Sindromul impostorului – piedica inceputului in cariera

Atunci cand ne incepem o noua activitate profesionala, fie ca e vorba de primul job in domeniul studiat sau ca am facut o tranzitie spre un alt loc de munca complet diferit, vor exista anumite provocari specifice cu care ne vom confrunta, in mod aproape inevitabil.

Chiar si in domeniul IT, inceputul de cariera poate fi extrem de provocator, mai intai din perspectiva gasirii si accederii la o prima oportunitate profesionala, precum un internship sau job, apoi din perspectiva a ceea ce traim si experimentam la acel loc de munca. Una dintre cele mai intalnite probleme care poate constitui o provocare semnificativa la inceputul carierei este ceea ce se cheama „sindromul impostorului”.

Ce reprezinta sindromul impostorului?

Fiind o problema extrem de intalnita si de cunscuta, sindromul impostorului a fost teoretizat din punct de vedere stiintific pentru prima data in anul 1978 de catre 2 psihologi americani, Pauline Rose Clance și Suzanne Imes, aparut in publicatia „Chronicle of Higher Education”, crezand initial ca era vorba de o anumita forma de anxietate specifică femeilor care se indoiau de succesul lor.

Dar ce este mai precis acest „sindrom al impostorului”? In termeni informali, sindromul impostorului este acea stare in care gandim despre noi insine ca nu suntem suficient de buni pentru a efectua o anumita sarcina, sau ca realizarile pe care le-am avut pe plan profesional pana in punctul respectiv nu sunt pe merit, ci datorate norocului sau altor persoane.

Nehotararea si lipsa increderii de sine sunt simptome ale sindromului impostorului

Probabil fiecare om la inceputul carierei in IT a experimentat aceste trairi, pus in fata primelor sarcini de lucru mai usoare sau mai provocatorare, care au dat nastere la anumite indoieli personale.

Acest lucru este mai mult sau mai putin inevitabil, si nu numai in domeniul IT, ci in general cam la orice loc de munca nou, care presupune lucruri noi de facut, mai creative sau care necesita certe abilitati si aptitudini.

Sentimentul dat de sindromul impostorului survine de regula atunci cand esti cu adevarat interesat de job-ul tau si ai dorinta de a progresa cat mai mult si cat mai bine, lucru care este perfect normal si de apreciat, dar care are aceasta latura negativa ascunsa, care risca sa ne arunce in perfectionism, in ideea gresita ca poate nu meritam sa fim acolo pentru ca nu suntem suficienti de buni si ca suntem niste „impostori” profesionali (de unde provine si numele), desigur toate exagerari vadite.

Cauze. Cand si de ce apare?

Manifestarea sindromului impostorului poate fi diferita de la caz la caz, anumite cauze putand fi evidentiate la nivel general, dar cu manifestare diferita in sensul ca una sau alta poate fi predominanta, in functie de contextul personal si profesional al fiecaruia dintre noi.

In general, acest sindrom apare in momentul in care traversam un context nou, precum un prim job sau schimabarea celui vechi, ori primirea de noi sarcini de lucru cu care nu am fost obisnuiti pana in acel moment.

De asemenea, aceasta afectiune se mai manifesta si atunci cand suntem super-mega implicati in activitatile pe care le facem, si ne pasa extrem de mult ca acestea sa iasa perfect din prima daca e posibil, ceea ce da nastere unei presiuni la nivel mental si ne poate face astfel sa ne indoim de noi insine, limitandu-ne sever dezvoltarea.

Astfel, se poate identifica o prima cauza generala pentru aparitia sindromului impostorului, si anume perfectionismul. Desigur, nu e nimic gresit in a ne dori ca lucrurile sa iasa cat mai bine si eventual din cat mai putin incercari, sa livram calitativ si repede. Insa faptul ca vrem mereu sa fie totul perfect, din prima, fara nici cea mai mica eroare poate duce la ganduri de genul „nu sunt suficient de bun sa fac asta, nu am skill-urile necesare, o sa fie un esec”, si conduce si la amanarea inceperii task-ului respectiv.

De asemenea, modul in care am fost educati de mici si frica de esec reprezinta alte cauze care pot conduce la aceast sindrom, intrucat cei mai multi oameni din jurul nostru pun adeseori accentul pe greseli, sa nu cumva sa le facem, si mai deloc pe succese, pe ce am reusit cu adevarat sa facem si pe ideea de progres personal.

Exista si cauze extrem de grave care tin de societate si de modul in care se raporteaza unii oameni la ceilalti, aici fiind vorba de anumite discriminari ce se fac. Acestea conduc la perpetuarea anumitor stereotipuri si la crearea unei stari emotionale negative, care ii pot face pe cei discriminati sa considere ca nu sunt suficient de buni pentru ceva, lucru extrem de grav.

Mai trebuie spus ca sindromul impostorului apare atunci cand suntem foarte implicati si ne pasa foarte mult de respectivul loc de munca. Daca am fi la un job temporar, unde nu ne-ar interesa ce se petrece, unde stim ca nu vom sta poate prea mult timp si nici nu vrem sa ne construim o cariera de lunga durata, atunci nu vor aparea gandurile ca nu suntem suficient de buni.

De aceea exista ideea ca sindromul impostorului apare la oamenii activi, implicati, top performeri, care isi doresc sa devina mai buni dar se indoiesc de capacitatile proprii. O estimare aproximativa arata ca 70% dintre persoane au experimentat sentimente si stari asociate cu sindromul impostorului la un moment dat in viața lor personala si profesionala.

Este indicat sa fim constienti de acest sindrom si sa incercam a-l contracara din timp pentru ca, la fel ca oricare alta afectiune de natura psihologica netratata, poate conduce la complicatii mai mari precum stres, anxietate, depresie sau burnout.

Metode de a depasi sindromul impostorului

Exista cateva sfaturi generale pe care le putem urma pentru a incerca sa diminuam sindromul impostorului si sa il transformam in ceva controlabil, chiar daca nu va disparea chiar de tot. E normal sa fie momente si momente cand poate ne mai indoim de noi si ne chestionam nivelul de cunostinte, insa asta nu trebuie sa devina o limitare pe termen mediu si lung.

Iar ca in orice problema, nu exista o singura solutie miraculoasa si universal valabila pentru toti oamenii. Ideal e sa incercam fiecare sa vedem care sunt cauzele profunde care conduc la aparitia sindromului impostorului si sa incercam sa abordam personalizat lucrurile.

Astfel, printre sfaturile generale pe care le putem lua in considerare se regasesc:

  • Lista de realizari vs. lucruri de imbunatatit: la inceput poate fi util sa facem o lista cu ce am realizat pana acuma si unde am avea lucruri de imbunatatit, ca sa ne ofere o imagine realista despre noi, si sa nu credem ca totul e negativ.
  • Aprecierea meritelor: in momentele cand poate suntem coplesiti de indoieli si credem ca nu suntem buni la nimic, merita sa ne amintim reusitele noastre anterioare si sa ne amintim astfel ca putem face lucruri bune si noi, chiar daca nu ne vor iesi din prima.
  • Evitarea compararii cu alte persoane: desigur, nu e deloc recomandat sa ne comparam cu alte persoane intrucat avem stiluri de a invata diferite, de a progresa in ritmul nostru si de a intelge diferit lucrurile.
  • Comunicare: cand simtim ca suntem coplesiti de ganduri de genul „nu cred ca pot sa fac asta, nu merit sa fiu aici/acolo”, e bine sa comunicam cu cineva acest lucru, un coleg de echipa sau un mentor extern, sa ii spunem prin ce trecem la job si sa ne ghideze cu sfaturi din experienta proprie, ca sa nu ramanem blocati in dezvoltarea profesionala.

Daca situatia persista prea mult si apar afectiuni mai grave pe care le-am enumerat mai sus, atunci consultarea unui psiholog este o actiune mai mult decat necesara.

Concluzii

In incheiere, sindromul impostorului este o problema foarte des intalnita in domeniul IT si nu numai, o piedica care apare oarecum natural si inevitabil la inceput din cauza lipsei de experienta si a neincrederii ca putem face lucruri mai bune si mai complexe.

Aproape toti trecem prin asta si e in regula, conteaza sa constientizam la timp ca avem de-a face cu acesta si sa incercam sa ne control gandurile negative, ca sa nu ajunga sa ne controleze ele pe noi si sa distorsioneze faptele, care includ si realizarile noastre de pana atunci. Nu te descuraja deci, continua sa inveti si sa incerci si totul va fi bine in final.

Surse

Video explicativ pe VlogDeIT YouTube despre sindromul impostorului

De ce apare sindromul impostorului si gestionarea sa

4 metode de a combate acest sindrom

Cauze si sfaturi practice pentru depasirea sindromului impostorului

Mircea-Gabriel Macarie

https://www.linkedin.com/in/mirceamacarie/

Tech enthusiast și QA engineer, membru al comunității Vlog De IT. Interesat de testare software (QA) în general, de User Experience și Web Development.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *