La ce e folosit al doilea cel mai puternic computer din lume?

In 2018, compania IBM a finalizat proiectul numit Sierra care este in acest moment al doilea cel mai puternic super-computer din lume (dupa Summit).

Sierra foloseste in jur de 260 de rack-uri care au in componenta procesoarele IBM Power 9 (190.080 in total, care au cate 24 de cores) si placile nVidia Tesla V100 (17.280 in total) care ofera super-computerului o putere maxima de 125 petaflops (Floating Point Operations Per Second – unitate de masura a performantei; 1 megaflop = 1 milion de operatii cu virgula mobila (floats) pe secunda).

Sierra super-computer               125 000 000 megaflops
Intel Core I9-7920X                              100 000 megaflops
AMD Ryzen 7 2700X                              82 000 megaflops

Pana in prezent (adica timp de cateva luni) computerul a fost folosit pentru a modela si simula diverse experimente medicale, cutremure si schimbari climatice. De la inceputul anului 2019, Sierra se va ocupa insa de altceva. Super-computer-ul va fi izolat de orice retea externa (proces numic Air Gapping) pentru a avea o securitate cat mai buna, iar apoi se va ocupa de armele nucleare ale SUA.

Pentru a va da putin context trebuie sa va spun ca in an 1968 s-a semnat de catre 188 de tari Tratatul de Neproliferare Nucleara care prevede limitarea raspandirii armamentului nuclear. De atunci si pana in prezent SUA a redus numarul de la aproximativ 60.000 pana la 4000. Eh, aici intervine Sierra. Rolul sau este acela de a ajuta fizicientii sa gaseasca o solutie pentru a pastra aceste arme in stare de functionare. Armele nucleare nu au fost gandite pentru a sta mai mult de 10-20 de ani “pe stoc” asa ca acum e nevoie de o solutie pentru ele. Trebuie dezafectate, trebuie reconditionate…? Asta va fi rolul celui de al doilea super-computer din lume.

In Top500 (topul celor mai puternice super-computere) primele 3 locuri sunt ocupate de IBM cu Summit care are o putere maxima de 200 petaflops si Sierra. Pe locul 3 gasim Sunway TaihuLight produs de chinezii de la NRCPC care e cam la fel cu Sierra in termeni de putere de calcul. Topul complet il gasiti aici.

Ce parere ai despre chestia asta? E mai importanta treaba aceasta decat sanatatea, clima sau cercetarea spatiului?

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *