Cheat Sheets – notite utile in programare / testare

Una dintre componentele specifice lucratului in IT este accesarea rapida si eficienta a informatiilor de care avem nevoie pentru a putea realiza sarcinile date. Nu conteaza asa mult sa cunoastem pe de rost toate functiile unui limbaj de programare de exemplu, ci mai degraba sa stim unde si cum sa le cautam.

In acest sens, o resursa foarte buna de informatii bine structurate si rapide pe care o putem avea la indemana pentru a o consulta cand e nevoie este reprezentata de cheat sheets.

Ce reprezinta cheat sheets?

Cheat sheets, sau ”copiute” cum s-ar mai traduce ele intr-un limbaj informal, nu reprezinta altceva decat acele foi care sintetizeaza extrem de succint, intr-un mod foarte structurat si eficient informatiile dintr-un anumit domeniu/ capitol/ lectie.

Acest tip de resurse era (si inca este) extrem de popular la scoala cand elevii cautau fie sa isi sintetizeze mai usor informatiile predate, fie sa poata copia la anumite examene cu ajutorul lor.

Dincolo de acest ultim aspect, in multe situatii profesorii permiteau realizarea de astfel de cheat sheets si folosirea lor deschisa la evaluari unde nu conta teoria, cat aplicarea practica a acelor notiuni. De exemplu, la matematica puteam avea formulele trecute pe o astfel de foaie si era importanta aplicarea lor in exercitii.

Astfel, scopul acestor cheat sheets este acela de a culege si organiza cat mai eficient informatia si a ne ajuta sa accesam anumite informatii la nevoie, pentru a le folosi in task-urile noastre recurente.

Cum pot fi folosite aceste foi de notite?

In scoala, si mai ales in scoala romaneasca, accentul cade mai degraba pe memorarea mecanica a notiunilor predate, si nu toti profesorii incurajeaza examenele cu carti si caiete deschise, astfel incat elevii sa rezolve probleme.

Insa cand vine vorba de munca, si in special in domeniul IT, lucrurile se schimba aproape in totalitate. In acest context conteaza sa fim cat mai eficienti in realizarea sarcinilor primite, sa cautam cele mai bune si folositoare informatii si sa le aplicam pentru a obtine rezultatul dorit.

Nu prea intereseaza pe nimeni de unde te-ai documentat sau ce surse ai folosit, atata timp cat sunt publice, corecte ca informatii (nu ceva site-uri dubioase de mana a treia), si pot fi ulterior verificate daca situatia o cere.

Astfel de foi de notite pot fi extrem de folositoare in cam toate sferele industriei IT, in programare, testare, retelistica, management, tool-uri, framework-uri etc. Daca esti la inceputul carierei pe o anumita ramura si anumite concepte inca iti sunt neclare, un cheat sheet la indemana poate fi un ghid bun.

De asemenea, daca folosesti un framework cu care nu prea esti obisnuit (sa zicem Angular.js), folosirea acestor foi ajutatoare este bine-venita, pana deprinzi logic anumite concepte.

Exemple de Cheat Sheets

Intr-un mod destul de usor de intuit, internetul este plin de astfel de foi cu informatii sintetizate legate de IT. Diversitatea lor este atat de mare, incat e imposibila prezentarea tuturor variantelor intr-un singur articol. Astfel, la final am lasat mai multe resurse de unde pot fi accesate astfel de cheat sheets, iar in continuare vom vedea cateva exemple sugestive.

Un prim exemplu de astfel de foaie cu informatii ce tine de programare luat de pe site-ul dedicat de astfel de resurse Cheatography.com este urmatoarea:

Un cheat sheet cu informatii despre limbajul Python

Dupa cum se poate observa, majoritatea functiilor de baza din limbajul Python sunt organizate extrem de sumar si eficient, cat sa iti reaminteasca un anumit lucru fara prea mari batai de cap sau teorie alternativa.

Un al doilea exemplu este o foaie cu informatii din zona de quality assurance, de pe acelasi website:

Cheat sheet cu notiuni de QA

Aici sunt trecute mai degraba definitii si explicatii scurte pentru anumite concepte cu care operam zilnic in zona de QA, iar acest cheat sheet este bun pentru un junior.

Alt exemplu interesant vine din acelasi loc, dar de data aceasta pentru un framework foarte popular pentru Front-end, si anume React.js:

Un cheat sheet despre React.js

Aici informatiile sunt prezentate in cod intr-o formula mai generala, mai degraba cu titlu de exemplu, cum sa incepem un anumit lucru in React.

Concluzii

In incheiere, cheat sheet-urile reprezinta o resursa foarte utila si demna de luat in calcul atunci cand cautam anumite informatii in IT. Specificul lor este tocmai acela de a strange informatia la un loc fara prea multe inflorituri inutile si a o putea accesa rapid cand e nevoie.

Cu o singura cautare pe internet gasim imediat foarte multe astfel de modele, de la programare, pana la testare, management, framework-uri, design si asa mai departe. Daca stim ca sunt anumite notiuni care nu merita memorate, dar pe care le folosim frecvent, atunci un astfel de cheat sheet poate fi extrem de valoros.

Surse aditionale

Site-ul dedicat Cheatography.com cu extrem de multe astfel de notite utile

Notite pe Codecademy.com

Baza de date mai larga cheat-sheets.org care coreleaza materiale din mai multe surse

Notite dedicate pentru partea de Front-end

Exemple de cheat sheets in IT pe Facebook

Cum sa cauti eficient o informatie pe Google

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *