Studii necesare pentru a fi tester (QA)

In general, pentru a putea aplica la un loc de munca si pentru a desfasura o anumita meserie trebuie sa avem in prealabil niste studii, care sa ne ofere cel putin teoretic cunostintele si abilitatile necesare pentru acel job. Acest lucru ramane perfect valabil cand ne referim la anumite domenii cu implicatii vocationale sau legale, precum medicina, domeniul juridic sau invatamantul. De exemplu, ar fi profund ilegal si periculos pentru societate ca un om sa fie medic fara niciun fel de studii sau pregatire.

Cand ne referim la domeniul IT si la ramura testarii software (QA), lucrurile sunt ceva mai flexibile si mai diverse in ceea ce priveste studiile necesare. Acestea pot fi utile in contextul in care iti ofera o baza de cunostinte, sa intelegi mai bine unele notiuni cu care te confrunti la munca si sa ai astfel o minima pregatire la inceput.

Ce studii pot fi utile pentru a deveni tester?

In continuare, vom vedea ce studii pot fi utile pentru a deveni QA, si daca sunt ele necesare cu adevarat in contextul de astazi.

Facultatea de Informatica/ Calculatoare/ Informatica Economica

Principalul mod de studii formale asigurate de invatamantul superior public ori privat ramane facultatea. Aceasta de regula contine mai multe specializari care in cazul industriei IT pot fi corelate cu domeniul. Cele mai cunoscute specializari sunt cele de Informatica, Automatizari si Calculatoare (de regula la universitatile tehnice), sau Informatica economica (la facultatile cu profil economic).

La inceputul carierei, poate fi util sa ai o diploma de facultate, insa astazi acest criteriu e unul tot mai putin important printre angajatorii din IT. Dinamica industriei este una extrem de mare: tehnologiile, limbajele de programare, framework-urile sau instrumentele de testare evolueaza in timp real, iar o facultate de multe ori nu tine pasul cu toate aceste noutati.

Scopul facultatii ramane acela de a-ti forma eventual un mod de gandire solid si logic in directia domeniului ales, in cazul nostru al tehnologiei, si sa te invete cate putin din mai multe arii: programare, baze de date, OOP etc. Ramura testarii software este insa slab reprezentata in cadrul programei de studii la facultatile de profil.

La Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul UBB, la specializarea de licenta Informatica, exista un singur curs de testare care e optional, adica poate fi ales de studenti dintr-un pachet de discipline sau nu, in functie de preferinte, si abia in ultimul semestru de studii. Astfel, e posibil ca un absolvent de Informatica sa nu fi invatat nimic la facultate despre testare software, daca nu si-a dorit sau nu a stiut de acest curs.

Cursul de testare optional la Informatica

Pe langa acesta, mai exista un curs de „Concepte avansate de testare” la masteratul de Inginerie Software, dar care e tot optional. In schimb, apare un curs obligatoriu intitulat „Calitatea sistemelor software”.

Cursuri de testare la masterat

La Facultatea de Stiinte economice, specializarea Informatica economica, situatia e asemanatoare. Exista un singur curs in programa despre partea de testare, curs numit „Testarea produselor soft”, fiind si acesta optional, deci nu e garantat ca studentii il urmeaza in mod obligatoriu.

Cursul de testare la Informatica economica

La Facultatea de Automatica si Calculatoare, exista cateva cursuri obligatorii de testare, dar abia la nivelul de masterat. Mai precis, la masteratul de Securitatea Informatiilor si Sistemelor de Calcul exista cursul de „Testarea vulnerabilitatilor sistemelor informatice”, iar la masteratul de Informatica Aplicata exista un curs de „Testarea aplicatiilor software”.

Se poate observa din exemplele de mai sus ca testarea nu este o ramura studiata prea mult la facultatile de profil, acestea fiind utile in ideea ca te invata mai multa programare si sa cunosti diferite sisteme si arhitecturi soft cu care poti ulterior interactiona si sa le testezi, daca te specializezi in aceasta nisa.

Cursurile specializate

O alta categorie de studii care te pot ajuta sa devii tester sunt cursurile specializate pe aceasta ramura din IT. Spre deosebire de facultati, unde puteai sa inveti cate putin din mai multe arii, cursurile specializate sunt axate de regula pe o singura componenta bine delimitata: programare in Python, Java, Testare manuala, testare automata, UI/ UX design, baze de date si multe altele.

Exista desigur avantaje si dezavantaje ale acestora comparativ cu facultatile. Un avantaj major este ca un astfel de curs te invata mai rapid ceea ce vrei sa cunosti, de multe ori in 3-6 luni, comparativ cu facultatea care dureaza 3 sau 4 ani pana la finalizarea ei completa.

De asemenea, un curs specializat poate avea o programa mai adaptata la cerintele din piata decat programa de studii de la facultate care este aprobata de ARACIS. Daca vrei sa inveti un framework nou de testare, atunci cu siguranta gasesti un astfel de curs care te invata mai rapid decat un program universitar.

Pe de alta parte, un dezavantaj al acestor cursuri poate fi dat tocmai de focusarea lor prea mare pe un aspect prea mic (de exemplu, cursuri de HTML si CSS, dar fara JavaScript), si trebuie sa inveti mult pe langa pentru a intelege mai bine. De asemenea, multe cursuri care sunt acreditate de catre Ministerul Educatiei sunt destul de scumpe, unele putand depasi chiar si pretul de 1000 euro, bani ce trebuie achitati intr-un interval de timp relativ scurt.

Daca esti in situatia in care nu iti permite timpul, locul de munca sau responsabilitatile casnice ori familiale, atunci probabil un curs specializat este mai potrivit decat sa te intorci pe bancile unei facultati. Insa depinde de la caz la caz, si de la persoana la persoana.

Exista si cursuri mult mai ieftine care te pot invata testare, unul dintre locurile unde merita cautate fiind platforma Udemy.com. Aici exista mii de cursuri din orice categorie, inclusiv testare software, care te pot invata extrem de multe lucruri faine si utile, la preturi de 10 – 20 euro cand sunt la reducere. Combinate cu exercitiul practic corespunzator, pot fi o sursa numai buna de invatat. De mentionat insa ca acestea nu sunt acreditate, deci certificatul de absolvire nu este unul oficial.

Studiul individual

Da, este si aceasta o optiune, chiar daca la final nu rezulta nicio diploma cu stampile si semnaturi. A invata singur este un skill tot mai important in zilele noastre, deoarece constant trebuie sa descoperim lucruri noi care sa ne ajute la munca. Ar fi profund gresit sa credem ca daca am urmat o facultate sau un curs specializat, am invatat astfel tot ce trebuie sa stim, si din acel moment nu mai suntem nevoiti sa facem niciun pas inainte.

Prin studiu individual, ma refer aici la urmarirea clasicelor tutoriale de pe YouTube despre testare, citirea de articole pe site-uri cu subiecte de interes in aceasta zona, sau invatarea din anumite surse si manuale pentru obtinerea de certificari. Am vorbit mai demult aici pe blog despre certificarea ISTQB in testare, cat ajuta aceasta si daca e necesara.

Sunt studiile necesare pentru a fi QA?

Dupa ce am vazut care pot fi optiunile principale de studii pentru a deveni QA, trebuie sa ne punem intrebarea daca acestea chiar sunt necesare, in sensul de obligatorii la angajare? Raspunsul este si in aceasta situatie: depinde. In ziua de azi foarte multi oameni se pot angaja in IT fara facultatea de informatica, uneori doar cu studii liceale, deoarece au un bagaj de cunostinte solid demonstrat prin portofoliul personal.

Aici trebuie facuta urmatoarea clarificare: cand studiem ceva, trebuie sa o facem pentru cunostinte, nu pentru diploma finala. Aceasta din urma nu trebuie sa fie scopul final, ea e doar un instrument care poate servi din punct de vedere administrativ la incadrarea noastra in cadrul companiei pe o anumita pozitie, in functie de care primim anumite beneficii (ex: deducerea de impozit). Daca urmam o facultate, un curs sau un tutorial, atunci o facem ca sa invatam niste chestii practice, nu pentru un simplu certificat de absolvire.

Astfel, studiile in sensul lor de forme prin care am invatat ceva folositor sunt utile pentru a putea face fata la inceput unui job de testare software, desi inevitabil nu te vor invata tot ce trebuie sa stii; multe notiuni trebuie invatate ulterior pe cont propriu. Chiar si la testele tehnice de testare vei fi intrebat despre lucruri din domeniu, nu despre studiile tale, asta ramanand ulterior sa te intrebe recrutorul la interviu, daca doreste.

Multi oameni au reusit sa se angajeze in testare fara diplome acreditate dar avand cunostintele de baza, insa totul se rezuma la context. Sunt relativ putine companii care fac instructaj de la 0, iar cei angajati sa nu stie absolut nimic la inceput, de aceea e bine sa studiezi inainte.

Diplomele de licenta, certificatele de absolvire ale unor cursuri sau certificarile pot fi utile la inceputul carierei, cand trebuie maximizat orice avantaj in CV, insa e greu de spus dupa aceea ca mai reprezinta un avantaj decisiv. De exemplu, un mod prin care poti invata direct partea de testare la inceput este jobul de Game tester, despre care am discutat mai demult. Aici foarte probabil nu vei fi intrebat deloc de studii sau diplome.

Concluzii

In incheiere, cea mai importanta idee de retinut este aceea ca e bine sa studiem tot timpul pentru a ne dezvolta profesional, indiferent ca suntem la facultate, la un curs sau deja angajati in IT. Forma studiilor conteaza mai putin, asa cum in definitiv si diploma e doar un instrument administrativ care teoretic certifica anumite cunostinte.

Ceea ce conteaza cu adevarat sunt lucrurile invatate care pot fi ulterior transpuse in practica. Atat facultatea, cat si un curs specializat te pot familiariza cu niste notiuni, dar ambele trebuie completate si cu studiu individual.

Surse consultate si aditionale

Aici sunt programele de studii universitare pentru Informatica UBB, Informatica economica si cele de la Facultatea de Automatizari si Calculatoare UTCN.

Cursuri de testare pe Udemy + una dintre optiunile concrete.

Detalii despre certificarea ISTQB si articolul despre aceasta.

Daca vrei sa citesti mai multe despre testare.

Ce skill-uri de IT sunt in crestere pe Udemy + varianta video.

Despre jobul de Game tester, ca un inceput in cariera de QA.

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *