Cat de cautat e jobul de Tester (QA)?

Voi incerca sa raspund la aceasta intrebare legandu-ma de numarul de QA necesari intr-o echipa de dezvoltare software pentru ca asa ar fi mai usor sa iti faci o parere despre cat de cautat e jobul de QA, comparandu-l cu celelalte joburi din IT. Numarul de QA dintr-o echipa e foarte impoartant pentru ca vrem sa avem o calitate buna, sa nu stea oamenii peste program (sa fie overworked) dar nici sa fie platiti 8 ore pe zi si sa aiba de lucru doar 2.

Nu pot sa iti dau un numar exact (desi voi face asta spre final) pentru ca nu exista o “reteta” standard prin care sa constuiesti echipa perfecta adaugand 4 programatori, 1 QA, 1 designer si 1 manager de exemplu. Totul depinde de o multime de lucruri (ca si la salariile din IT – citeste si acel articol daca te intereseaza sume). Hai sa vedem prima data de ce poate depinde numarul QA-ilor dintr-o echipa de dezvoltare software.

Cultura companiei

In general companiile de IT au o anumita cultura pe care vor sa o “propovaduiasca” angajatilor, acestea urmand sa isi desfasoare activitatea profesionala de zi cu zi raporandu-se prin tot ce fac la valorile companiei. Aceste valori pot sa fie respectul (angajatii trebuie sa se trateze intre ei sau in relatia cu clientul respectuos), profesionalismul (fiecare angajat sa nu se comporte ca un copil rasfatat) sau onestitatea (sa spuna cand ceva nu merge bine sau nu e ok in loc sa taca sau sa ascunda lucrurile).

Toate aceste lucruri suna bine dar in realitate lucrurile pot sa stea diferit. Poate cultura companiei e sa nu dea doi bani pe management si organizare asa ca se poate lucra la proiecte intr-un mod haotic. Compania poate sa angajeze “bodies” doar (oameni care sa acopere niste pozitii fara sa fie pregatiti) in loc sa se concentreze pe achizitia de talent. Cultura unei companii poate sa fie uneori orientata si spre probleme nu solutii. Oamenii din varful companiei s-ar putea concentra mai mult pe cine e de vina si de ce in loc sa se ocupe mai mult de solutii. Un alt lucru ar putea fi intelegerea rolului testarii software de catre echipa si sefi. Se intampla inca si azi sa existe “sefi” care sa nu aiba nevoie de QA sau sa nu vada valoarea muncii lor. Toate aceste lucruri pot afecta numarul de QA de care e nevoie intr-o companie sau echipa.

Proiectul

Hai sa luam aici cateva exemple simple prin care poti intelege rapid ca numarul de QA e variabil si depinde de proiect. Daca luam cazul unui soft financiar-bancar sau medical, foarte mare si complex, e usor de inteles ca pentru a integra un QA nou in echipa o sa fie nevoie de mult timp pentru documentare si acea persoana nu o sa fie productiva mult timp. Ce am putea face in acest caz? Depinde. Fie adaugam mai multe persoane care sa se ocupe de QA ca sa avem un buffer pentru concedii/demisii/probleme de sanatate dar cheltuim mai mult constant, fie rezolvam problema cand apare si vedem atunci care e costul.

Un alt lucru ce tine de proiect si poate influenta numarul de QA este time-to-market-ul. Daca avem un soft ce trebuie sa fie terminat neaparat inainte de Craciun avem un timp-to-market scurt deci e nevoie de rapiditate si calitate (adica mai multi QA).

Al treilea lucru este legat de necesitatile proiectului. E nevoie doar de testare manuala sau automata? De ambele poate? Atunci e nevoie de mai multi QA. E nevoie de testarea performantei si security testing? E nevoie de QA extra si specializati. Echipa existanta de QA e formata din juniori? Atunci e nevoie sa aduci si un senior ca sa ii ajute putin.

Concluzia este ca nu putem avea un numar exact al QA-ilor necesar intr-o echipa. Depinde de multe lucruri si cei din managemenet trebuie sa gaseasca acest numar fara sa “sparga” bugetul si fara sa renunte la calitate. Totusi din experienta mea si din ce am vazut in alte companii, sweet-spot-ul este undeva intre 1:2 si 1:3. Adica 1 QA la fiecare 2-3 programatori. Am vazut proiecte si cu un raport de 1:1 sau 1:7 chiar. In unele cazuri merge si asa.

Prin urmare, jobul de QA este unul destul de cautat. As spune ca dupa joburile de programare, cele din testarea software ar fi pe locul doi. Datorita acestui lucru te incurajez sa te indrepti spre acest job si daca nu ai cunostinte, iti recomand cursul meu de Testare Software care te poate duce de la 0 pana la angajare. Acesta a ajutat deja zeci si zeci de persoane din diverse ramuri (marketing, medical, logistica sau economie) sa se angajeze in IT.

Succes.

Radu Popescu

https://RaduPopescu.ro

Fondatorul comunitatii VlogDeIT. IT-ist generalist pasionat de zona de marketing/business. Ajut tinerii sa inteleaga domeniul IT din Romania si sa se angajeze mai usor.

Related post