Midjourney – un AI pentru grafică și design
Nu cred că mai este deja un secret pentru niciun pasionat de tehnologie că în ultimii ani ceea ce numim generic drept Inteligență Artificială (AI) a evoluat constant spre repere ce păreau improbabile cu câteva decenii în urmă. Astăzi avem deja aplicații de sine stătătoare și perfect funcționale bazate pe AI care pot să facă diferite lucruri, unul dintre ele fiind deja cunoscutul Chat GPT ce a fost testat deja. În continuare am testat și voi discuta despre o altă aplicație bazată pe acest tip de tehnologie AI, și anume Midjourney.
Ce este Midjourney?
Ca să parafrazez descrierea de pe site-ul lor propriu, Midjourney este „un laborator de cercetare independent care explorează noi medii de gândire și extinde puterile imaginative ale speciei umane.” Dacă e să fim totuși mai simpli și mai direcți în exprimare, Midjourney este o aplicație web ce are în spate un soft de AI ce folosește informațiile din mai multe baze de date care generează imagini artistice, grafice sau de design, pe baza descrierii textuale (cu niște cuvinte-cheie) scrise de utilizatori.
Practic, tu scrii ceva, orice, iar AI-ul generează un set de mai multe imagini sugestive pentru acea descriere. De asemenea, merge și dacă tu îi dai o poză făcută de tine iar softul o „reinterpretează” în funcție de cerințele ce îi sunt date. Aplicația a fost creată de o echipă condusă de David Holz și a devenit funcțională la începutul anului 2022, și până acum a fost folosită de milioane de oameni din întreaga lume.
Cum se folosește aplicația Midjourney?
Aplicația este una web, și pentru a putea fi folosită, este necesar să avem un cont pe Discord cu ajutorul căruia ne vom conecta pe Midjourney apăsând butonul de Sign In de pe pagina lor principală, iar apoi vom fi redirecționați pe server-ul principal al aplicației. Încă de acum trebuie să menționez că pentru a folosi cât mai bine aplicația, este necesară documentația ei de bază. Aceasta e redactată destul de clar și concis, iar la început sunt stipulate câteva reguli de bun-simț în folosirea aplicației, printre care acelea de a nu folosi Midjourney pentru a crea conținut cu caracter nepotrivit, șocant sau indecent, și de a fi respectuoși cu ceilalți utilizatori. După ce ne-am conectat cu contul de Discord, vom avea un cont propriu pentru Midjourney și vom fi redirecționați către server-ul aplicației, care are mai multe canale.
Pentru a ne crea efectiv niște imagini cu aplicația, trebuie să accesăm unul dintre canalele numite ”newbies” din meniul din stânga. În aceste canale publice noi interacționăm cu softul sub forma unor Boți, care primesc anumite comenzi de la noi și ei creează imaginile dorite. Ca să ne creăm prima imagine, mai întâi trebuie să mergem în chatul unui dintre canalele ”#newbies” și să scriem comanda /imagine
, și ne va apărea atunci comanda prestabilită, ca în imaginea de mai jos.
Aceasta este comanda standard prin care îi cerem Bot-ului să conceapă un produs de design sau grafică. După ce am selectat această comandă, în spațiul de după ”prompt” scriem descrierea imaginii pe care vrem să o primim de la aplicație. Această descriere poate fi oricum, mai scurtă sau mai lungă, cu propoziții sau doar cuvinte-cheie care să conțină substantive și adjective, singura condiție este să fie în engleză.
După ce am terminat de redactat descrierea imaginii, fie îi dăm Sent și așteptăm câteva zeci de secunde până se procesează imaginile, fie putem să adăugăm anumiți parametri descrierii noastre ca să modificăm într-un fel sau altul produsul final. Sunt destul de mulți parametri, care sunt menționați fie în documentație la secțiunea Parameters-to-imagine, fie în diferite tutoriale care au apărut până acuma pe YouTube.
Mă voi referi doar la câțiva parametri de bază. Unul dintre ei este --aspect
sau --ar
prin care putem stabili rezoluția imaginilor (ex: –ar 3:2 ne va face toate imaginile în formatul 3:2). Alți parametri interesanți sunt --test
și --testp
. Primul parametru va genera imagini ce par desenate, pe când al doilea le conferă un plus de realism (dar fără a exagera, dacă nu asta era dorința ta), imaginile semănând cu niște fotografii în acest caz. Acești parametri pot fi completați de către --creative
, care mărește gradul de creativitate posibil pentru produsele concepute de Midjourney. Pentru a stabili nivelul de stilizare al imaginilor, putem folosi --s
urmat de un număr între 0 și 1000 pentru versiunea a patra a aplicației (1000 fiind nivelul maxim de stilizare).
Exemple și utilitatea aplicației
Ca aproape orice aplicație, Midjourney oferă o variantă gratuită la început, când poți folosi comanda /imagine
de 25 ori, fără costuri, pentru a genera 25 imagini (sau mai bine zis 25 de seturi de imagini, pentru că aplicația de regulă procesează fie 2, fie 4 variante pentru o descriere dată de un utilizator, din care ulterior putem alege care ne place mai mult). Dacă am atins limita de 25 de utilizări, trebuie să plătim o subscripție lunară de 10 dolari (Basic), 30 dolari (Standard) sau 600 dolari pe an (Corporate, doar angajații din companii cu venituri de peste 1 milion $ / an). Pentru fiecare tip de abonament primim anumite avantaje și limite de folosire. Dacă vrem să avem un chat privat al nostru, să nu ne vadă alții ce imagini am cerut, se percepe un tarif suplimentar de 20 dolari / lună.
Mai jos sunt câteva exemple generate de AI-ul Midjourney în baza anumitor descrieri date de mine. Pentru a încerca să îmi conturez o imagine de ansamblu, am pornit de la lucruri mai simple și am crescut gradual complexitatea imaginilor cerute. Pentru a le vedea la rezoluție completă, click-dreapta pe imagine și apoi „Open the image in a new tab”.
Cele mai multe imagini și-au atins scopul, unele sunt chiar simpatice, dar altele nu au ieșit pe placul meu, și acest lucru ne demonstrează încă o dată că mintea noastră are propriul mod de a vedea lucrurile, chiar dacă ele ne sunt uneori servite pe tavă imediat de un AI. Există deja idei unde Midjourney a fost folosit în combinație cu celălalt AI, ChatGPT, iar rezultatele sunt extrem de interesante.
Va înlocui acest AI munca de design a oamenilor?
Cred că aceasta e întrebarea cea mai grea, care ne face să ne gândim serios la viitor. După cum am spus și la început, tehnologia AI a evoluat vizibil în ultimii ani, iar progresele sunt mai mult decât serioase. Chiar și așa, aș tinde să cred pentru moment că Inteligența Artificială nu va înlocui munca de design a oamenilor, dar o poate completa. Firește, dezbaterea este deschisă, însă principalul argument este că valorile și atuurile specifice oamenilor, precum imaginația, creativitatea, capacitatea de a lua decizii în echipă, nu pot fi înlocuite pe deplin de nicio tehnologie. Munca în IT, și cu predilecție munca de design presupun creativitate și imaginație, iar mintea umană, dacă este antrenată și pusă la treabă, poate fi un laborator infinit de idei, unele dintre ele complet noi și inovatoare.
Tehnologii precum Midjourney ar putea totuși da naștere unor noi direcții în artă și design, pliate pe anumite nevoi. După cum am văzut și anterior, dacă vrei să generezi poze cu pisici și să le postezi pe rețelele sociale, Midjourney e o soluție bună. Dacă să zicem ai o afacere mică, un site de prezentare sau un blog, și vrei să îl dotezi vizual cu niște imagini faine, să arate cât mai atractiv ca aspect la anumite secțiuni, un AI te poate ajuta foarte bine. Sau pur și simplu imaginile generate pot fi o sursă de inspirație pentru niște lucrări personale, pe care vrei tu singur să le faci ulterior.
Dar dacă vorbim de proiectele mari (tip enterprise), de aplicații complexe sau de produse cu anumite cerințe, munca unei echipe de design este esențială. Oamenii trebuie să discute între ei regulat, să stabilească un plan de dezvoltare, anumite repere de atins și să corecteze eventualele scăpări, lucruri pe care un AI încă nu le poate face, cel puțin nu pe moment, dar poate fi integrat ca o parte complementară muncii de designer. Cu siguranță este un început spre o nouă direcție în domeniul artistic, unde operele făcute de AI sunt privite ca atare, însă chiar și așa, Midjourney îți livrează ceva ce îi spui tu, nu creează imagini de la sine, din proprie voință, precum un om motivat să facă asta.
Concluzii
În încheiere, Midjourney AI se dovedește a fi o aplicație extrem de interesantă, care te poate ajuta să obții niște imagini grafice sau de design într-un mod rapid și care să ne încânte, deși nu toate rezultatele livrate sunt chiar pe gustul nostru, deoarece aveam probabil alte așteptări, ne imaginasem mintal altfel acele imagini, sau pur și simplu softul nu a reușit să îndeplinească toate cerințele noastre (cum e poza mea cu cățeii de mai sus, care trebuia să nu aibă stele). Cu toate acestea, este un mare pas înainte al tehnologiei AI.
Surse utile
Site-ul Midjourney AI: https://www.midjourney.com/home/?callbackUrl=%2Fapp%2F
Documentația aplicației: https://midjourney.gitbook.io/docs/
Galeria de imagini recente generate de comunitate: https://www.midjourney.com/showcase/recent/