Situatia industriei IT in Romania la mijlocul anului 2025
Cu siguranta ultimii 2 ani si jumatate au fost extrem de provocatori pentru industria IT in general, pe intregul mapamond, si in particular pe plan national, in Romania. Aceasta stare provocatoare s-a datorat unei crize mai de amploare ce a survenit dupa incheierea (cel putin la nivel oficial) a pandemiei de Covid din anii 2020-2022.
Sectorul IT a traversat un zbucium serios ce s-a caracterizat prin foarte multe evenimente, precum nenumarate concedieri (layoffs) din partea multinationalelor si nu numai, a aparitiei tehnologiei AI prin aplicatii de tip LLM adresate in special publicului larg, si a multor altele.
Ultimele cateva luni au existat cateva mici semnale ca e posibil un anume reviriment al pietei de IT la nivel global, si partial si in Romania. Asa ca in continuare ne vom uita la situatia idnustriei IT din Romania, cum se prezinta ea la mijlocul anului 2025, si ce perspective exista pentru urmatoarele luni.
Context global si local
IT-ul si in general economia globala au intrat intr-o noua etapa incepand cu finalul anului 2022, un soi de „reasezare”, termen folosit tot mai mult de catre analisti si oameni din piata de IT pe formuri si social media, reasezare care presupune redimensionarea companiilor de IT, adaptate astfel la noua cerere de proiecte din piata.
Fenomenul economic de la care a pornit totul a fost urmatorul. In anii pandemiei, foarte multe afaceri au inceput sa se digitalizeze (sau sa fie fortate a avea si o componenta digitala), lucru ce a condus dupa primele luni de incertitudine la o explozie de noi proiecte cerute pe piata companiilor de IT. Practic, toate lumea voia un site / o aplicatie / o baza de date usor gestionabila etc.
Acest lucru a condus la angajarea a mii de noi oameni in sectorul IT, pe toate pozitiile si pe toate nivelele de experienta, companiile avand echipe intregi angajate ca o rezerva pentru proiectele ce aveau sa vina. Acest ritm s-a spart insa spre finalul lui 2022 – inceputul lui 2023 deaorece inflatia a crescut la nivele foarte mari, economia globala franase substantial, afacerile nu mai aruncau cu bani in digitalizarea lor si implicit IT-ul a resimtit aceasta incetinire puternic.
Care a fost efectul? Concedieri masive din partea multinationalelor care au dat tonul acestui trend. Conform site-ului layoffs.fyi care a urmarit toate aceste concedieri din sectorul Tech in acesti ani, numai in anul 2023 au fost concediati conform datelor oficiale publice peste 264.000 oameni. Desigur, e posibil ca numarul sa fie mai mare, deoarece firmele mai mici probabil nu au dat comunciate publice in care sa anunte neaparat cati oameni au disponibilizat.

Astfel, IT-ul s-a dezumflat si reasezat pe sablonul noii situatii din piata, o piata semnificativ restransa ca proiecte noi. Aici observatia e una simpla si economica: daca economia (afacerile de orice tip in general) merge prost, si IT-ul va merge prost. E impotriva logicii sa credem ca IT-ul poate performa cand piata e la pamant.
In Romania acest context a inceput sa fie resimtit cam de prin prima jumatate a anului 2023, moment cand au inceput sa fie si la noi disponibilizari de personal, in prima faza oameni aflati pe bench (care nu erau asignati vreunui proiect), apoi si la restrangerea echipelor active. De asemenea, numarul de pozitii pentru internship-uri, entry-level si juniori s-au restrans extrem de mult, in unele momente nemaifiind nicio astfel de pozitie pe site-urile dedicate lor precum juniors.ro.
Ca o piatra de incercare in plus, Guvernul Romaniei a hotarat, in 2 etape distincte eliminarea scutirii de impozit pentru sectorul IT din tara noastra, in noiembrie 2023 si ianuarie 2025, dupa mai bine de 20 ani de aplicare a aceste masuri legislative.
Acest lucru s-a resimtit in mod direct la nivelul mediei salariale din IT, intrucat acest sector ce era deja greu afectat nu a putut suplini, in unele cazuri nici macar partial, aceste pierderi, astfel incat angajatii le-au suportat integral. Desigur, inflatia a crecut vertiginos si in Romania in acesti ani, si inca se mentine la un nivel ridicat, de aproximativ 5,7%, afectand traiul oamenilor. Mai pe larg despre scutirea impozitarii din IT am discutat in trecut aici pe blog.
O prima veste buna in tot acest context agitat a venit din SUA, unde Fed-ul (Rezerva federala, echivalentul Bancii Nationale de la noi) a redus intr-o prima etapa rata dobanzii de politica monetara in septembrie 2024, de la 5,25 la 4,75%, ulterior fiind efectuata o a doua reducere, in decembrie 2024, pana la intervalul de 4,25-4,5%. Acest trend a fost oprit in primavara lui 2025 din cauza taxelor comerciale impuse de noua administratie Trump, iar Fed-ul a mentinut actualul nivel pentru a preintampina un nou val inflationist pentru economia americana.
Chiar si asa, reducerile de dobanda au avut totusi un efect pozitiv, economia americana fiind pe plus, lucru coroborat cu reducerea nivelului de concedieri din sectorul IT si cu aparitia de noi pozitii pe piata locurilor de munca, in prima faza in SUA si ulterior si in Europa. Reduceri ale ratei dobanzii de politica monetara, indicator fundamental in functie de care se stabilesc dobanzile la creditele pe care le iau companiile si cetatenii, s-au operat in acest interval si in Uniunea Europeana de catre BEC, si in Romania de catre BNR.
Cum se prezinta industria IT din Romania?
Dupa cum am vazut anterior, Romania nu a facut exceptie in peisajul IT global. Si la noi au existat reduceri de personal, nu au mai existat la fel de multe oportunitati profesionale noi, atat pentru mid / senior level dar mai ales pentru cei aflati la inceput, studenti, proaspat absolventi de facultate / cursuri sau oameni care doreau sa isi schimbe cariera spre IT. Pentru acestia, gasirea unui internship sau job a devenit o adevarata provocare, existand cazuri care au asteptat chiar si 1,5 – 2 ani si tot nu au gasit.
Dupa alegerile prezidentiale din mai 2025 si instalarea noului Guvern, prioritatea principala a administratiei publice a devenit fiscalitatea, si anume gasirea unor masuri care sa echilibreze bugetul de stat al Romaniei, puternic indatorat si cu un deficit enorm de aproximativ 9,3%.
Cum sectorul IT a suferit in mod direct prin eliminarea scutirii de impozit si iar salariile fie au stagnat, au fost reduse sau au crescut mai lent, in urma inflatiei, ANIS (Asociatia patronala a industriei de software si servicii) a iesit cu un comunicat in care vorbeste despre faptul ca „Romania nu poate merge inainte cu politici reactive si improvizatii fiscale”.
ANIS reprezinta prin statutul sau pozitia leadership-ului din sectorul IT romanesc, deci trebuie sa privim pozitionarile lor din perspectiva interesului investitorilor si al business-ului, si abia in plan secundar (daca nu chiar tertiar) din perspectiva angajatilor lor. Insa ceea ce merita a fi retinut din comunicatul lor integral este ideea, corecta de altfel, ca in Romania taxarea generala pe munca este extrem de mare, ajungand pana la 41% din salariul brut acordat de angajator.
Chiar daca acest nivel al taxarii muncii este general valabil pentru toate ocupatiile cu contract individual de munca din tara noastra, el este o povara imensa deoarece impiedica cresterea nivelului salarial net, care sa ramana la oameni (implicit si la it-isti). Tinand cont de programul noului Guvern, de crestere a anumitor taxe si eventual introducerea altora noi, acest lucru va ramane si in continuare o provocare pentru salariile din IT. Deocamdata nu s-a pus probema unui impozit progresiv, dar nimic nu este exclus complet.
Salariul mediu net din IT in Romania a avut parte de o scadere vizibila de la inceputul anului curent. Daca in decembrie 2024 salariul mediu net din IT (care era cel mai mare la nivel de sector din economia romaneasca) era de 12.141 lei, in ianuarie 2025 acesta scazuse la 11.437 lei, deci o scadere de aproximativ 5,8%, fiind comparabil cu locul 2 in clasamentul celor mai mari salarii medii, cel din fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (10.877 lei).
In lunile ce au urmat, salariul mediu net din IT a fost de:
- 11.619 lei in luna februarie 2025 (+ 1,6% comparativ cu luna precedenta),
- 13.697 lei in martie (+ 17,88%),
- 12.599 lei in luna aprilie (- 8,01%),
- 11.558 lei in luna mai a anului curent (- 9%), ultima luna pentru care exista date INS publicate cu salariile medii nete.
Se poate observa deci ca la inceputul anului a avut loc o scadere vizibila a mediei salariale, lucru justificat in acel moment de introducere etapei a doua de impozitare in IT, pentru segmentul de pana la 10.000 lei brut, si anume 10% din salariul impozabil (cel fara CAS si CASS), ori 6,5% din intregul salariu brut, ceea ce corespunde cu scaderea statistica.
Ulterior avem 2 luni de crestere a salariului, dintre care un majora in martie, de aproape 18%. Aici e posibil sa vorbim de mai multi factori: acordarea de mariri salariale pentru noul an (sau sfarsitul anului fiscal american), poate cateva mici compensari ale impozitarii de salariu, sau acordarea de bonusuri ori prime de Paste, fiind deci un efect de cumulare.
Insa din aprilie avem deja 2 luni cu scaderi semnificative, de 8-9% lunar, ceea ce arata o instabilitate a salariilor in IT-ul romanesc, si ca in general companiile sunt puternic rezervate in a acorda mariri sustinute (si pentru toata lumea) de salarii.
Merita facuta aici inca o observatie importanta. Daca pana in februarie 2025, sectorul de activitati informatice era in mod indiscutabil locul 1 ca salariu mediu net din economia romaneasca, incepand cu luna martie, acesta a coborat pe locul 2, fiind depasit ca valoare de salariul mediu net din sectorul fabricarii produselor din tutun.
Astfel, vechea idee ca IT-ul este cel mai bine platit sector din Romania (cel putin oficial, ca neoficial e o alta discutie) si-a incetat valabilitatea. Desigur, ramane printre cele mai bine platite, dar cu salarii in scadere. Cu siguranta nu e negru pentru toata lumea, unii angajati primind mariri, insa altii probabil au pierdut proiecte serioase si asta se resimte in media statistica.
Daca urmarim blog-urile de profil, Reddit-ul sau LinkedIn-ul, acolo gasim imediat foarte multi oameni care isi prezinta povestea, de regula fiind disponibilizati in ultimul an si jumatate, unii reusind sa gaseasca noi colaborari, altii inca nu. Sunt si cazuri de seniori cu +10 ani experienta care inca sunt someri, insa situatia cea mai grea ramane pe segmentul oportunitatilor entry-level si junior.
Evolutia numarului de lucratori in IT in Romania
Dupa salarii, un alt indicator foarte important care ne poate arata cum se prezinta situatia din domeniul IT (sau orice alt domeniu in general) este numarul sau de oameni care lucreaza in cadrul acestuia. Aici categoriile sunt diverse, atat angajati cu contract individual de munca (CIM), cat si contractori ce lucreaza pe colaborari de tip PFA (persoana fizica autorizata) sau SRL (societate cu raspundere limitata, de regula cu 1 singur angajat).
Din punct de vedere al numarului de angajati, o veste pozitiva a venit la inceputul anului 2025 de la Inspectia Muncii. Intre 1 ianuarie 2024 si 1 ianuarie 2025, numarul lucratorilor cu contract individual de munca din sectorul Tehnologiei Informatiei a crescut cu 1954, de la 110980 la 112934.
Aceasta statistica nu include contractorii ci doar angajatii (cei remunerati cu venit salarial), si probabil doar cei care sunt inregistrati cu o meserie tehnica conform COR (nu am certitudinea ca aici e trecut si HR-ul de exemplu). In orice caz, a fost o veste buna si neasteptata, deoarece impresia tuturor celor care urmaream situatia oamenilor si oportunitatilor pe LinkedIn si nu numai era ca sectorul s-a prabusit.
O analiza foarte buna si extrem de interesanta, cu cifre culese din multe surse oficiale precum Eurostat, este cea publicata in iunie anul acesta de catre Dan Tofan pe Contributors.ro. In aceasta se prezinta mai multe idei care contrazic in mod flagrant ceea ce poate aveam impresia cu totii.
In primul rand, conform datelor postate de Eurostat, dupa o scadere semnificativa a numarului de lucratori din IT in 2023 (sub 200.000), anul 2024 marcheaza un numar de 226.000 oameni in IT-ul romanesc, un nivel record, ceea ce contrazice clar ideea colectiva ca IT-ul a luat-o la vale si se prabuseste. Iar acest fenomen nu e doar la nivelul Romaniei, ci e prezent in multe tari din UE care au inregistrat cresteri ale angajatilor din IT.
O teorie vehiculata este cea a migrarii multor contractori din zona de PFA spre zona de CIM, ca urmare a modificarilor fiscale pentru PFA (cu pragurile de venit respective), iar potrivit raportului Tech Salary & Employment Behavior 2025 realizat de către Brainspotting, daca in 2023 18% din forta de munca din IT in Romania lucre cu PFA, in 2025 aceasta a scazut la doar 8%, ceea ce reprezinta o scadere enorma.
Articolul vorbeste si de impactul AI asupra locurilor de munca. Desi tendintele sunt diverse, inca nu putem vorbi de o prabusire a IT-ului mondial din cauza AI-ului care va lua taote aceste job-uri. Desigur, unele sunt mai expuse si probabil vor suferi mai tare, insa exista si reversul medaliei: conform raportului LinkedIn Future of Work numarul de joburi cu referinte AI s-a dublat in perioada 2021-2023.
Pentru restul detaliilor si argumentelor, gasiti aici analiza lui Dan Tofan pentru anul 2025, cat si cea anterioara pentru anul 2024.
Pe plan local, in anii 2023 si 2024 companiile de IT au operat unele reduceri serioase de personal, ce se pare ca a fost absorbit de alte parti (alte companii mai mici, job-uri remote din strainatate). Un caz cunoscut si in presa locala a fost cel al companiei Endava, care de la un numar de aproximativ 4500 angajati in 2022, a ajuns in 2024 la aproximativ 3300 angajati, conform site-ului de specialitate listafirme.ro.
O alta companie despre care s-a vorbit in presa locala a fost NTT Data, ca a operat si ea anumite restructurari de personal. Totusi, conform listafirme.ro, in ultimii 3 ani a avut un numar constant de angajati, de aproximativ 1100 oameni, ceea ce arata ca probabil au optimizat anumite echipe si au reangajat apoi in alte parti, asta vizavi de ce ziceam la inceput, de reasezarea IT-ului.
Un alt caz, Microsoft Romania care in 2021 avea conform aceleiasi surse vreo 1400 oameni angajati, iar in ultimii 3 ani s-a mentinut la 1500. Sigur, in acesti ani, compania Microsoft a operat reduceri semnificative de personal, dar foarte probabil acestea nu au fost facute cu predilectie in Romania, ci in SUA ori alte filiale, unde costurile (aka salariile) erau mai mari, si unde desigur era mai usor de disponibilizat, legislatia din Romania fiind mai protectiva pentru angajati.
De mentionat un fapt interesant conform site-ului G4Media, si anume ca multe companii grecesti de IT au preferat in ultimul timp sa investeasca in secotrul IT din Romania, ca urmare a mai multor factori printre care se numara calitatea tehnica a oamenilor si preturile competitive, lucru care in continuare intareste imaginea Romaniei ca fiind un hub de dezvoltare in ascensiunea constanta.
Din punctul de vedere al ofertelor de angajare in IT-ul din Romania, situatia e destul de ambivalenta. Pe de-o parte, in ultimele 2-3 luni au inceput sa creasca incet, dar constant numarul de oferte de angajare cam pe toate pozitiile din IT: programatori, QA, DevOps, support s.a., cel putin la nivel de numar existand sute sau chiar mii de astfel de pozitii numai la o prima cautare pe LinkedIn, cea mai importanta platforma de profil, fara detalii. Iar daca extindem cautarea si pe alte platforme, eventual aruncam un ochi si la job-urile remote din strainatate, deja exista perspective bune.



Ce trebuie insa mentionat este ca marea majoritate a acestor oferte de angajare se adreseaza celor mid sau senior level, si (mult) prea putin celor aflati la inceput de drum, entry-level / junior. Inca exista nenumarate situatii de candidati care au inceput inca de acum 1 – 1,5 ani sa isi caute o prima oportunitate in IT si inca nu au reusit sa obtina nimic de lunga durata. Exista si situatii fericite, desigur, nu putem generaliza in niciun sens. Insa aparentul dezghet al industriei nu este unul valabil chiar pentru toate segmentele de experienta.
O analiza interesanta efectuata si postata pe LinkedIn de catre analistul Liviu Sav ne arata o alta fateta a sectorului IT romanesc, ce completeaza tabloul conturat de mine in articolul de fata. Si anume, ca din perspectiva indicatorilor de business (rate de profit, return of investment etc.), companiile de IT din tara noastra stau chiar destul de bine, au resurse si lichiditati, si in general nu exista riscuri de falimente / insolvente, exitand rezerve si spatiu de manevra suficiente.
Cu siguranta faptul ca companiile o duc bine nu se reflecta mereu direct proportional cu faptul ca oamenii (angajatii sau candidatii din piata) o duc si ei bine neaparat, dar merita punctata stabilitatea business-urilor din IT-ul romanesc.
Concluzii
In incheiere, situatia industriei IT din Romania vazuta la jumatatea anului 2025 este una nuantata, dar in mod cert se poate spune ca nu este in pericol de a se prabusi in mod iremediabil. Am incercat in prezentarea de fata sa aduc in discutie cat mai multi parametri insotiti de date concrete (statistici si studii clare) care sa ne puna in fata unei realitati cat se poate de obiective.
Din anumite puncte de vedere, IT-ul din Romania sta destul de bine, a crescut destul de robust in ultimul an, in continaure are o pondere de ~8% din PIB-ul tarii, are un numar record de angajati, iar o suita de de proiecte continua sa vina aici si nu in alte parti de pe glob. Companiile stau destul de bine financiar si nu au existat falimente catastrofale.
Pe de alta parte, salariile medii nete au scazut, climatul fiscal este de asa natura incat sa creeze anumite temeri de instabilitate si de scadere a venitului net in continuare, mai ales daca vor creste taxele sau vor aparea altele noi care sa tinteasca exact clasa de mijloc ce lucreaza in mediul privat. In continuare, multi oameni inca isi cauta un loc de munca (primul, sau dupa concedieri), si nu gasesc deoarece si procesele de recrutare sunt mai stricte, mai ales pentru cei aflati la inceput.
Una peste alta, se poate spune ca exista anumite semnale concrete de dezmortire a situatiei din ultimii aprox. 2 ani, pe fondul impulsionarii economiei si a reducerii ratelor de dobanda monetara. Ramane de vazut la ce nivel se va aseza si stabiliza piata, e discutabil daca va mai fi exact ca inainte de pandemie sau chiar ca in timpul acesteia (personal cred ca nu), iar o luminita la capatul tunelului pare ca exista. Insa mai sunt luni bune de vazut ce ne asteapta.
Surse pe subiect
Articol despre IT-ul romanesc din Republica.ro (martie 2025)
Analizele lui Dan Tofan din Contributors.ro despre situatia industriei IT din Romania, editia 2024 si cea din 2025
De ce investesc companiile grecesti de IT in piata romaneasca prin achizitii si fuziuni conform G4Media