Career Path-ul unui Software Tester (QA)

Career Path-ul unui Software Tester este unul foarte ofertant. Cine crede ca job-urile de testare sunt dead-end greseste. Din pozitia de QA, orice persoana care isi da interesul poate sa ajunga atat in management cat si in aproape orice rol implicat in productie. Hai sa vedem in continuare care sunt etapele ce trebuie parcurse pentru a avea un career path cat mai bun.

Incepe o cariera in Testare Software folosind cursul meu

Etapa 1 – Acumulare

In aceasta prima etapa a carierei este nevoie sa acumulezi cat mai multe cunostinte si experienta. Practic e nevoie sa inveti si sa exersezi cativa ani testarea manuala si automata dar sa nu te concentrezi doar pe asta. Invata cum se organizeaza o echipa, ce fac celelalte roluri din echipa sau experimenteaza cu responsabilitatile altor pozitii (de exemplu poti sa ajuti la crearea unui design sau rezolvarea unor buguri in codul sursa). Recomandarea mea este sa petreci cel putin 2 ani in pozitia de angajat pentru a invata cat mai mult.

Etapa 2 – Hard vs Soft Skills

Bazandu-te pe cunostintele pe care le-ai acumulat in primii ani de munca, in aceasta etapa e nevoie sa te hotarasti pe ce path o sa mergi in continuare. Esti atras mai mult de hard skills (partea tehnica) sau soft skills (management/comunicare)? Pentru majoritatea persoanelor e destul de clar acest path, isi dau seama ce vor sa faca. Exista multi oameni tehnici care nu vor sa auda de o promovare in zona de management sau de a sta toata ziua in sedinte. Acestea sunt oamenii tehnici care merg pe zona de hard skills. Cu toate astea, in IT sunt si oameni care dupa cativa ani de programare sau testare isi dau seama ca nu e pentru ei, ca e prea complex ce fac, ca nu mai pot tine pasul cu tehnologia sau ca au acumulat destule cunostinte pentru a putea coordona proiecte si fac pasul spre management.

Etapa 3 – Evolutia

Pe baza cunostintelor si experientei acumulate in prima etapa, dar si in urma alegerii unui path din etapa 2, orice Software Tester poate migra/evolua/avansa pe una dintre ramurile de mai jos.

Hard Skills Path

  • QA specializat pe o anumita nisa precum securitate, API, performanta, automation etc.
  • Programator

Soft Skills Path

  • Project Manager – concentrat pe proceduri si managementul echipelor.
  • Product Manager – concentrat pe viziunea unui produs, dezvoltarea si evolutia lui.
  • Business Analyst – specializat pe business-ul din spatele unui produs si pe cerintele clientului sau ale utilizatorilor.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post