Cele mai importante stiri din IT in 2024

Ne apropiem treptat si de finalul anului 2024, un an ce s-a dovedit a fi extrem de bogat in evenimente de tot felul, politice, electorale, militare, sociale, economice, sportive, si bineinteles din lumea tehnologiei si a industriei IT.

Astfel, in continuare vom prezenta o scurta sinteza a celor mai importante subiecte din lumea tehnologiei care s-au facut remarcate in anul (inca neterminat) 2024, pentru a ne reaminti ce am trait cu totii si ce a experimentat lumea noastra in materie de noutati Tech.

Cele mai importante stiri legate de IT&C din 2024

1. ChatGPT – 2 ani de AI global

In luna noiembrie ce tocmai a trecut, ChatGPT, cel mai cunoscut chatbot bazat pe AI dezvoltat de compania OpenAI (actualmente in portofoliul Microsoft) a implinit 2 ani de existenta, acest lucru marcand simbolic 2 ani de cand lumea a intrat in asa-zisa „era a Inteligentei Artificiale”, acesta fiind subiectul suprem de discutie si directia principala in dezvoltarea companiilor de software.

Anul 2024 a adus pe scena o noua versiune a lui ChatGPT, mai precis cunoscutul Chat GPT – 4o (litera „o” fiind in acest caz abrevierea de la „omni” = total). Aceasta versiune iese cu mult in evidenta comparativ cu precedentele iteratii prin faptul ca are capacitati superioare de interpretare a datelor scrise, vorbite sau chiar a imaginilor, oferind raspunsuri mult mai elaborate stiintific.

Cine stie, odata si cu legarea sa de internet, e posibil ca ChatGPT sa devina un tool cu adevarat universal in viitor, precum actualul Google?

2. Criza domeniului IT&C – luminita de la capatul tunelului?

Continuand trendul care persista de la incheierea de facto a pandemiei de COVID de la finalul lui 2022, si in 2024 au avut loc disponibilizari de personal din sectorul Tech, in intreaga lume, de la marile companii IT precum Google, Microsoft sau Intel, pana la companiile medii sau chiar mai mici.

Nivelul disponibilizarilor din IT in 2024. Sursa: layoffs.fyi

Conform site-ului de specialitate layoffs.fyi care monitorizeaza acest fenomen si le prezinta sub forma de grafice extrem de bune, varful disponibilizarilor in acest an a fost tot in luna ianuarie, cu peste 34.000 de oameni concediati, urmat de un al doilea varf in august cand aproape 26.000 oameni au fost dati afara, din care insa numai la Intel s-au numarat cca. 15.000, compania de procesoare avand mai multe probleme interne ce s-au acumulat in timp.

Trendul concedierilor din IT, din 2020 pana in 2024. Sursa: layoffs.fyi

Insa asa cum se poate observa in graficul de la pandemie spre prezent, tendinta de concedieri a scazut, si intr-un mod extrem de firav au inceput sa mai apara noi oportunitati. E drept, mai e mult pana departe, pentru juniori inca e foarte greu sa isi gaseasca un prim job in IT, dar se pare ca exista sansa unei indreptari spre bine a situatiei din industrie. Vedem ce ne rezerva 2025 la acest capitol si ce alte surprize (placute sper) vor mai aparea.

3. Incidentul CrowdStrike – Windows: un dezastru mondial si cateva lectii

Probabil punctul de cotitura central din punct de vedere tehnologic al anului 2024 l-a reprezentat incidentul de securitate software cauzat de compania CrowdStrike pe computerele care ruleaza Windows ca sistem de operare.

Amintind pe scurt, in dimineata zilei de vineri, 19 iulie (2024), la ora 07:09 ora Romaniei compania CrowdStrike a lansat un update pentru soft-ul lor denumit Falcon. Acesta reprezinta o platforma de securitate cibernetica (un “antivirus” cum s-ar spune in limbaj colocvial), doar ca mai puternic si cu mai multe functionalitati, fiind un EDR (Endpoint Detection and Response).

Imediat au inceput sa vina rapoarte potrivit carora acel update cauza crash-uri pe computerele clientilor, iar CrowdStrike si-a dat seama de problema ce o crease. In toata lumea, foarte multe companii si procese de business au fost date peste cap ca urmare a faptului ca acea eroare a declansat aparitia celebrului “Blue Screen of Death” (BSOD), facand practic nefunctionabile acele computere pentru un timp destul de indelungat.

Efectele incidentului in aeroporturi. Sursa imaginii

Microsoft a estimat ca in lume au fost afectate aproximativ 8,5 milioane de computere, procentual mai putin de 1% din totalul celor cu Windows. Acest incident a scos insa in evidenta cat de dependenta e de fapt de tehnologie lumea noastra actuala, si cat de vulnerabili suntem in practica, atunci cand mecanismele de QA nu sunt respectate.

4. Nvidia – the smartest guy in IT?

Parafrazand titlul unui film celebru despre o alta companie ce avusese o ascensiune impresionanta, dar fara a dori deloc sa anticipez finalul sau din film, Nvidia a avut un an 2024 surprinzator de bun, mergand la superlativ din perspectiva financiara si de marketing, cuvantul „perfect” nefiind chiar cu totul exagerat in contextul de fata.

Ca urmare a investitiilor facute in zona de placi video si semiconductori dedicate in special tehnologiei AI dezvoltate de celelalte mari companii software, Nvidia a profitat din plin de ascensiunea AI fara sa se arunce cu capul inainte in acest domeniu care inca nu genereaza direct profit, ea reprezentand acel magazin de lopeti deschis in timpul goanei dupa aur (unde aurul metaforic aici e AI-ul).

Astfel, in luna iulie actiunile Nvidia au crescut intr-atat de mult incat au depasit ca valoare totala Apple si Microsoft, iar finalul anului o gaseste ca fiind cea mai valoroasa companie listata la bursa, cu o valoare de 3.571 mii de miliarde (sau trillion in engleza). Iar zvonul ca Nvidia s-ar putea implica pe viitor si in fabricarea de procesoare nu face decat sa intareasca si mai mult pozitia acesteia in piata, intrebarea retorica din titlu primind un posibil raspuns astfel.

5. A zis cineva mai mult AI? Google si Apple in joc

In mod evident si extrem de previzibil, pe langa OpenAI cu al sau ChatGPT, si ceilalti mari jucatori din piata tehnologiei software si hardware au trebuit sa vina in 2024 cu solutii inovatoare care sa imbine sau sa implice in mod extrem de direct Inteligenta Artificiala. Printre cele mai sugestive si cunoscute lansari din aceasta sfera se numara Google si Apple.

Compania Google a prezentat in cadrul unei conferinte sustinute in luna mai diverse implementari ale tehnologiei AI in produsele sale. Motorul de cautare Google va fi dotat cu procesare AI a rezultatelor, astfel incat se pare ca va fi realizat un sumar al cautarilor, si apoi vor fi livrate link-urile. De asemenea, sistemul de procesare Android, versiunea cu numarul 15, va beneficia si el de imbunatatiri cu AI. Pe langa acestea, mai exista si proiectul Gemini sau Astra, tot varfuri de lance ale Google in sfera AI.

Apple nu a stat nici ea degeaba, anuntand in mod oficial la conferinta sa traditionala din luna septembrie cand a fost lansat noul Iphone 16 ca acesta va contine, prin noua iteratie a sistemului sau de operare IOS 18 o componenta software numita intr-un mod cat se poate de strategic si deloc incidental Apple Intelligence (si care nu, nu se abreviaza in mod ironic „A.I.”). Deci, o lume plina de inteligenta, mai naturala sau mai artificiala.

6. Laptopurile cu Windows in noua era: arhitectura ARM

Tot un subiect care a atras atentia multor oameni pasionati de tehnologie, in special de evolutia componentelor hardware si a dispozitivelor fizice este legat de aparitia in 2024 a noilor modele de laptopuri cu Windows, dar cu procesor pe arhitectura ARM.

Aceasta reprezinta o adevarata schimbare de paradigma a dotarilor computerelor care pana in acest an erau dotate in proportie covarsitoare cu procesoare pe arhitectura clasica x86, furnizate de Intel. Insa ca urmare a dorintei Microsoft de a face un update de performanta si eficienta necesar, plus capabilitati pentru nelipsitul AI ce este si acesta tot mai prezent in sistemul de operare Windows 11, anul acesta au aparut primele modele de laptopuri cu procesoare furnizate de Qualcomm, pe arhitectura ARM.

Un inceput de sfarsit de era pentru laptopurile cu Windows, dar care nu reprezinta altceva decat un alt inceput pentru aceasta vasta gama de device-uri, care cu siguranta nu vor duce lipsa de fani si curiosi.

Concluzii

In incheiere, anul 2024 a fost destul de plin in evenimente din zona tehnologiei, atat pe partea software cat si pe zona de hardware. Desigur, aici am prezentat doar o selectie restransa a subiectelor pe care eu le-am considerat relevante, dar plaja lor e mult mai larga, existand noutati in multe alte zone legate de IT: gaming (aparitia consolei PlayStation 5 Pro), automotive, cursa spatiala (unde China e tot mai prezenta) si multe altele.

Vedem ce ne va rezerva anul 2025 la capitolul Tech, si ce inovatii vor aparea in aceasta sfera. In orice caz, exista toate premisele sa fie un an cel putin la fel de interesant, cu noutati si subiecte ce le vom prezenta si dezbate pe blog, pe Youtube si in viitoarele newslettere.

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *