Certificarea de testare GAQM

In cadrul procesului de pregatire si invatare a testarii software (QA), multi oameni recurg la diferite metode. Unii invata singuri pe cont propriu fiind autodidacti, altii urmeaza cursuri acreditate pe testare sau chiar studii universitare in domeniul Informatica / Calculatoare.

O alta optiune de a invata lucruri legate de testare este aceea de a studia pentru o certificare in acest domeniu. In trecut, am vorbit aici pe blog despre cunoscuta certificare ISTQB. Desigur, ISTQB nu este singura certificare pe testare, plaja fiind una destul de mare. In continuare vom discuta despre o alta certificare din acest domeniu, mai precis cele oferite de GAQM.

Ce reprezinta certificarile GAQM?

GAQM este acronimul de la “Global Association for Quality Management”, si reprezinta o organizatie internationala ce este axata pe partea de e-learning si certificari in diferite arii din domeniul IT&C (testare in special), management sau business. GAQM are o paleta destul de larga de produse din aceste zone de invatare, incat se adreseaza mai multor oameni care cauta sa obtina o certificare anume.

Logo-ul oficial preluat de pe site

Aceasta ofera atat partea de cursuri online pentru studiu si deprindere de cunostinte, cat si partea de evaluare propriu-zisa si acreditare oficiala in numele organizatiei, ceea ce ofera un circuit complet pentru doritori. Specializarile de acreditate merg din zone consacrate, precum software testing, web design sau business analyst certification, pana la unele specializari mai inedite, precum call center sau cloud computing.

Structura certificarilor GAQM

In functie de ce preferinte avem, GAQM ofera un set destul de vast de certificari in cadrul aceleiasi ramuri de studiu. Mai exact, nu exista o singura certificare pe testare software, ci mai multe, fiecare cu caracteristicile sale de continut. De aceea, inainte de a te inscrie la un curs sau altul, verifica bine pagina lor cu toate certificarile, pentru a decide ce vrei sa urmezi.

Pentru zona de testare software, exista destul de multe subcategorii: software testing, mobile testing, software automation testing, security testing, cloud si agile testing, precum si software quality assurance.

Sa luam de exemplu categoria software testing. Aici regasim un numar de 6 certificari care difera in materie de continut (desi unele lucruri sunt totusi comune) si organizate pe niveluri de dificultate diferite, de la incepator la intermediar. Prima dintre ele si cea mai de baza este certificarea Certified Software Tester – Foundation Level (CSTFL).

Aceasta e dedicata celor aflati la inceput de drum in invatarea testarii software, iar modulul cuprinde lectii despre fundamentele testarii software, tehnici de test design, SDLC si test management, deci exact baza pe care trebuie sa o deprinda un incepator.

Durata cursului online este estimata intre 20 si 25 ore, iar examenul de acreditare este compus din 40 de intrebari cu raspuns multiplu, iar pentru promovarea acestuia este nevoie de 65% raspunsuri corecte, adica de 26 din 40. Durata examenului este de 60 minute, iar valabilitatea certificarii CSTFL este de 4 ani.

Model de intrebare GAQM – CSTFL

Din punct de vedere al costurilor pentru aceasta certificare, platforma GAQM pune la dispozitie mai multe pachete cu diferite optiuni. Cel Premium costa 250 dolari, si ofera acces la curs si explicatii timp de 40 zile plus un voucher pentru sustinerea examenului, pachetul Standard ofera doar acces la curs pentru 20 zile pentru 128 dolari.

Separat exista un voucher de reducere la examenul de acreditare, tot pentru 128 dolari. In general, preturile sunt destul de mari, lucru valabil si pentru celelalte certificari oferite de GAQM.

Costuri ale pachetelor din cadrul certificarii CSTFL

Cat de importanta e certificarea GAQM in testare software?

Dincolo de timpul si banii (nu putini) care sunt investiti in astfel de certificari din zona testarii software, se pune intrebarea cat de importanta e certificarea GAQM in particular pentru a avea o cariera de QA, si in general cu orice tip de astfel de acreditare. La fel ca in cazul ISTQB, raspunsul e ca depinde de multi factori.

Cu siguranta nu e un element obligatoriu detinerea niciunei certificari pentru a putea profesa ca tester, iar investitia financiara in acestea sa fie prea mare pentru a merita efortul. In acelasi timp, depinde foarte mult de la caz la caz. Unele persoane invata mai bine prin intermediul acestor examinari regulate, si sunt mai motivate astfel.

De asemenea, la inceputul carierei ar putea reprezenta un mic avantaj in CV, mai ales daca nu exista o experienta anterioara si trebuie facuta o diferentiere. Insa toate aceste detalii sunt circumstantiale, si nu pot conduce la o necesitate maxima de a avea o certificare anume in portofoliu pentru a lucra ca QA.

Astfel, certificarea GAQM este un instrument de a invata anumite lucruri din IT sau management, indiferent de ramura la care facem referire, si nu un scop in sine fara de care sa nu putem progresa si altfel in invatare.

Comparatie intre ISTQB si GAQM

Cu siguranta mai multi oameni care doresc sa intre in domeniul testarii software au auzit de ISTQB, comparativ cu GAQM. In mod evident, intre cele doua tipuri de acreditari exista asemanari, dar si diferente importante. Ambele organizatii propun o oferta destul de variata pe zona de testare, existand numeraose niveluri de acreditare, de la incapatori la avansati.

O prima diferenta este aceea ca ISTQB pune la dispozitia doritorilor manuale de studiu gratuite pentru fiecare nivel, pe cand GAQM ofera cursuri platite aferente acreditarilor. Desigur, nu este obligatoriu urmarea cursurilor lor pentru a te inscrie si a promova examenele lor.

O a doua diferenta este data de oraganizarea examinarii. GAQM ofera ea insasi posibilitatea de a te inscrie la examenul de acreditare al certificarii alese, contra cost. Pentru a da examenul ISTQB, trebuie sa te inscrii la un provider acreditat care organizeaza examenele respective in numele ISTQB, tot contra cost.

Daca modul de desfasurare al examenelor este relativ asemanator (in jur de 40 intrebari cu raspuns grila, intr-un interval de 60-75 minute), o alta diferenta apare la durata acreditarii: in cazul ISTQB este pe viata, pe cand la GAQM are o durata limitata, precum CSTFL la 4 ani.

Concluzii

In incheiere, GAQM este o alta organizatie care ofera, printre altele, certificari acreditate in domeniul testarii software. Aceasta ofera atat partea de curs platit, cat si evaluarea in cadrul examenului, toate contra cost.

GAQM poate fi o optiune pentru cei care doresc sa aiba o anumite acreditare pe testare sau alta ramura, desi obtinerea acestora nu trebuie sa fie un scop in sine, ci un mijloc de a invata lucruri noi. O multitudine de certificari nu inseamna automat ca suntem si cei mai buni in aria respectiva.

P.S.: Raspunsul la intrebarea-model din test era varianta D. E necesar ca testarea sa inceapa cat mai repede.

Surse pe subiect

Site-ul oficial GAQM

Pagina cu toate categoriile de certificari oferite de GAQM.

Detalii despre certificarile GAQM pe testare software, pe testare mobile si testare automata.

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *