Certificarea ISTQB in testare
Atunci cand apare dorinta de a te indrepta spre un anumit domeniu profesional sau a face o reconversie profesionala spre ceva ce crezi ca ti-ar placea mai mult, exista mai multe mijloace de a realiza acest lucru. Metoda traditionala este sa te indrepti spre o scoala care te pregateste in specializarea respectiva (postliceala, facultate, scoala profesionala etc.), traseu ce ramane valabil pentru multe meserii si astazi, cum ar fi in medicina sau in domeniul juridic.
Pe partea de testare software, mijloacele de a construi o cariera sunt mai diversificate si nu presupun neaparat sa urmezi o facultate in domeniu. Una din metode poate fi aceea de a aplica pentru un job entry-level pe partea de QA, cum ar fi ca game tester, despre care am discutat mai multe intr-un articol precedent. O alta posibilitate ar fi studierea si obtinerea unor certificari pentru a invata bazele acestui domeniu, iar o astfel de cale este data de ISTQB.
Ce reprezinta certificarea ISTQB?
ISTQB, acronimul de la ”International Software Testing Qualifications Board”, este probabil cea mai cunoscuta organizatie internationala care se ocupa cu pregatirea, examinarea si certificarea celor care sunt deja software testeri sau care isi doresc sa faca aceasta tranzitie, spre testare. Primele certificari pe testare au aparut sub egida lor in 1998, iar de atunci au evoluat continuu spre a fi una din cele mai cunoscute organizatii de certificare din lume, in special in domeniul Software Testing si Agile.
Astfel, certificarea ISTQB constituie propriu-zis un mod de pregatire cu ajutorul suporturilor lor de curs cu informatii despre diferite concepte teoretice pe testare, iar dupa parcurgerea acestora se sustine un examen contra cost de catre doritori, iar daca este promovat, primeste un certificat care atesta nivelul dobandit. De exemplu Certified Tester Foundation Level (CTFL) este titlul obtinut daca promovezi primul examen ISTQB, cel de Foundation Level. In articolul trecut despre erori, defecte si esecuri in testare, sursa principala de unde m-am documentat a fost manualul ISTQB de Foundation Level.
Ce nivele de certificare sunt asigurate de ISTQB?
Organizatia ISTQB asigura o paleta destul de vasta de astfel de certificari care vizeaza testarea software si metodologia de lucru in IT. Prima certificare disponibila este cea de Foundation Level, un prim pas obligatoriu daca ulterior vrei sa treci la alte certificari mai avansate si mai specializate.
Dupa ce ai reusit sa obtii certificarea Foundation Level, urmeaza trei directii diferite in baza carora poti decide in ce sfera vrei sa continui cu certificarile, daca vrei acest lucru. Cele 3 directii sunt Agile, unde vei invata despre metodologiile de lucru de acest fel in IT, norme si reguli specifice (Agile Tester ori Agile Leadership); Specialist, unde asa cum ii zice numele iti alegi o ramura specifica a testarii si inveti despre ea, cum ar fi Usability Testing sau Performance Testing. Aici exista chiar si o certificare specifica pe Game Testing.
A treia directie pe care te poti indrepta este Core, unde certificarile sunt axate mai mult pe partea de planificare a testarii, se indreapta mai mult spre zona de management (Operational Test Management) sau de imbunatatire a procesului de testare (Implementing Test Process Improvement). Detalii specifice, care sa te faca sa intelegi ce inveti la fiecare nivel in parte, sunt in sursa de sub poza, de unde poti selecta apoi o anume certificare.
Structura examenului este una standard. Testul pentru Foundation Level este compus din 40 de intrebari tip grila in engleza, cu cate 4 variante de raspuns din care numai una singura este corecta. Pentru a promova examenul, un candidat trebuie sa raspunda corect la minim 26 de intrebari, adica 65% din totalul acestora. Timpul de gandire pana la incheierea sesiunii de examinare este de 60 minute pentru vorbitorii nativi de limba engleza si de 75 minute pentru cei care nu vorbesc nativ engleza (aceasta optiune o stabilesti cand te inscrii la examen si poate sa difere de la o certificare la alta).
Intrebarile sunt formulate din toata materia care intra pentru nivelul respectiv (nu merge strategia „invat doar partea asta si poate am noroc”), si sunt de teorie sau vizeaza gandirea logica aplicata in testare. Un exemplu de intrebare de la nivelul Foundation Level este acesta:
Costurile examenelor
Sustinerea examenelor ISTQB este contra-cost, si se realizeaza de catre organizatori acreditati in diferite tari. De precizat ca ISTQB asigura doar programele de invatare, standardele de evaluare si diferite resurse de invatare, insa nu se ocupa si cu examinarea propriu-zisa.
In Romania se sustin examene de acreditare ISTQB la entitati specializate pe acest lucru, precum ANIS (Asociatia patronala a Industriei de Software si servicii) sau la Bittnet. Acestea se ocupa atat de sustinerea online a examenelor respective, astfel incat poti sa le sustii de oriunde, dar si cu pregatirea pentru aceste certificari, cu diferite cursuri.
Costurile pentru cursurile de pregatire si pentru sustinerea examenelor de certificare variaza de la un organizator la altul, in functie de nivelul certificarii sau de alte criterii (de exemplu, daca au mai urmat inainte alte cursuri/ examene la acel provider, se acorda ulterior reduceri). In medie, costul pentru sustinerea certificarii de baza ISTQB Foundation Level porneste cam de la 160 euro + TVA, deci undeva la 190 – 200 euro, iar suma creste pe masura ce sporeste si nivelul certificarii. De exemplu, un examen pe Performance Testing la ANIS costa 225 euro + TVA.
Se poate deci observa ca examenele ISTQB nu sunt deloc ieftine, banii trebuie platiti toti odata la inscriere, si este un risc daca nu promovezi examenul respectiv, deoarece trebuie sa il sustii si sa il platesti din nou. Pentru a te pregati in vederea examenelor exista si alternative mai acceptabile financiar, cum ar fi unele cursuri pe Udemy.
Insa costurile examenelor raman ridicate. O alternativa poate fi aceea in care lucrezi deja pe testare software si atunci unele companii asigura plata taxelor pentru astfel de certificari, situatie ideala in care singura responsabilitate ramasa este aceea de a te pregati cat mai bine pentru examen.
Cat dureaza pana obtii o astfel de certificare?
Aceasta intrebare are un singur raspuns: depinde. Organizarea examenelor depinde de providerul respectiv, unii le organizeaza doar daca se inscriu un anumit numar de participanti, altii le organizeaza online regulat la 2-3 saptamani, deci destul de des. Daca nu gasesti in Romania un astfel de loc unde sa poti sustine o anumita certificare ISTQB intr-un anumit interval apropiat de timp, atunci poti incerca sa gasesti pe site-ul ISTQB organizatori din alte tari (de exemplu din Serbia sau Ungaria). Sustinerea examenelor si transmiterea certificatelor in saptamanile urmatoare se face tot online, iar limba de lucru este tot engleza.
O alta variabila in functie de care dureaza obtinerea unei certificari ISTQB este timpul dedicat invatarii si pregatirii pentru testul final. Aici discutia este foarte lunga. Daca nu ai deloc experienta practica si te axezi pe resursele teoretice, probabil iti va lua mai mult pana intelegi unele lucruri. Daca lucrezi deja in testare si vrei sa obtii aceasta certificare, atunci unele lucruri invatate la job iti pot fi de folos si vei parcurge mai repede materia pentru examen.
Chiar si asa, nu exista un termen dat de promovare, ca la facultate (3 ani o licenta spre exemplu). Unii pot promova examenul dupa o luna de invatat, altii dupa 3 luni. Dupa ce obtii prima certificare, Foundation Level, depinde numai de tine daca vrei sa continui si cu celelalte, mai avansate. Ideea e sa fii cat mai bine pregatit ca sa poti promova examenul din prima, tinand cont si de costurile financiare. Mai bine mai astepti o luna si il promovezi linistit decat sa te grabesti si sa il pici, lucru care te costa ulterior timp si bani.
Recunoasterea si necesitatea certificarii ISTQB pentru a fi QA
Deoarece exista deja de peste 2 decenii, certificarile ISTQB sunt cunoscute in numeroase tari din lume. Din punct de vedere al recunoasterii lor, ele sunt acceptate in numeroase tari din Europa sau pe alte continente (SUA, Canada, Australia etc.), unde acestea pot constitui o baza de pornire in testare. Totusi, trebuie mentionat ca aceste certificari nu sunt acelasi lucru cu diplomele de studii emise si recunoscute de catre un stat prin Ministerul Educatiei, cum sunt cele de bacalaureat sau de licenta.
Recunoasterea certificarilor ISTQB se face in baza standardelor internationale stabilite si recunoscute de catre organizatia privata ISTQB, nu de catre state la nivel oficial, formal. E ca in cazul limbilor straine, daca detii certificatul de limba engleza Cambridge, acesta nu este echivalent cu o diploma de licenta de la Facultatea de Litere, insa atesta ca ai dat anumite examene si ai un anumit nivel de limba, recunoscut punctual in anumite tari sau contexte.
Insa intrebarea cheie este daca aceasta certificare este obligatorie pentru a deveni QA, ori pentru a avansa pe ramura testarii software? Iar raspunsul este din nou unul relativ, dar destul de simplu: nu este obligatoriu, desi poate constitui un avantaj si un mijloc initial bun de a te familiariza cu notiuni de testare software, insa depinde de ce este mai potrivit pentru tine si cum vrei sa abordezi lucrurile. De regula, companiile trec cerinta detinerii acestei certificari in testare (daca o trec, de multe ori nici nu e mentionata) la sectiunea Nice to have (e frumos daca o ai), si mult mai rar la Must have (ca cerinta obligatorie).
Pentru unii, studierea si obtinerea unei astfel de certificari ii poate ajuta, fiind un mod organizat si destul de clar structurat pentru a invata niste concepte de testare. Pentru altii, aceste certificari nu ajuta (fiind si destul de scumpe) si prefera modul practic si direct de a se familiariza cu domeniul, cum ar fi un job entry-level ca cel de game tester sau manual tester.
Trebuie insa spus ca certificarea ISTQB, si in special cea Foundation Level, iti poate oferi cel mult o baza teoretica si iti deschide putin perspectiva asupra modului in care un QA trebuie sa gandeasca. Partea practica si competentele tehnice insa nu pot fi suplinite de aceasta certificare, care in esenta ramane o diploma.
Aceasta nu te va invata neaparat strategii de a depista bug-uri in aplicatii sau automatizare, cu un limbaj de programare ori vreun framework de automatizare in care sa organizezi o suita de teste. Multe moduri de a realiza munca de testare necesita creativitate si mult exercitiu practic, pe care le poti dezvolta prin proiecte personale, studiu individual din mai multe surse sau la un loc de munca conex domeniului. Acesta este si principalul dezavantaj, faptul ca o certificare nu va tine niciodata locul unor competente practice sau a unui portofoliu solid de proiecte originale care sa te puna in valoare.
Concluzie
In incheiere, certificarea ISTQB este si ramane probabil cea mai cunoscuta astfel de modalitate de a-ti certifica anumite cunostinte in domeniul testarii software si Agile, sau poate fi un prim pas optional care sa te ajute in a te familiariza cu aceasta nisa. Nu este deloc obligatoriu sa o detii pentru a deveni QA.
Te poate ajuta pe la inceputul carierei daca nu ai nicio alta baza sau avantaj pe care sa il prezinti in CV pe partea de testare software, insa cu siguranta nu este un mod unic de a deprinde cunostintele si competentele practice de care ai nevoie. In mod cert depinde de la persoana la persoana daca e utila sau nu, insa nu trebuie neglijata si munca practica individuala, completata cu documentare si invatare constante.
P.S.: Raspunsul la intrebarea din imaginea de mai sus este varianta b). Celelalte variante nu sunt obligatorii sau nu se refera la testare.
Surse consultate si informatii utile despre ISTQB
- Site-ul oficial al ISTQB
- Detalii despre tipurile de certificări
- Despre certificarea de bază în testare (ISTQB Foundation Level), cu manuale de învățat și exemple de întrebări pentru examen
- Detalii la organizatori acreditați care se ocupă în România de certificările ISTQB poți găsi la ANIS sau la Bittnet
- Glosarul cu termeni de specialitate definiți de ISTQB
- Certificarea de Game Tester, cu resurse de citit pentru pasionati
- Cursuri de pregatire ISTQB pe Udemy
- Sursa imaginii cu diagrama certificărilor.