Sindicate in IT

Sindicatul este o organizatie a lucratorilor care protejeaza drepturile acestora si reprezinta interesele lor. Sindicatele negociaza cu angajatorii pentru salarii mai mari, conditii de munca mai bune si alte beneficii.

Termenul de sindicat este asociat de cele mai multe ori cu marile miscari publice (greve si proteste) ale organizatiilor precum CNSLR-Fratia, FSLI sau Cartel Afla. Asociem des sindicatele cu domeniul public si cu statul dar nu este asa. Sindicatele exista si in mediul privat, ba chiar mai mult, de la finalul anului 2022 sunt incurajate si protejate de legea 367/2022.

Sindicatul IT Timisoara

In acest moment, cel mai mare sindicat IT din Romania este SITT – avand peste 7000 de membrii in acest moment. Acesta a luat nastere in anul 2009 cand compania Alcatel-Lucent Romania se pregatea de o restructurare masiva. O parte din angajati s-au organizat, au infiinat SITT si au reusit in cateva luni sa semneze primul contract colectiv de munca din Romania (pe zona IT) protejand astfel interesele angajatilor. In urmatorii ani acesti sindicat s-a extins cu membrii din Wipro Technologies, Accenture Timisoara, Atos Romania, Honeywell si altii.

Avantajele unui sindicat

Existenta si afilierea intr-un sindicat aduce multe beneficii membrilor si angajatilor din acel domeniu.

  • Putere mai mare de negociere cu companiile angajatoare. Negocieri legate de salarii, conditii de munca, program de munca (ex. numarul de zile in care trebuie sa vii la birou), restructurari si concedieri.
  • Aceasta putere se rasfrange si asupra politicului. Un sindicat puternic poate deschide discutii cu decidentii politici (ministrii, parlamentari etc.) si poate astfel schimba legislatia in favoarea membrilor sai.
  • Sunt la curent cu modificarile legislative din domeniu si cu miscarile companiilor. In acest mod si membrii pot afla ce se intampla in jurul lor.
  • Ofera consiliere si servicii juridice membrilor.

Dezavantajele sindicatelor

Pentru ca nu ar fi fair sa discutam doar despre avantaje, hai sa vedem care ai fi si dezavantajele sindicatelor:

  • Costuri mai mari pentru companii. Avand un sindicat ce negociaza in numele unui numar mare de angajari (chiar si a celor care pe cont propriu nu ar face nimic) beneficiile se vor aplica tuturor nu doar persoanei care negociaza si castiga ceva. De exemplu, poate pe cont propriu doar 10% din angajatii unei companii ar reusi sa primeasca mariri de salariu dar avand un sindicat din care fac parte 40% din angajari, aceste mariri se vor aplica unui numar mult mai mare de angajati.
  • Exista cotizatii ale membrilor. In cazul SITT e vorba de 1% din venitul brut. Daca ai un salariu mediu in IT (care in acest moment e undeva pe la 16.000 lei) va trebui sa cotizezi lunar cu suma de 160 lei.
  • Se negociaza ca grup nu individual. Unele persoane ar putea negocia mai bine singure, avand experienta si putere de convingere. Prin urmare un sindicat nu e pentru toate lumea dar totusi e bun pentru majoritatea angajatilor.

Ce poti face tu?

In calitate de angajat poti sa te interesezi cine este reprezentantul angajatilor din compania ta, sa ai o discutie cu el din care sa afli cum au fost negocierile din anii precedenti si sa ii comunici lucrurile care ai vrea sa fie discutate/negociate la urmatoarea intalnire cu reprezentantii companiei.

Pe langa asta poti lua in considerare si inscrierea intr-un sindicat sau daca ai un spirit civic extrem de bine dezvoltat, energie si putere de munca sa infiintezi chiar tu un sindicat. Succes!

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post