Top 5 facultati de informatica din Romania
Cum se clasifica facultatile?
La o simpla cautare pe Google veti gasi o gramada de articole in contradictoriu cu privire la topul universitatilor din Romania si nu numai. De asemenea, exista o gramada de topuri care clasifica universitatile dupa anumite criterii sau dupa criterii asemanatoare dar unde ponderile fiecarui criteriu la coeficientul acelei universitati difera, iar acesta este, in principiu, motivul pentru care fiecare top are propria ordine in care clasifica facultatile de profil comparativ de la universitatile din Romania si nu numai.
Atunci ce rol au aceste topuri?
Criteriile de clasificare ale unor universitati in diferite clasamente/topuri sunt foarte variate si de multe ori acestea nu sunt relevante pentru un posibil viitor student. De exemplu rata de promovare sau investitiile in infrastructura: Daca termina aproape oricine, desi asta inseamna ca probabil nu vei fi abonat la sesiunea de toamna, diploma ta nu o sa impresioneze prea tare un angajator. De asemenea, daca are sali noi de conferinte si camine modernizate, asta nu inseamna ca vei deveni un programator mai bun daca urmezi acea universitate. Evident ca exista si criterii mai relevante cum ar fi rata de angajabilitate sau parteneriatele cu diverse companii (unele reprezentand marketing pur si simplu, altele reprezentand si ceva oportunitati pentru studenti).
In ziua de azi, universitatile sunt un fel de societati comerciale. Trebuie sa-si castige clientii(studentii) care au de unde alege, atat “la stat” cat si “la privat”. Asadar, acestea vand un serviciu, pentru care vor incasa bani. Fie el platit de voi, de parintii vostri sau decontat de stat(de asta se spune:”la buget”. Inseamna ca universitatea primeste banii pt scolarizarea ta din bugetul public) si pentru acest produs e nevoie de marketing/reclama. De aceea, topurile acestea sunt o sursa de marketing pentru universitati, printre altele. Nu spun ca nu reflecta realitatea in general, dar nu si in detaliu. Mai exact…In cazul Romaniei, vorbind de domeniul IT, primele 4,5 facultati sunt acolo unde merita sa fie, dar ORDINEA lor se schimba de la an la an, de la top la top etc. asadar, departajarea la varf nu este chiar atat de relevanta.
Atunci cum sa stiu ce sa aleg?
Din paragraful anterior, ati inteles(sper) ca urmeaza sa cititi despre ce sa alegeti DINTRE PRIMELE 4,5. Asadar, dintre acestea de la varful clasamentului, care ar fi mai potrivita pentru voi? Asa cum in ziua de azi, cand iti cumperi o masina noua, nu-ti mai pui problema fiabilitatii in primii ani, fie ca te costa 10 mii sau 100 de mii, iar criteriile dupa care alegi dintre un model sau altul sunt altele, putem face o analogie si in cazul alegerii unei facultati in domeniul IT, tinand cont de criterii de genul: Orasul in care se afla ofera oportunitati pentru angajare din timpul facultatii, sau internship? Chiriile din acel oras( daca nu “prinzi” camin sau nu vrei sa stai in camin), Este la o distanta rezonabila de localitatea ta natala? Cu ce Universitati din Europa sau din afara Europei are parteneriate in privinta unei eventuale burse Erasmus?
Evident ca sunt mai multe criterii de avut in vedere, dar eu m-am rezumat la acestea 3 deoarece toate facultatile prezentate mai jos sunt rezonabile si aproximativ asemanatoare in ceea ce priveste: nivelul de pregatire al profesorilor, taxa de scolarizare ( intre 3500-4500 anual), amplasarea lor in orase mari, cu viata culturala activa, viata de noapte(de ce nu?)etc.
Top 5 facultati de informatica din Romania:
Nu voi numerota facultatile enumerate mai jos, fiindca nu fac un clasament al celor mai bune 5 din Romania, ci voi enumera cele mai bune cinci facultati din Romania din domeniul IT, subliniind ce mi se pare important in dreptul fiecareia.
- Automatica si calculatoare , Universitatea Politehnica din Bucuresti: Taxa 4000 ron in 2020. Cursuri de 4 ani (Politehnica = inginerie, iar inginerie = 4 ani de studiu). In cazul facultatilor tehnice, o sa studiati o gramada de materii legate de fizica, de exemplu mecanica, vibratii, rezistenta materialelor etc. In schimb nu o sa aveti presiunea “mentinerii la buget”. Odata ce ati reusit sa “prindeti” un loc subventionat de stat, cat timp nu repetati anul, in anul urmator o sa fiti tot “la buget”. Platind doar materiile nepromovate, ca sa le parcurgeti din nou si sa sustineti examenul din nou (50ron PC*)
- Automatica si calculatoare Universitatea Tehnica din Cluj Napoca: Fiind universitate tehnica, conditiile sunt asemanatoare cu ce scris in dreptul Automaticii de la UPB. Taxa 4500 de ron
- Informatica Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi: TAXA 3600 Durata cursurilor: 3 ani. Aici o sa conteze mediile pentru a fi ( peste linie ) la sfarsitul anului. In schimb… nu o sa va bateti capul cu atatea materii tehnice ( nefiind inginerie) si… pe langa ceva matematica, o sa aveti majoritatea materiilor despre informatica. Majoritatea vor fi limbaje care nu se mai folosesc , sau nisate, cum ar fi C++ ,dar important este sa intelegeti conceptele. De obicei aici se achita o taxa modica( in jur de 50ron) de reexaminare in loc de PC* , in caz de restante.
- Informatica UniBuc (mai multe detalii despre cursuri, taxe si admitere): Taxa 4400 si acelasi regim ca in cazul AL I Cuza Iasi. Programa este asemanatoare. Exista un camin modern in campusul Grozavesti in care poti sa stai doar daca ai medie mare ( mult peste 9.50) . E o provocare sa prinzi loc in “A1”!
- Informatica UBB Cluj (mai multe detalii despre cursuri, taxe si admitere): Taxa 4000, acelasi regim ca in cazul UniBuc. De remarcat portofoliul de companii partenere al facultatii de informatica din cadrul UBB , care cuprinde parteneri din toate industriile ( de la Accenture – contabilitate, la Bosch sau Gameloft ) . Nici celelalte nu stau rau la acest capitol.
Tu ce facultate o sa alegi? Scrie-mi in comentarii!