deplasarii, ca nu mai pierzi 1-2 ore in trafic zilnic, poate nici in pauza de masa ca te duci la un restaurant si astepti 50 minute doar ca sa iti aduca mancarea, fiind apoi nevoit sa te intorci pe fuga la birou.
- Echilibru munca – viata personala: munca remote poate oferi o mai buna gestionare a acestui aspect critic pentru noi toti, work-life balance. Poti petrece astfel mai mult timp cu familia, copii, animalul de companie, iti ramane mai mult timp pentru hobby-uri sau odihna.
- Flexibilitatea locului unde muncesti: la tine acasa iti poti organiza chiar cum vrei tu locul de munca astfel incat sa te simti cat mai confortabil, poti sa reglezi ce temperatura vrei, sa asculti muzica in voie, si chiar sa ai un program mai flexibil, fara ore fixe de inceput sau sfarsit.
- Productivitate potential mai mare: aici cele mai multe studii arata ca de regula oamenii care lucreaza de acasa sunt mai productivi si au o performanta mai buna decat daca ar munci zilnic de la birou. Sigur, sunt si oameni care sunt mai productivi la birou, dar acest lucru tine si de tendinte. Daca iti place sa dormi mai mult dimineata si sa incepi la ora 10 sa lucrezi, fiind cu adevarat odihnit, acest lucru iti poate da un boost mare de performanta, decat daca te trezeai la 6:00 si sa stateai o ora in trafic ca sa incepi la 9:00.
Desigur, munca remote are si ea dezavantajele ei, precum:
- Lipsa de interactiune cu colegii: chiar daca asa poate reduce anumite distrageri de tip povesti la cafea, pe termen mediu si lung se poate resimti o izolare sociala si lipsa de apartenenta cu adevarat in cadrul echipei respective, ceea ce poate afecta implicarea profesionala.
- Distragerile casnice: am zis ca un avantaj al muncii remote este economia de timp. Insa reversul este ca de-a lungul zilei suntem extrem de tentati sa facem anumite treburi casnice precum a sterge praful, a pune haine la spalat, a da cu mopul etc., ca sa nu mai stam dupa program sa facem asta. Insa acestea ne pot distrage si scadea focusul pe anumite task-uri, iar cu cat ne intrerupem mai des, cu atat scade si performanta.
- Lipsa granitei dintre munca si viata personala: munca remote prezinta acest risc potential, ca muncind si traind in acelasi loc poate distruge granita din cadrul work-life balance, si sa conduca pe termen lung la anxietate, burnout si multe altele. Desigur, daca avem o camera dedicata in apartament / casa pe care o organizam strict pentru munca si atat, atunci e perfect, insa nu e deloc un caz universal.
- Problemele de comunicare: munca remote presupune in majoritatea cazurilor o comunicare prin mijloace online, cu ajutorul unor aplicatii precum Zoom sau MS Teams. Insa nu intotdeauna acest mod de comunicare este cel mai eficient, deoarece online, daca mai stam si cu camera inchisa, se pierd formele de comunicare paraverbala si non-verbala, ceea ce duce implicit si la alterarea mesajului si la intelegerea sa mai precara.
Modelele hibride
Dupa incetarea pandemiei si revenirea la o anumita normalitate a vietii cotidiene, industria IT a inceput sa marcheze o oarecare revenire la starea de fapt ante-Covid. Unele companii au incercat sa isi recheme din nou angajatii la birou, aici cazul cel mai extrem fiind compania Amazon care si-a rechemat angajatii 5 zile din 5 la birou, deci fara alternative de munca remote.
Insa dincolo de cazurile exceptionale, ceea ce pare ca devine treptat noua predominanta in peisajul industriei IT si nu numai este data de implementarea unor modele hibrid, adica diverse combinatii intre munca de la birou si cea remote.
Aici plaja optiunilor intalnite este destul de diversa si nu exista un model unic. Unele companii au preferat sa isi recheme angajatii la birou un anumit numar de zile pe saptamana, 1-2-3 zile de la birou si restul de acasa (mai rare cazurile cu 4 zile de la birou), unele zile pot fi obligatorii de venit la birou, altele la alegerea fiecarui angajat. Mai exista si formula ca dintr-o luna un procent fix de zile sa fie muncite de la birou, altele de acasa, de exemplu 35% dintr-o luna sa fie de la birou, ceea ce inseamna ca fiecare angajat sa decida 6-7 zile in care sa mearga la birou, iar restul sa le munceasca remote.
Si munca in regim hibrid ofera avantaje certe:
- Ofera probabil cel mai bun echilibru pe partea de socializare cu colegii si integrare in cadrul echipei.
- Mentine o comunicare atat remote, in orice moment, dar si fizica, ca anumite chestiuni poate mai complexe sa fie discutate on-site si sa existe garantii mai mari de intelegere a mesajului.
- Nu se pierde atat de mult timp pe drumul spre / de la birou, iar oamenii se pot deconecta macar 1 zi de la treburile casnice.
- Se poate lucra in voie din confortul propriului birou customizat de acasa, dar se pot si rezolva acele task-uri care necesita anumite echipamente de lucru fizice aflate la birou.
Ca dezavantaje ale muncii in regim hibrid putem sa ne gandim ca:
- Trebuie sa ne eficientizam mult mai bine timpul personal, ca daca compania cere obligatoriu prezenta fizica intr-o anumita zi, nu putem merge la o consultatie medicala.
- Anumite lucruri care se pot intampla fix in ziua cand suntem la birou ar putea sa fie deranjante, precum fix cand iesim de la birou sa inceapa ploaia sau fix in ziua aia ne vine un colet prin curier acasa.
Care e cea mai buna optiune de lucru?
Dupa cum se poate observa in mod usor, fiecare model de munca are propriile sale avantaje si dezavantaje, relative in cea mai mare parte la contextul personal al fiecaruia dintre noi. Dupa cum mentionam si la inceputul articolului, cele doua parti au pozitii foarte solide si de multe ori sunt greu de impacat.
E perfect normal ca unora sa le placa sa munceasca full remote, din confortul casei, altora sa le placa mai mult de la birou, unde mai schimba o vorba si se focuseaza mai bine (sau doar) pe munca. Depinde deci de la caz la caz, intrebarea din titlu fiind indreptata mai degraba spre fiecare dintre noi in mod individual, sa ne decidem noi insisi unde consideram ca putem fi mai eficienti in livrarea task-urilor.
O perspectiva care trebuie avuta in vedere ar fi cea legata de cheltuielile fiecarei parti implicate. In cazul muncii de la birou, o companie are cheltuieli mai mari cu inchirierea spatiului de lucru si utilitatile sale (curent, apa, incalzire), a protocolului de la birou (snacks-uri, racoritoare) si chiar a echipamentelor fizice folosite de angajati (de exemplu monitoare externe, care fiind folosite mai des, se uzeaza, si trebuie inlocuite).
De partea cealalta, venind zilnic la birou, un angajat cheltuie multi bani pe transportul dus-intors, pe haine mai bune si pe ingrijirea personala (un parfum mai bun, o coafura mai ingrijita etc.).
In partea cealalta, munca remote conduce la cheltuieli ceva mai mici pentru companie pe partea de protocol, pe activitati la birou, dar apare o problema cu renatabilitatea inchirierii spatiului de birouri sau cu intretinerea sediului propriu, mai ales daca oamenii vin foarte rar. Se pune intrebarea ce rost are sa inchiriezi un spatiu foarte mare daca e populat doar 1 zi pe saptamana?
Angajatii care lucreaza remote economisesc banii de transport (plus timpul pretios), dar in schimb vor avea cheltuilei mai mari cu utilitatile consumate acasa. Tot aici trebuie mentionate acele situatii foarte neplacute care daca se intampla acasa, angajatul este 100% raspunzator de rezolvarea lor, precum daca i se ia internetul sau curentul electric si i se blocheaza astfel activitatea. Muncind de acasa, el este total raspunzator, daca se intampla la sediul firmei, atunci timpul pierdut este suportat de firma, nemaipunand la socoteala si rezolvarea situatiei, care cade tot in seama angajatorului.
Personal, desi imi place munca de la birou, consider ca cel mai echilibrat si avantajos model ramane cel hibrid, unde oamenii au libertatea sa decida in ce zi vor si pot sa vina la birou, astfel incat avantajele sa fie eficientizate la maxim, oamenii sa poata si socializa fara vreun stres, dar si sa rezolve task-uri mai grele prin colaborare.
Concluzii
In incheiere, se poate observa ca cele doua modele principale de lucru, remote si office-based guverneaza in continuare mediul IT, neexistand un model predominant. Chiar daca cele mai multe opinii exprimate de oameni sunt in favoarea neta a unui model remote cat mai flexibil, trendul de return to office (RTO) echilibreaza mult balanta dintre cele 2 modele, aducand in prim-plan mai degraba solutia hibrida, cu un numar de zile de la birou si un numar de zile de acasa, la alegerea angajatului sau stabilite de comun acord cu compania.
Nu exista neaparat o optiune perfecta, fiecare aducand propriile sale avantaje si dezavantaje pentru angajati si pentru companii. In mod clar, cuvantul de ordine este adaptabilitatea si flexibilitatea ambelor parti in a gasi un compromis echitabil, care sa produca performanta din partea angajatilor, oferindu-le insa un echilibru viata-munca cat mai bun, si rezultate bune pentru companie care sa fie atenta la nevoile celor care muncesc pentru ea.
Surse pe subiect
Argumente pro si contra despre munca de acasa sau de la birou
Opinii de la oameni pe acest subiect pe Reddit
Statistici si trenduri in 2025 despre WFH vs. WFO de la GWI
O comparatie interesanta cu cifre intre cele 2 modele de la ActivTrak
Doua articole cu statistici foarte interesante despre trendul RTO de la Forbes si ArchieApp