Ce este Tutorial Hell?
Atunci când ne apucăm să învățăm ceva nou, tendința naturală în ziua de astăzi este să căutăm pe internet, pe Google ori YouTube, informații și în special tutoriale care să ne arate ce este și cum să facem acel lucru nou. Acestea sunt perfect valabile și când căutăm lucruri legate de IT, ca să învățăm ceva mai amplu și general (un limbaj de programare nou) sau un aspect de nișă (cum se rezolvă o anumită eroare). Dar, în anumite cazuri, urmărirea acelor tutoriale poate deveni o piedică în a învăța cu adevărat acele noțiuni noi. Această problemă despre care voi discuta în continuare este numită, în mod general, Tutorial Hell.
Tutorial Hell: definiție și cauze
Pentru a oferi un răspuns cât mai concis întrebării din titlu, conceptul de Tutorial Hell se referă la acea situație în care o persoană urmărește foarte multe tutoriale pe un anumit subiect, în ideea de a învăța să facă ceva nou, dar acest lucru nu se traduce automat și în dobândirea competențelor practice urmărite în tutoriale. Mai exact, atunci când urmărește tutorialele, persoana respectivă are impresia că a înțeles, că se descurcă și pe cont propriu, dar când închide tutorialul și trebuie să rezolve singură acea problemă, nu se mai descurcă și se blochează, efectul cel mai des fiind urmărirea unui nou tutorial.
Aceasta este o situație destul de frecventă în special când suntem la începutul învățării unei probleme complet noi sau a unui domeniu diferit de pregătirea noastră, lucru ce se aplică și în învățarea noțiunilor din IT. Printre cauzele care conduc la situația de Tutorial Hell se pot regăsi următoarele:
- Lipsa de experiență și necunoașterea surselor de informare, care conduc spre o manieră mai degrabă cantitativă de învățare decât calitativă („Dacă urmăresc 5 tutoriale am șanse mai mari să înțeleg decât dacă mă rezum la unul singur”);
- Lejeritatea de a urmări un tutorial video în plus decât de a opri acest proces și a trece la aplicarea practică a noțiunilor învățate, ceea ce dă naștere unui cerc vicios în raportul teorie-practică, care devine deficitar pentru cea din urmă;
- Neînțelegerea cu adevărat a conceptelor urmărite spre învățare. Mai exact, simțim nevoia ca în loc să căutăm să înțelegem în mintea noastră proprie aspectele teoretice, căutăm să mai vedem un tutorial, în speranța că va explica mai clar și ușor ceea ce vrem să învățăm, dar de fapt acele noțiuni nu se vor sedimenta în mintea noastră, mai ales fără exercițiul practic.
După cum reiese încă din acest punct, Tutorial Hell nu este deloc benefic pentru cei aflați la început de drum într-o nouă carieră (în IT de exemplu), pentru că îi ține pe loc și nu îi ajută să progreseze. În ciuda faptului că ei urmăresc o sumedenie de tutoriale extrem de diverse și bogate în informații, acest lucru nu se reflectă și în competențele practice necesare. Ca exemplu, degeaba învățăm de algoritmi și structuri de date, dacă nu am înțeles ce este și cum se declară o variabilă, și mai ales dacă în loc să declarăm noi o variabilă, urmărim 5 tutoriale despre acest aspect și atât.
Metode de a depăși Tutorial Hell
Această situație problematică se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, în funcție de domeniul abordat și de personalitatea fiecăruia. Cu toții am trecut, probabil, la un moment dat prin ceva asemănător, să tot amânăm să trecem la practică în speranța că poate mai vedem un tutorial, lucru înrudit cu procrastinarea. De aceea și metodele prin care se poate „evada” din așa-zisul „iad al tutorialelor” sunt diverse și nu trebuie luate ca o rețetă medicală universală. Mai jos sunt câteva sugestii:
- Documentează-te inițial și stabilește foarte clar care sunt obiectivele învățării (ce anume caut, ce anume vreau să învăț, cât de complex este etc.);
- Din multitudinea de tutoriale care există astăzi vezi care au cele mai bune recenzii și focusează-te în prima fază pe unul sau două dintre ele, nu pe toate;
- După fiecare informație nouă prezentată, pune acel video pe pauză și reia în mintea ta. Scopul este să înțelegi logic, nu să urmărești o grămadă de informații / oră;
- Practică, cât mai multă practică. Aceasta este probabil cea mai bună și eficientă soluție. Tot ce se prezintă în tutoriale, caută să aplici în mici exerciții și proiecte personale. Creierul învață cel mai bine prin metoda try and error (încercare → eșuare → reluare → învățare).
În încheiere, Tutorial Hell este o problemă frecventă în zilele noastre, deoarece suntem înconjurați de o multitudine de surse de informare din ce în ce mai variate, fiecare aducând în discuție noi perspective, dar care ne pot deruta prin vastitatea lor (multe sunt tentante, fiind și gratuite). Nu e greșit să urmărești cât mai mulți oameni cu experiență care prezintă anumite lucruri căutând deci cel mai bun material care explică pentru tine, dar mai ales la început nu e bine să rămâi la urmărit tutoriale și atât. Teoria nu va avea nicio utilitate dacă nu este înțeleasă logic și pusă în practică, pentru că astfel învățăm cel mai eficient.
Detalii suplimentare despre subiect sunt aici.