Cum poti indexa un site pe Google
Indexarea unui site pe Google presupune anuntarea motorului de cautare despre existenta sitului nostru. Acest lucru se face folosind un fisier sitemap in format XML si panoul Google Search Console.
Ce este sitemap.xml
In momentul in care incepem sa lucram la un website nou vom crea mai multe pagini cu continut (ex. pagina “Despre Noi”, pagina de servicii sau articolele de pe blog). Pentru ca acestea sa apara in rezultatele de cautare Google este nevoie sa cream un fisier cu numele sitemap.xml in care sa adaugam fiecare pagina din site (pagina care vrem sa apara in rezultatele Google). Mai jos e un model de cod XML ce reprezinta o pagina din acest fisier:
<url> <loc>https://www.blogdeit.ro/product/introducere-in-baze-de-date-mysql/</loc> <lastmod>2022-02-08T14:14:15+00:00</lastmod> <changefreq>monthly</changefreq> <priority>0.6</priority> </url>
- Tagul <url> contine datele unei pagini
- Tagul <loc> reprezinta locatia acestei pagini, adresa sa
- Tagul <lastmod> arata un timestap al ultimei modificari de content facute pe pagina (arata cat este de fresh continutul)
- Tagul <changefreq> se refera la frecventa cu care se va schimba continutul paginii (unele pagini se modifica mai des decat altele si pot avea valori precum “daily” sau “weekly” – valoarea “monthly” este una default)
- Tagul <priority> arata motorului de cautare daca pagina e una importanta sau nu (valorile sunt intre 0.0 si 1.0, iar 0.5 este o valoare default)
Fisierele sitemap.xml nu trebuie facute de mana, ele se pot genera cu tooluri precum XML-Sitemaps.com sau pluginuri de WordPress. Dupa generarea unui asemenea fisier acest va trebui copiat in root-ul sitului tau (acolo unde ai si pagina principala/index) astfel incat sa fie accesibil cand vizitezi nume-site.com/sitemap.xml.
Ce este si cum ne ajuta Google Search Console
Google Search Console (fostul Google Webmasters Tools) este o platforma gratuita in care poti vedea detalii despre indexarea sitului tau dar unde poti face setari sau vedea sugestii de imbunatatire.
Primul pas in folosirewa Google Search Console este sa iti faci un cont pe platforma si sa adaugi situl tau urmand ca acesta sa fie verificat prin adaugarea unui fisier in root-ul sitului sau folosind DNS-ul. Odata ce situl este adaugat si validat poti incepe sa folosesti aceasta platforma.
Al doilea lucru pe care trebuie sa il faci este sa mergi in zona de Indexing/Sitemaps si sa adaugi calea spre fisierul tau sitemap care contine toate paginile pe care vrei sa le indexezi. Din acest moment Google va incepe indexarea paginilor si livrarea lor ca rezultate de cautare (daca ai respectat termenii si conditiile de calitate).
Daca esti interesat de SEO, vezi cum am dublat numarul de vizitori organici pe acest blog.
Rezultatele indexarii sitului in Google
Pentru a vedea cate pagini din stiul tau sunt indexate va trebui sa mergi in zona de Indexing/Pages unde vei vedea un grafic in doua culori. Cu verde apar paginile indexate si cu gri cele neindexate (pot sa fie neindexate pentru ca au erori, Google nu vrea sa le indexeze sau ai cerut tu sa nu fie indexate prin fisierul robots.txt sau un tag de noindex). E ok sa ai un numar mult mai mare de pagini neindexate. In acest moment situl BlogDeIT.ro are 303 pagini indexate (care genereaza peste 5000 de vizite lunar din Google) si 1200 neindexate.