Top 5 tool-uri de testare automata in 2025

Anul 2025 se afla inca la inceput, si treptat incep sa se contureze principalele trenduri, tendinte, hype-uri si noutati pentru acesta, unele bazandu-se pe cele din anul precedent, altele marcand anumite noutati mai mari sau mai mici.

In continuare, fiind un subiect comun pentru aceasta perioada a anului, incercam sa vedem care ar fi un top 5 al celor mai interesante, populare si folosite tool-uri de automation ce se prefigureaza in 2025.

Top 5 automation tools

Ca un disclaimer inainte de a incepe prezentarea propriu-zisa, trebuie mentionat ca aceasta nu se doreste a fi o ierarhie definitiva si rigida a tool-urilor de automatizare, nefiind prezentate neaparat cifre (cate companii folosesc tool-ul X), si nici nu se doreste restrangerea pietei acestor intrumente la doar cele 5 de fata.

Exista cu siguranta zeci de instrumente extrem de diverse si cu feature-uri interesante legate de automatizarea scenariilor de testare, plaja fiind variata numai daca ne gandim la ce tipuri de testare acopera ele ca scop: testare web, testare desktop, mobile, de API, testare de UI si asa mai departe.

Pentru a avea un numitor comun, top-ul de fata face referire in special la acele tool-uri create pentru testare web/desktop. Pentru acestea exista un interes evident manifestat in social media (pe bloguri, pe LinkedIn etc.), fiind prezente in majoritatea analizelor de piata.

1. Selenium WebDriver

Primul tool-ul mentionat in continuare in majoritatea top-urilor si articolelor ce prezinta instrumente de automatizare este Selenium WebDriver. Acest tool, lansat prima data in 2004, a fost si ramane se pare si in continuare unul dintre cele mai folosite la nivelul industriei IT in ceea ce priveste automatizarea scenariilor si flow-urilor de business din aplicatiile dezvoltate in special de companiile mari si corporatii (Enterprise).

Site-ul oficial al Selenium Webdriver

Printre avantajele oferite de Selenium se numara faptul ca e un tool open-source deci gratuit, ofera un suport foarte bun pentru testarea pe web, suporta o gama larga de limbaje de programare (Java, Python, JavaScript, C# etc.), si poate fi folosite pe toate sistemele de operare principale.

Din perspectiva dezavantajelor, este un tool ce necesita cunostinte tehnice de inceput putin mai avansate, structura unui proiect cu Selenium e posibil sa ti se para mai complexa decat cu alte tool-uri (mai ales daca folosesti libraria Maven).

2. Cypress

Un al doilea tool extrem de popular si folosit in continuare de catre echipele de testare din IT este Cypress. Acest tool creat special pentru testarea aplicatiilor web este mai nou decat Selenium, fiind lansat in 2014 cand este infiintata compania cu acelasi nume de catre specialistul software Brian Mann, care a vrut sa puna bazele unui nou framework adaptat cerintelor Web-ului modern, bazat la randul sau pe tot mai multe alte softuri si librarii care i-au crescut complexitatea, si inclusiv nevoia de testare mai eficienta.

Site-ul oficial al Cypress

Avantajele lui Cypress sunt ca e un tool destul de usor de instalat si folosit, fiind o optiune buna pentru cei aflati la inceput de drum care vor sa invete conceptele de testare automata, are integrate in el mai multe feature-uri de sine statatoare precum abilitatea de a face screenshot-uri in aplicatie, si poate fi incorporat in procesul de CI/CD.

Din perspectiva minusurilor, Cypress este un tool comercial deci pentru a putea fi folosit in sensul producerii de alte softuri, trebuie achizitionate licente pe bani, suporta ca limbaj de programare doar JavaScript-ul, iar ca browsere poate rula pe cele principale, dar la nevoie nu si pe altele mai secundare precum Safari. Despre Cypress am discutat mai pe larg in trecut pe blog aici.

Daca vrei un punct de plecare spre partea de testare automata, aici sunt 2 cursuri foarte bune pe Udemy adresate incepatorilor: 
1. Testare software (manual si automata) 
2. Testare automata cu Python si Selenium

3. Puppeteer

Un tool interesant care si-a facut loc in topurile si articolele postate online despre tool-urile de automatizare incepand din 2024 si continuand si in 2025 este Puppeteer. Acest tool este in esenta tot o librarie adaptata pentru JavaScript si Node.js care e construita sa automatizeze scenariile de testare pe partea web, folosind aceste tehnologii.

Site-ul oficial al Puppeteer

Acest tool este destul de interesant deoarece asigura integrarea cu mai multe protocoale web precum DevTools Protocol sau WebDriver BiDi, poate fi folosit pentru testarea de web, UI sau API, inclusiv pentru testarea extensiilor de Chrome, ceea ce nu multe instrumente suporta (Selenium mai fiind unul dintre ele).

Dezavantajele sunt aproximativ aceleasi ca la Cypress, intrucat cele doua sunt destul de asemanatoare din perspectiva core-ului si a utilizarii: poate fi folosit doar cu limbajul JavaScript, suporta pentru testare browserele principale dar nu si altele mai nisate, in schimb este un tool open-source, deci complet gratuit, acesta fiind unul dintre motivele pentru adoptia sa tot mai mare, pe langa functionalitatile interesante.

4. Ranorex Studio

Si urmatorul tool de automatizare a inceput sa cunoasca un interes tot mai mare din partea comunitatiilor de QA din intreaga lume, fiind tot mai des mentionat in postarile de pe bloguri, si anume e vorba de Ranorex Studio.

Site-ul oficial al Ranorex Studio

Acesta e un tool extrem de diversificat din perspectiva tipurilor de testare pe care le poate oferi, fiind folosit pentru testarea web, desktop, mobile impreuna cu limbajele VB.NET sau C#. De asemenea, poate fi folosit atat pentru o testare bazata pe full-code, cat si in maniera no-code / low-code, oferind deci si posibilitatea de a fi folosit in practica de catre cei care nu au cunostinte de programare.

Ca dezavantaje, este si el un tool dezvoltat intern de catre o companie, deci daca vrem sa il folosim la nivel Enterprise, trebuie achizitionate licente. Nefiind inca atat de popular precum alte instrumente din acest bazin, inca nu dispune de atatea surse din care sa putem sa il invatam, dar compenseaza cu o interfata intuitiva.

5. Playwright

Ultimul tool despre care discutam in prezentarea de fata este Playwright. Acesta a devenit din ce in ce mai popular in ultimii 2 ani, fiind un tool open-source destul de robust, cu o rata de adoptie din ce in ce mai mare printre echipele de automation QA din cadrul industriei software.

Site-ul oficial al Playwright

Si despre Playwright am vorbit mai pe larg in trecut aici pe blog. Fiind un tool extrem de tanar (lansat in ianuarie 2020), acesta continua sa primeasca suport si corectii din partea comunitatii open-source care il dezvolta in continuare. Instalarea este extrem de usoara iar sintaxa este inspirata de Cypress si WebDriverIO. Suporta o gama destul de larga de browsere, si este extrem de rapid si fiabil pe web.

In contrapondere, chiar daca devine din ce in ce mai popular, e greu de spus daca a ajuns inca la acel grad de rafinare, stabilitate si incerdere pentru a fi cu adevarat un pilon in piata tool-urilor de automation. De asemenea, si acesta poate fi folosit doar cu JavaScript sau TypeScript.

Concluzii

In incheiere, peisajul instrumentelor de testare automata din 2025 se mentine unul destul de diversificat. Exista 2-3 tool-uri principale care inca detin o pondere semnificativa din piata in ceea ce priveste alegerea lor de catre marile companii, acestea beneficiind de renumele acumulat in timp, suport continuu si increderea pentru a fi alese.

Insa treptat isi fac loc pe aceasta scena si alte tool-uri, mai noi si cu dotari mai moderne, eventual mai nisate pe anumite probleme specifice care poate nu existau acum 10-15 ani, si care devin instrumente de incredere pentru automation QA engineers in munca de automatizare a scenariilor de testare. Astfel, cu siguranta vor aparea framework-uri de testare noi, si vom avea mereu de unde alege cea mai buna optiune pentru proiectul nostru.

Surse

Site-urile oficiale ale instrumentelor de automatizare prezentate: Selenium, Cypress, Puppeteer, Ranorex, Playwright.

Alte topuri cu automation tools pe 2025 gasesti aici si aici.

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *