Academia OpenAI – resursa noua despre AI
Peste tot in jurul nostru auzim in mod necontenit despre Inteligenta Artificiala: ce este, ce face, la ce ne poate ajuta, daca va lua locurile de munca din IT (spoiler: nu). Cu siguranta este si o campanie de marketing a marilor corporatii in frunte cu OpenAI (Microsoft), Google sau Anthropic de a scoate in evidenta produsele lor pentru a le aduce in zona de profit, investitiile de pana acuma fiind enorme iar rentabilitatea lor inca se lasa asteptata.
AI-ul poate fi un instrument util si un sprijin semnificativ in functie de activitatea in care il folosesti. Iar daca vrem sa il folosim inteligent si eficient, atunci e recomandat sa ne documentam putin inainte pentru a vedea cum putem sa ne rafinam prompt-urile si sa il facem pe ChatGPT sau alt LLM sa ne livreze exact ce avem nevoie.
De aceea, in continuare vom discuta despre o resursa recent aparuta in spatiul online pentru AI, si anume OpenAI Academy.
Ce este Academia OpenAI?
Pentru a completa contextul de fata pentru cei care inca nu stiu, compania OpenAI este acel startup care a dezvoltat si lansat in noiembrie 2022 modelul de large language model ChatGPT, ce s-a popularizat rapid si a devenit una dintre cele mai adoptate aplicatii LLM din lume, numarul utilizatorilor depasind miliarde.
Ulterior, startup-ul OpenAI a fost cumparat si integrat in cadrul companiei Microsoft, ramanand o entitate distincta axata in continuare pe dezvoltarea acestui model AI, dar cu scopul de a monetiza si aduce pe profit pe acesta in interesul companiei ce a dezvoltat Windows-ul, printre altele.
Anul acesta, pe 25 martie 2025, compania-mama a lui ChatGPT a lansat un nou website intitulat OpenAI Academy. Acesta se doreste a fi o resursa de invatare (e-learning) orientata spre intelegerea tehnologiei AI din chatbot-uri (cu precadere ChatGPT, din motive naturale, fiind produsul companiei) si folosirea lui eficienta in diferite contexte.
De la inceput trebuie menitonat ca website-ul OpenAI Academy este gratuit ca utilizare, cel putin pana in momentul de fata, vedem ce se mai adauga in viitor. Pentru a-i utiliza resursele, in prima faza trebuie sa ne cream un cont acolo, intr-un mod cat se poate de simplu: o adresa valida de email, nume, prenume, functie (puteti pune ce doriti, nici nu trebuie sa fie datele voastre), si eventual daca vrem alte lucruri precum profilul de LinkedIn. Se trimite un link de login pe adresa de email folosita, il accesam si gata, suntem logati bine mersi pe site-ul celor de la Academia OpenAI.

Website-ul are o interfata destul de aerisita si curata, fara reclame si cu un meniu extrem de simplu, care sa ne faca cat mai usoara interactiunea cu acesta pe parcursul utilizarii noastre. Un alt punct bonus pentru partea sa generala este ca website-ul e accesibil din tastatura, cea ce il incadreaza perfect pentru a putea fi folosit inclusiv de persoanele cu anumite dizabilitati.
In partea de sus imediat cu derulam putin in jos sunt afisate evenimentele live ce urmeaza sa aiba loc (adica un fel de webinarii online), iar mai apoi urmeaza continutul standard al site-ului. Daca ne intereseaza ceva anume, atunci fie putem cauta in meniul din partea stanga, fie in campul de search din dreapta-sus care merge si acesta destul de bine.
Continutul site-ului OpenAI Academy
Continutul propriu-zis al site-ului este subimpartit in 2 categorii principale: Events (eventimentele ce se desfasoara live) si Content (materialele „statice” sa zicem asa, adica tutoriale video si articole scrise).
Ambele sectiuni pot fi accesate rapid cu un click in meniul din partea stanga. La categoria Events regasim webinarii si prezentari ce sunt programate a fi derulate live, intr-o anumita zi si la o anumita ora. Pentru a le putea vizualiza, trebuie sa ne inregistram (Register sau Join) pentru acestea ca sa primim ulterior notificari cand au loc.
In cadrul acestor webinarii de regula intra mai multi invitati / moderatori si prezinta pe rand o parte dintr-un topic mai mare, pe durata a o ora – o ora si jumatate de regula, iar participantii pot pune intrebari live. Dezavantajul acestor intalniri este ca daca nu apuci sa intri exact atunci cand au ele loc, atunci pierzi sansa de a urmari subiectul respectiv.
Exista insa ca o parte buna si anumite event-uri care pastreaza inregistrarea prezentarii live si care poate fi deci urmarita in reluare. Ca sa le gasim, selectam din meniu Events -> Past (ca sa vor fi automat catalogate ca evenimente trecute), si cautam acele evenimente care au in dreptul card-ului lor butonul de Replay. Daca il au, dam click pe el, si putem urmari reluarea respectiva fara probleme, desigur fara posibilitatea de a mai putea pune intrebari.

La fiecare eveniment in parte (trecut sau viitor) puteam vedea cine sunt prezentatorii, sa le vizualizam profilul si sa ne facem o idee daca ne-ar putea interesa continutul prezentarii sau nu. Ca idee generala, cam toti prezentatorii si moderatorii care se ocupa de Events pe acest website sunt angajati / directori din cadrul OpenAI, deci exista si o componenta de marketing incorporata.
La sectiunea Content gasim acele continuturi postate ca atare pe site, si care pot fi tutoriale video pe un anumit subiect sau articole scrise. In functie de ce ne intereseaza sau de maniera in care vrem sa urmarim acel subiect, exista tutoriale video despre partea de Prompting sau articole scrise, destul de clar exprimate si care nu necesita decat limba engleza pentru a le putea accesa.

Pentru a ne fi mai usor sa intelegem la ce se refera fiecare materiale in parte, tot in sectiunea Content aceste materiale au fost grupate in colectii si de acolo ne putem orienta mai usor asupra lor si sa alegem ce ne place. Exista colectii precum OpenAI for Business, OpenAI for Government, AI for Nonprofits, ChatGPT at Work sau Sora Tutorials (AI-ul celor de la OpenAI pentru generare de imagini si videos).

Ce mai merita mentionat este si sectiunea de Communities, care se regaseste tot in meniul standard al website-ului. Desi aici lucrurile inca sunt la inceput si e destul de subtire in raport cu dinamica precedentelor 2 sectiuni, merita totusi mentionata.
Seciunea de Comunitati cuprinde 2 grupuri deocamdata, unul de Government, dedicat discutiilor despre folosirea AI-ului in institutiile publice (din SUA / India mai mult) si unul de Nonprofits (pentru zona de ONG-uri, mediu privat etc.). In momentul de fata nu sunt asa multe discutii, forumuri sau comentarii, dar pe viitor e posibil ca si aceasta zona sa fie una mai dinamica si sa ofere mai mult continut valoros.
Un alt aspect ce necesita a fi mentionat despre continutul OpenAI Academy este ca cel putin deocamdata nu se ofera nicio certificare pentru urmarea si finalizarea vreunui curs / webinar de-al lor, astfel incat ramane strict o resursa statica de consultare a inforamtiilor referitoare la folosirea ChatGPT-ului (precum StackOverflow).
Totusi, OpenAI a dezvoltat un curs despre ChatGPT Prompt Engineering for Developers in parteneriat cu cei de la DeepLearning.AI, care poate fi urmat gratuit (cu o inregistrare pe site) si care ofera informatii pretioase despre folosirea in context profesional a lui ChatGPT.
De asemenea, si canalul de YouTube al OpenAI contine video-uri interesante despre folosirea eficeinta a AI-ului lor, in caz ca nu gasim pe site ceva ce ne-ar interesa.
Concluzii
In incheiere, OpenAI Academy este o resursa tanara, aflata inca in faza incipienta si care mai are pana sa ajunga in stadiul in care sa devina un website solid si plin de continut foarte divers si util. Cu siguranta, este o initiativa buna a celor de la OpenAI de a deschide catre public partea de invatare a folosirii lui ChatGPT, iar premisele sunt destul de bune, astfel incat merita aruncat un ochi peste aceasta resursa.
Link-uri utile
Site-ul oficial OpenAI Academy
Un articol foarte bun de pe site despre AI prompting pe ChatGPT
Canalul de YouTube al OpenAI ce contin multe tutoriale despre aceasta zona
ChatGPT Prompt Engineering for Developers (OpenAI + DeepLearning.AI)